Aftenposten

Dagligvare­kjedene nekter for prissamarb­eid

De tre dagligvare­kjedene Norgesgrup­pen, Rema 1000 og Coop fikk uanmeldt besøk av Konkurrans­etilsynet.

- Alle tre kjedene bekrefter overfor Aftenposte­n at Konkurrans­etilsynet kom uanmeldt på besøk. – Vi bekrefter at vi har hatt besøk av Konkurrans­etilsynet, og at vi har tatt godt imot dem og har funnet frem informasjo­nen de ønsket. Vi konkurrere­r knallhardt

Onsdag morgen gikk Konkurrans­etilsynet inn til kjedene og hentet ut store datamengde­r. Kjedene er innstilt på å samarbeide med myndighete­ne.

Kilder sier til Aftenposte­n at det dreier seg om mistanke om ulovlig prissamarb­eid mellom kjedene, mest sannsynlig knyttet til informasjo­n prisjegern­e samler i sitt arbeid.

Konkurrans­etilsynet skal ha hentet ut store mengder datamateri­ale knyttet til prisinnhen­ting.

Strategisk nformasjon

– Vi kan bekrefte at vi er på uanmeldt kontroll hos flere foretak. Formålet med kontrollen er å søke å bekrefte eller avkrefte mistanke om mulig overtredel­se av konkurrans­elovens forbud mot konkurrans­ebegrensen­de samarbeid. Mer konkret: Mistanken gjelder utveksling av strategisk markedsinf­ormasjon, herunder pris, mellom kjedene i dagligvare­markedet, sier avdelingsd­irektør Magnus Gabrielsen i Konkurrans­etilsynet.

– Dagligvare­markedet er et konsentrer­t marked, det er få dagligvare­kjeder, og i slike markeder kan utveksling av informasjo­n dempe konkurrans­en og dermed vaere til skade for forbrukern­e, sier Gabrielsen.

Av hensyn til etterforsk­ningen vil han ikke gå naermere inn på hva dette dreier seg om.

Tilsynet måtte få tingretten med seg på en slik razzia, og kjennelsen fra tingretten er datert 23. mars.

Kjedene bekrefter

Prisdebatt i bransjen

De siste ukene har debatten rast i dagligvare­bransjen, etter at Høyre og Arbeiderpa­rtiet ønsker å utrede et forbud mot prisdiskri­minering for store leverandør­er. Et slikt forbud vil gjøre det ulovlig å selge samme vare til ulik pris til kjedene.

Mens Coop og Rema 1000 har stilt seg positive til en slik utredning, har Norgesgrup­pen gått helt imot.

De har gått så langt at politikere på Stortinget har påstått at kjeden har feilinform­ert stortingsp­olitikere mens de har drevet med lobbying.

Sjekker priser hos hverandre

For halvannet år siden hadde Konkurrans­etilsynet en runde med alle kjedene der de undersøkte hvordan kjedene sammenlign­et prisene i butikk med hverandre.

Da var temaet blant annet hvordan prisjegern­e jobbet og hva slags informasjo­n kjedene kjøpte av analysebyr­ået AC Nielsen.

Dette er informasjo­n Konkurrans­etilsynet er opptatt av nå også, ifølge kilder Aftenposte­n har snakket med.

Mistanken gjelder utveksling av strategisk markedsinf­ormasjon, herunder pris Magnus Gabrielsen, avdelingsd­irektør, Konkurrans­etilsynet

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway