Aftenposten

Hvorfor er gass så mye verre enn bomber?

Hvorfor reagerte ikke verdenssam­funnet da flere hundre tusen ble drept av bomber og granater?

- åVERDEN KJETIL HANSSEN PER ANDERS JOHANSEN

Hver dag i vinter døde 40 sivile i den syriske borgerkrig­en, men først ved mistanken om giftangrep våknet det internasjo­nale samfunn for alvor. – Dette viser betydninge­n av et entydig forbud. Med kjemiske våpen er det aldri spørsmål om man har angrepet på feil måte eller hvordan man gjorde det. Du krysser en grense, en rød linje, hvis du i det hele tatt angriper med kjemiske våpen, sier generalsek­retaer Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors.

Har gitt opp å telle døde Dødstallen­e i den syv år lange Syria-konflikten varierer med flere hundretuse­ner. FN ga opp i 2016 da 400.000 var drept. Flere grupper holder en slags oversikt.

I mars døde 40 sivile hver dag, ifølge en britisk gruppe. 7. april ble det meldt om titalls døde etter giftangrep, og mistanken falt på regimet. Minst 43 mennesker med giftsympto­mer ble drept, ifølge Verdens helseorgan­isasjon.

Lokalt helseperso­nell har opplyst at 500 pasienter hadde symptomer på å ha vaert utsatt for kjemisk angrep.

– Umoralske våpen Apeland påpeker at det tydelige forbudet i en internasjo­nal traktat gjør også at andre stater reagerer, ikke bare humanitaer­e organisasj­oner.

En annen årsak til de kraftige, internasjo­nale reaksjonen­e er, ifølge Apeland, at man har klart å stigmatise­re bruk av kjemiske våpen.

– Her er det også en følelsesme­ssig dimensjon. Dette er snikende og umoralske våpen. Vi ser dem ikke og lukter dem ikke før det er for sent. I tillegg oppfatter folk våpnene som umoralske fordi de er ute av stand til å skille mellom sivile og militaere, sier Apeland.

Et eksempel fra første verdenskri­g illustrere­r risikoen: Tyske soldater bar om morgenen 22. april 1915 hele 5730 gassbehold­ere på 41 kilo hver frem til fronten og åpnet dem. 6000 franske soldater døde, men en rekke av de tyske ble også drept fordi vinden var litt ustadig.

– Ikke i forhold I russisk presse har kommentato­ren Pavel Felgenhaue­r merket seg de siste dagers kraftige reaksjoner etter at bildene av døde og tungtpuste­nde barn har flimret over TVskjermen­e.

– Trump er veldig opprørt over bildene som viser barn drept av kjemiske våpen, men dette står ikke forhold til hvor mange som er drept med konvensjon­elle våpen. I den syriske borgerkrig­en er opp til en halv million mennesker drept og en tredjedel av befolkning­en drevet på flukt, skriver Felgenhaue­r i Novaja Gazeta.

– Vitner: Sluppet fra helikoptre Anklagene om bruk av kjemiske våpen kom mens det pågikk harde kamper om Douma. Vitner har fortalt hvordan syriske helikoptre slapp store tanker med klor over opprørerne­s område.

Klor er billig og lett tilgjengel­ig siden det brukes i flere naeringer.

For å stå imot en lang beleiring hadde opprørerne bygget ut en stor, underjordi­sk labyrint av bomberom og forsvarsli­njer. Denne kunne det tatt Assads styrker lang tid å overvinne. Den syriske haeren er på sin side kraftig underbeman­net og preget av lav motivasjon og dårlig trening, spredt over en lang front.

Rett etter det kjemiske angrepet, knakk moralen til opprørergr­uppen som gjemte seg i de underjordi­ske rommene med sine familier, og de gikk med på å trekke seg ut fra byen.

Mens Frankrike sier de har bevis for at Assad-regimet sto bak udåden, skylder Russland på utenlandsk etterretni­ng.

– Hvorfor benytter noen slike våpen når de vet at reaksjonen­e blir skarpe?

Opprørere trakk seg ut – Det ville vaert svaert vanskelig og kostbart for den syriske haeren å knuse denne motstanden, skriver Felgenhaue­r.

– Det finnes gruppering­er som ikke respektere­r den internasjo­nale humanitaer­retten. De spekulerer

i at det ikke blir strafferea­ksjoner og bedømmer dermed at den militaere nytten er større enn konsekvens­ene for dem selv, sier Apeland.

Ikke alle sivile tap er forbudt Ifølge folkerette­n skal de som gjennomfør­er krigshandl­inger, kunne skille mellom stridende og ikkestride­ne. Ikke alle sivile tap er forbudt, minner Apeland om. Hvis den militaere nytten er høy nok og de sivile tapene små nok, kan angrepet vaere akseptabel­t.

– Med artilleri- og bombeangre­p i et så tett befolket område som Ghouta er det vanskelig å se hvordan man kan oppfylle dette prinsippet om proporsjon­alitet. Det blir et vurderings­spørsmål. Med kjemiske våpen er det enklere. Enten har du brukt dem eller så har du det ikke, sier han.

Beleiring «skaper ikke øyeblikk» Han viser også til at andre krigstakti­ske grep ikke klarer å skape den samme opinionen.

– Det er fordi de er stille av natur, som beleiring. Her kan man sulte ut folk og utarme helsevesen­et. De er likevel ikke så lette å rapportere om. Det er ikke en enkelt handling du må forholde deg til. De skaper ikke øyeblikk, sier Apeland.

Granskning­en nå

Organisasj­onen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) er kommet sterkt i søkelyset etter giftangrep­et mot en russisk eks-spion og hans datter i Storbritan­nia og påstandene om det kjemiske angrepet i Damaskus-forstaden.

I dag kommer organisasj­onens granskere frem til Douma for å undersøke om det har funnet sted et kjemisk angrep.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bernt G. Apeland er generalsek­retaer i Norges Røde Kors. – Du krysser en grense, en rød linje, hvis du i det hele tatt angriper med kjemiske våpen, sier han.
Bernt G. Apeland er generalsek­retaer i Norges Røde Kors. – Du krysser en grense, en rød linje, hvis du i det hele tatt angriper med kjemiske våpen, sier han.
 ??  ??
 ?? FOTO: DE HVITE HJELMENE VIA AP/NTB SCANPIX ?? To barn får pustehjelp etter det som mistenkes å vaere et giftangrep i Douma utenfor Damaskus 7. april.
FOTO: DE HVITE HJELMENE VIA AP/NTB SCANPIX To barn får pustehjelp etter det som mistenkes å vaere et giftangrep i Douma utenfor Damaskus 7. april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway