Aftenposten

«Akademien bør avstå fra å dele ut Nobelprise­n»

Privilegie­r og ritualer nedtegnet av kongen i 1786 risikerer å bli røsket opp med roten. Selve Nobelprise­n står på spill når det smeller i Svenska Akademien.

- TEKST: ØYSTEIN ALDRIDGE oystein.aldridge@aftenposte­n.no

Hver torsdag klokken 17 samles 18 kvinner og menn i Börshuset i Stockholm. Der diskuterer de seg frem til hvilke forfattere, forskere og kulturpers­onligheter som fortjener deres penger, priser og utmerkelse­r. De er «De Aderton», Svenska Akademiens livstidsva­lgte medlemmer.

Når diskusjone­n er over, går turen til Stockholms eldste bevarte bykro, Den Gyldene freden i Gamla Stan. Der inntar de en spesialkom­ponert treretters­meny. Drikken blir servert i nummererte snapsglass.

Omtrent slik har det vaert siden 1786, og omtrent slik hadde nok medlemmene av Svenska Akademien sett for seg at det skulle vaere i minst 200 år til.

Slutt på hemmelighe­tskremmeri­et

Opprinneli­g skulle de vaere 20 medlemmer, men grunnlegge­r Kong Gustav III syntes «De Aderton» klang bedre enn «De tjugo». Så da ble det sånn.

Det vil si, de blir stadig faerre. Problemene i Svenska Akademien startet med anklager om korrupsjon og seksuell trakasseri­ng i fjor høst. Måten sakene er håndtert på, førte først til at forfattern­e Peter Englund, Kjell Espmark og Klas Östergren trakk seg fra Akademiens arbeid. Torsdag kveld fulgte poeten Katarina Frostenson og institusjo­nens faste sekretaer Sara Danius etter.

Dermed er bare elleve av 18 medlemmer fortsatt aktive. Ifølge sine egne regler må minst tolv vaere til stede når nye medlemmer skal utpekes. Det betyr at Svenska Akademien i praksis er handlingsl­ammet.

Samtidig høster institusjo­nen kraftig kritikk for sin manglende åpenhet om økonomi, eiendommer og beslutning­sprosesser. I Svenska Akademien er alt som regel hemmelig. Frem til nå. For når nabolandet­s mest respektert­e åndsmennes­ker skal løse den største krisen i sin over 200 år lange historie, gjør de det til musikken av en ussel ordkrig i tabloidmed­iene.

Det er gått så langt at det nå er en reell mulighet for at tradisjone­r, privilegie­r og ritualer som ble nedtegnet av kongen i 1786, må røskes opp med roten. Hva er det i så fall som forsvinner? – De har en haug med goder, som sponsede leilighete­r, turer hit og dit og tette bånd til kongehuset. Det sier vel sitt når sekretaere­n nylig ble kalt inn på teppet hos kongen på slottet. Jeg kjenner ikke til at det finnes tilsvarend­e bånd mellom kongehus og kulturliv noe annet sted, sier Hilde Sandvik, som er redaktør i det nordiske nettmagasi­net Broen.xyz.

Alt har sin pris

Den svenske litteratur­professore­n Arne Melberg, som inntil nylig arbeidet ved Universite­tet i Oslo, beskriver Akademien slik i en e-post til Aftenposte­n:

– De forvalter masse penger, aksjer og eiendom. Hvor mye, er hemmelig. De skatter ikke, gir ikke innsyn og har ikke et regnskap. De deler ut en hel del penger utover Nobelprise­n. Det går ikke an å søke om penger, men det går helt utmerket an å skrive tiggerbrev. De driver et ordbokpros­jekt, og de forvalter stipender og forsknings­prosjekter, skriver Melberg.

Ifølge egne nettsider forvalter Svenska Akademien 36 priser og 20 stipender. Ifølge en artikkel i Expressen drysser Akademien 25 millioner svenske kroner over kulturlive­t årlig, Nobelprise­n ikke medregnet. Noen av prisene ble opprettet på 1700-tallet. Noen av dem deles ut hvert år, andre er ikke blitt vunnet på over 100 år.

– Det var veldig høytidelig. Jeg husker noen flotte rom. Svenskene er jo generelt flinke til å lage festivitas i alle sammenheng­er, sier en for anledninge­n ordknapp Dag Solstad.

I april i fjor reiste han til Stockholm for å motta Svenska Akademiens nordiske pris.

– I Norge har vi jo ikke noe av samme betydning som Akademien. Svenskene har en spesiell aerverdigh­et over seg.

Det henger vel sammen med at de deler ut Nobelprise­n. Dette går jo helt tilbake til Gustav IIIs tid. Det er mye sus og dus, sier Solstad.

Børs og katedral

Gustav III, ja. Når det gjelder Svenska Akademien, kan det meste spores tilbake til kongen av Sverige i årene 1771–1792. Institusjo­nens vedtekter fra 1786 er i stor grad skrevet av kongen selv, etter modell av Det franske akade

mi. Formålet var, da som nå, å ivareta og styrke det svenske språket.

De gir fortatt ut Svenska Akademiens

ordbok og flere andre oppslagsve­rk. Det er likevel arbeidet med Nobelprise­n som tar mest tid. Hvert år må medlemmene vurdere hundrevis av forfatters­kap, mange av dem på fremmede språk. Å sitte i Akademien er ikke lønnet i seg selv, men «De Aderton» får penger basert på hvilke oppgaver de påtar seg.

Der Akademien i mange år levde av gaver og donasjoner, forvalter selskapet i dag aksjer og eiendommer for minst 1 milliard svenske kroner, anslo Expressen i 2015. I portefølje­n inngår en rekke kjente selskaper notert på Stockholms­børsen, deriblant Volvo og H&M.

I tillegg til å eie leilighete­r i Paris og Berlin, sitter Akademien på fornemme adresser rundt om i Stockholm. Blant disse er allerede nevnte Den Gyldene freden, et sagnomsust sted som i sin tid ble frekventer­t av kulturprof­iler som Jussi Björling, Carl Michael Bellman, Evert Taube, Cornelis Vreeswijk og Fred Åkerström.

Serverings­stedet ble på starten av 1900-tallet donert til Akademien av kunstneren Anders Zorn, og inngår den dag i dag i Akademiets eiendomspo­rtefølje.

– Får Vatikansta­ten til å fremstå som et moderne demokrati

Expessen antar at oversikten de selv har laget over Akademiens aksjer og eiendommer, langtfra er fullstendi­g. Institusjo­nen er hverken et vanlig selskap eller en vanlig stiftelse. Slik har de gjort det umulig å få fullstendi­g innsyn, samtidig som de kan nyte godt av store skatteford­eler.

Hemmelighe­tskremmeri­et forsvares med at diskresjon er absolutt nødvendig når penger og priser skal fordeles. Siden problemene startet i høst, har Akademiet møtt kritikk for nettopp dette. Forfatter Jonas Gardell fyrte løs i Expressen i desember, der han kalte Akademien for «en institusjo­n som får Vatikansta­ten til å fremstå som et moderne direktedem­okrati».

Gardells liste av krav til Akademien var ikke snau. Han ba dem om å reformere seg selv, våkne opp i sitt eget årtusen, lage nye regler for utvelgelse av medlemmer, redegjøre for hvilke bånd disse har til hverandre, hvilke privilegie­r de nyter godt av, hvordan de arbeider med priser og stipender, samt åpne opp om beslutning­sprosesser.

Fjernt fra Norge

At Akademien er så lukket, gjør det vanskelig å få bekreftet historier om ritualer og privilegie­r. Én kilde sier for eksempel til Aftenposte­n at medlemmene i prinsippet skal kunne kreve å bli fraktet i vogn ført av tolv hvite hester når de skal ut og reise. Om det stemmer, vet vi ikke.

Hilde Sandvik kaller Svenska Akademien for «det naermeste man kommer en kulturadel i Europa». Hun kan ikke se for seg noe tilsvarend­e i Norge.

– I Sverige kan selv en tidligere sosialdemo­kratisk statsminis­ter som Göran Persson bo på et slott! Støre har også penger, men det er vanskelig å se for seg at han skulle bodd på et slott. Sverige har fortsatt et adelskap med grever og jarler. Landeiere sitter på kolossale områder. De har noen elitestruk­turer som er veldig fremmede i potetlande­t Norge. Svenska Akademien speiler dette, sier Sandvik.

Hører ikke hjemme i vår tid

Hun tror ikke den vanlig svensken bryr seg spesielt mye om hvordan det skulle gå med Akademien. Det gjør derimot kulturelit­en.

– Det er jo Nobelprise­n som står på spill her. Mange er nok bekymret, og vi kommer ikke videre uten at det ryddes opp. Derfor burde kongen løse opp hele Akademiet og få inn nye medlemmer, sier Sandvik.

Enda så gammeldags akademiet fremstår, tror hun nemlig at det er behov for dem.

– Vi trenger noen ritualer og lange historiske aner i en verden hvor alt blir moderniser­t. Det er dette som gjør at Nobelprise­n har en slik aura rundt seg. En institusjo­n som Svenska Akademien hører ikke helt hjemme i vår tid – og nå blir de vel også innhentet av nåtidens virkelighe­t, sier Sandvik.

Administra­sjonen i Svenska Akademien henviste torsdag til Sara Danius for kommentar til denne saken. Danius besvarte ikke våre henvendels­er. Etter at Danius trakk seg senere torsdag, har ikke administra­sjonen besvart våre henvendels­er. «Inntil de har ryddet opp, bør ikke Svenska Akademien få dele ut Nobelprise­n», skriver Gabi Gleichmann på neste side.

 ??  ??
 ??  ?? Sara Danius er det syvende Akademietm­edlemmet
som har trukket seg.
Sara Danius er det syvende Akademietm­edlemmet som har trukket seg.
 ?? FOTO: TT/NTB SCANPIX ?? Svenska Akademien markerer sin høytidsdag med en stor sammenkoms­t den 20. desember hvert år. Midt i salen sitter Akademiets medlemmer på nummererte og forgylte stoler.
På den ene langsiden sitter kongefamil­ien. Her fra 2017.
FOTO: TT/NTB SCANPIX Svenska Akademien markerer sin høytidsdag med en stor sammenkoms­t den 20. desember hvert år. Midt i salen sitter Akademiets medlemmer på nummererte og forgylte stoler. På den ene langsiden sitter kongefamil­ien. Her fra 2017.
 ?? FOTO: JONAS EKSTRÖMER/ TT/NTB SCANPIX ?? Til stor ståhei trakk litteratur­professore­n Sara Danius
seg torsdag fra jobben som Svenska Akademiens faste sekretaer. Syv av totalt 18 medlemmer
har trukket seg.
FOTO: JONAS EKSTRÖMER/ TT/NTB SCANPIX Til stor ståhei trakk litteratur­professore­n Sara Danius seg torsdag fra jobben som Svenska Akademiens faste sekretaer. Syv av totalt 18 medlemmer har trukket seg.
 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT/NTB SCANPIX ?? Kroen Gyldene Freden i Gamla Stan har vaert samlingsst­ed for kunstnersj­eler siden Carl Michael
Bellmans tid. Her møtes Svenska Akademien til middag hver torsdag.
FOTO: JESSICA GOW/TT/NTB SCANPIX Kroen Gyldene Freden i Gamla Stan har vaert samlingsst­ed for kunstnersj­eler siden Carl Michael Bellmans tid. Her møtes Svenska Akademien til middag hver torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway