Aftenposten

– Facebooksk­andalen bør gjøre oss vettskremt­e

Det meste blir aldri nevnt i en landsmøtet­ale. Men noen temaer glimrer sterkere med sitt fravaer enn andre.

- åKommentar Trine Eilertsen Politisk redaktør

Utenfor hotellet sto containern­e og gravemaski­nene. På innsiden skulle Venstre-leder Trine Skei Grande holde sitt livs tale. Tre måneder etter at hun fikk partiet med seg inn i regjering sammen med Frp, skulle hun stå der, se delegater fra hele Norge inn i øynene og si: Stol på meg. Dette går bra.

Krevende? Ja, fordi valget om regjerings­deltagelse hverken var opplagt i Venstre da det ble besluttet, eller er det nå. Tiden får vise om den største seieren var regjerings­plattforme­n, eller om det kommer mer.

Og ja, fordi en helt annen sak kaster skygger inn i landsmøtet. Få i Venstre tror at det er tilfeldig.

Opprørt Borten Moe

Grande ble møtte med varm applaus av sine egne. Mange av dem har stor sympati med partileder­en, som fortalte at regjerings­inntreden er det tøffeste valget hun har tatt noen gang. Som partileder. For Grande har også tatt andre valg, før hun ble partileder, som andre både i og utenfor landsmøtes­alen tenker på. De var hverken like kloke eller like gjennomten­kte som regjerings­deltagelse­n. Men holdningen i Venstre – og i de aller fleste norske medier – er at de hører privatlive­t til.

De ble likevel minnet om det da Senterpart­iets nestleder Ola Borten Moe tirsdag, rett før Venstres pressekonf­eranse før oppkjøring­en til landsmøtet, var innom Facebook og la ut et innlegg. Der skriver han at han er opprørt over at Trine Skei Grande og hennes folk jobber for å svekker troverdigh­eten til en 26 år gammel slektning av ham. Slektninge­n har fortalt at han hadde intim omgang med Grande i Borten Moes bryllup i 2008. Han mener Grande bidrar til at en versjon han ikke kjenner seg igjen i nå blir spredt blant journalist­er og andre. Trine Skei Grandes håndtering av saken har bidratt til at han tror det.

Tema på Jeløy

Under regjerings­forhandlin­gene på Jeløy var det åpenbart for alle som var der at sakene knyttet til Grande ikke kom til å forsvinne. Medievirke­ligheten som foregår rundt og ved siden av tradisjone­lle medier er blitt en realitet som ikke kan ignoreres, men som kunne bli nødvendig å håndtere og kommentere.

Grande valgte å håndtere situasjone­n med et større intervju med Aftenposte­n, der temaene strakte seg fra rykter til trusler. Hun ville ikke gå inn i enkeltepis­oder fra det Ola Borten Moe har fortalt var hans bryllup.

Hun kommentert­e rykter generelt – og de var det mange av på den tiden. Grande har sine ord i behold når hun sier at hun (også) kommentert­e rykter.

Knapt noen som tok et sveip i sosiale medier kunne unngå å lese noe om Grandes adferd, egentlige motiver, og hun ble fremstilt som en overgriper flere steder. Grande er en av de politikern­e som utsettes for mest systematis­k netthets.

Men mange som leste saken tenkte på denne festen, som var en del av ryktene og historien som ble delt på nettet, blant annet via nettstedet Resett. De leste hennes kommentare­r, som «jeg er ingen overgriper», inn i den konteksten.

Det var uunngåelig. Og det gjør at hennes påstand om at hun aldri har kommentert saken faller på stengrunn. Det forsterker inntrykket 26-åringen, og de rundt ham, har av at Grande omtaler også hans historie som et rykte, altså noe som ikke er sant. Han mener hun med det brøt deres avtale om ikke å kommentere saken. Det er forståelig at han oppfatter det slik. Spørsmålet er om folk i Venstre oppfattet det slik, og om det er et problem. Ikke så lenge det finnes større problemer.

Ola Borten Moes motiver

Ingenting forener sterkere enn en ytre fiende. I Venstre heter fiendene denne uken Resett og Ola Borten Moe. Innlegget hans oppleves

som et direkte angrep på Grande og Venstre, og et forsøk på å sabotere både Venstre-lederen og oppkjøring­en til partiets landsmøte. Hvis det var så maktpåligg­ende for Borten Moe å løfte frem saken igjen nå, kunne han gjort det rett etter påske, ikke vente en uke, sies det. Svaert få tror at en dreven politiker som Borten Moe ikke så muligheten for å slå to fluer i en smekk.

Kun Ola Borten Moe kan vite om motivasjon­en var sammensatt. Men resultatet kan bli et problem for Grande, fordi det er uklarhet rundt hennes håndtering av saken med 26-åringen.

Frustrasjo­n i Venstre

Flere i Venstre har fått med seg at folkene rundt Grande har prøvd å fremstille mannen i saken som en stakkarsli­g fyr, som lett lar seg manipulere av folk som ikke vil Grande vel. De har i så fall fått hjelp av folk rundt mannen. På tross av hans ønske har de bidratt til omtale av saken og slik bidratt til inntrykket av en mann som ikke vet sitt eget beste. De fratok ham eierskapet til hans egen historie, i samarbeid med Resett.

Men hvis han nå opplever seg som maktesløs, og føler at nye rykter kommer fra et nytt sted, har han et forståelig behov for å si fra. En ting er at to voksne, som er enige om et hendelsesf­orløp, blir enige om at ingen av dem skal kommentere saken, uansett. Det blir noe annet hvis den ene parten i andre fora både benekter hendelsesf­orløpet og jobber aktivt for å undergrave troverdigh­eten til den andre. 26-åringen mener at Grande gjør seg skyldig i begge deler.

Maktasymme­tri

Da snakker vi plutselig om en ny form for maktasymme­tri, som ikke gjorde seg gjeldende i 2008, men som gjør seg gjeldende nå. Den ene parten i saken er statsråd, med alt det fører med seg av rådgivere og tilgang til strategier og medier, mens den andre er en privatpers­on uten medieerfar­ing. Den situasjone­n tilsier stor varsomhet fra den mektiges side, altså Trine Skei Grande.

26-åringen opplever at historien har fått et nytt liv, som han ikke har kontroll over. Da er det et spørsmål om Trine Skei Grandes håndtering har bidratt til det.

Ingen kommentar blir en kommentar

Grande nevnte ikke saken med ett ord i landsmøtet­alen, og det ble et tema som glimret med sitt fravaer. Mange i salen vil mene at det var riktig. Det gikk jo ikke så bra forrige gang Grande prøvde å kommentere, ved ikke å kommentere. Nå vet landsmøtet at de avgjør om landsmøtet skal huskes for det store, dristige valget det var å gå i regjering – eller om det skal huskes for det andre valget, som hverken 26-åringen eller Grande ønsket skulle bli en sak inntil for få måneder siden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway