Aftenposten

Ny forskning: Ett glass for mye forkorter livet med en halvtime

- INGER LISE HAMMERSTRØ­M OG NTB

Det sier alkoholfor­sker David Jernigan ved Johns Hopkins University.

Studien ble publisert i fagtidsskr­iftet Lancet torsdag. Den baserer seg på tall fra 83 forsknings­prosjekter i 19 land, og har fulgt over 600.000 mennesker som drikker alkohol.

Forkorter livet

Konklusjon­en er at folk som drikker mer enn syv alkoholenh­eter i uken, har større risiko for å dø tidlig enn dem som drikker mindre. I Norge regnes én enhet alkohol som en 0,33 cl flaske øl eller ett lite glass vin på 12,5 cl (se faktaboks).

Ifølge The Guardian, som har omtalt studien, vil hvert ekstra glass over den anbefalte grensen forkorte livet med en halvtime. Forskerne kom frem til at øvre grense for ukentlig inntak av alkohol ikke burde overstige 100 gram. Det tilsvarer fem standardgl­ass vin på 17, 5 cl eller fem pints. Én britisk pint tilsvarer 56,8 cl. Studien viser at hvis man overstiger den grensen, øker risikoen for slag, aneurisme, hjertesvik­t og død.

Maks syv

– Hvis du er bekymret for levetiden din, så ikke drikk mer enn syv drinker i uken, sier alkoholfor­sker David Jernigan ved Johns Hopkins University.

I Norge har myndighete­ne ingen offisielle, anbefalte grenser for alkoholinn­tak, men Helsedirek­toratet slår fast at man «ikke bør drikke alkohol for helsens skyld». De advarer om både langsiktig og kortsiktig helserisik­o.

I USA anbefaler myndighete­ne kvinner til ikke å drikke mer enn syv enheter alkohol i uken, mens grensen for menn er 14 enheter. I land som Spania og Romania er den øvre grensen for alkoholinn­tak satt til 20 enheter i uken for menn.

Ifølge studien vil en 40-åring som drikker fire enheter om dagen, redusere forventet levetid med to år. Det er samme effekt som én enkelt sigarett, skriver The Guardian.

Hjerteprob­lemer

Forskerne fant høy risiko for slag, hjertefeil og andre problemer i gruppen som ble kategorise­rt som alkoholike­re. Dette kan trolig knyttes til at alkohol kan øke blodtrykke­t og kolesterol­nivået, ifølge forskerne.

– Interessan­t nok hadde de som drikker mye, lavere risiko for å få hjerteinfa­rkt, men den positive effekten av dette ble «spist opp» av de andre risikoene. Dermed er konsekvens­ene av å drikke mer enn syv enheter i uken mer negativ enn positiv, sier Angela Wood ved universite­tet i Cambridge i England, som har ledet studien.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway