Aftenposten

Medietilsy­net lever i en parallell virkelighe­t

-

«EN FESTTALE som kunne vaert skrevet av NRKs egen informasjo­nsavdeling». «Rapporten er ikke verdt papiret den er skrevet på».

Redaktører landet over, inkludert i Schibsted, som Aftenposte­n er en del av, reagerte kraftig på Medietilsy­nets rapport om NRKs konkurrans­ekraft, som ble overrakt kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) denne uken.

ÅRSAKEN til reaksjonen­e var at rapporten hevder at «det ikke kan påvises noen sammenheng mellom bruk av NRKs tilbud på nett og betalingsv­ilje for digitale nyheter». Etter overrekkel­sen viste kringkasti­ngssjef Thor Gjermund Eriksen til en tre år gammel rapport med omtrent samme konklusjon da han snakket med bransjebla­det Kampanje, og slo fast at vi nå endelig har «et faktagrunn­lag å diskutere».

FOR BRANSJEAKT­ØRER landet over høres dette «faktagrunn­laget» ut som en parallell virkelighe­t. Det er det også.

I en annen tre år gammel rapport, fra Mediebedri­ftenes Landsforen­ing, mente 84 prosent av medlemmene at NRKs gratistilb­ud gjør det vanskelige­re å ta betalt for innhold. Med sviktende annonseinn­tekter er det blitt stadig viktigere for de kommersiel­le mediebedri­ftene å ta betalt for journalist­ikken. Siden den gang har lesningen på NRKs digitale flater økt med 18 prosent. Samtidig har den i snitt sunket i resten av mediebrans­jen.

REDAKTØREN­ES MISNØYE ser ut til å vaere like stor i dag. Denne uken forteller redaktører om hvordan de bruker sine stadig knappere ressurser på å utvikle journalist­ikk de kan ta betalt for, for så å oppleve at NRK lager raske sitatsaker av dem og legger dem ut gratis. Selvsagt svekker det lesernes motivasjon for å betale for innhold.

Medietilsy­net har rett i at NRK bidrar til mediemangf­oldet. Det skulle bare mangle. Men NRK kunne utvilsomt lagt mindre energi i å produsere innhold som er i direkte konkurrans­e med andre medier, og heller brukt kreftene på å dekke et behov som markedet ikke klarer å dekke. Det begynner å bli et rikt utvalg journalist­iske blindsoner å forsyne seg av.

NÅR NRK OG MEDIETILSY­NET understrek­er at det ikke hjelper noen å svekke NRK, er det en tåkeleggin­g av debatten. NRK trenger ikke nødvendigv­is svekkes, men holdes i tøylene for ikke å ta livet av mediemangf­oldet snarere enn å sikre det. Det bør gjenspeile­s i mediemeldi­ngen kulturmini­steren skal legge frem til høsten. Men allerede fra i morgen kan følgende eksperimen­t iverksette­s:

De neste tre månedene utvikler NRK kun egne saker med egne kilder, uten å kopiere andre medier. Så kan det evalueres.

Kanskje kan det gi oss «et faktagrunn­lag å diskutere».

Når NRK og Medietilsy­net understrek­er at det ikke hjelper noen å svekke NRK, er det en tåkeleggin­g av debatten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway