Aftenposten

Tøv om det norske holocaust

-

«Det var vårt politi, våre embetsmenn og våre naboer som sendte de norske jødene til sin død. Dette er egentlig ikke kontrovers­ielt. Det er en del av historien vår.» Ordene tilhører skribent Eirik Eiglad. Vi er alle «Quislings barn», sier han, selv om ikke «alle nordmenn er nazister».

Tidligere er brukt formulerin­ger som «vi (det norske sivile samfunn) lot det skje», noe som også er uhyre problemati­sk og i strid med alt vi vet om en sivilbefol­knings mulighet til å stå imot dødelig totalitaer maktbruk av den type Norge var utsatt for i det aktuelle året 1942. Men Eiglad går lengre: den norske kvinne og mann «sendte de norske jødene til sin død». Hvis ikke dette er kontrovers­ielt, har vi som historiker­e tapt, og forståelse­n av hva det vil si å vaere okkupert, har havarert.

Ahistorisk og forvirrend­e

Denne «nasjonale sjølvpiski­nga» har pågått lenge. Det serveres en graut av «norsk», uten presiserin­g, delaktighe­t i den verste forbrytels­en under krigen. Det er ahistorisk og forvirrend­e. Hva sier disse påstandene om innsikten i nazismen som historisk fenomen? Hvilke offer forlanger en fredsgener­asjon av krigsgener­asjonen i deres møte med kanskje den verste forbrytels­en i menneskehe­tens historie?

Landet ble haertatt i 1940 av en militaerma­kt som hadde tilleggsam­bisjoner: Okkupanten skulle nazifisere Norge, og dessuten skulle de løse landets «jødeproble­m», som jo ikke fantes, men tankegodse­t bakom lå innbakt i nazismens vesen. Hvordan og når denne «løsningen» skulle gjennomfør­es for Norges del, var aldri sagt fra Berlin.

I mellomtide­n ble jødene forskjells­behandlet, trakassert, arrestert, sluppet ut igjen, håp gjenoppsto og håp brast. Lovlig valgte norske myndighete­r satt i London uten mulighet for å gripe inn. Quisling med sin «regjering» var antisemitt­er og pådrivere. NS-medlemmene var – i varierende grad – ideologisk­e antisemitt­er og må ta sin del av ansvaret.

Norske kvinner og menn som ikke var infisert av nazismen, og det var godt over 95 prosent, bivånet med vantro det som skjedde. De hadde sett laerene bli arrestert og stuet sammen i et lasteskip, de så stadig arrestasjo­ner av motstandsf­olk, de så etter hvert studenter og offiserer bli sendt ut av landet i tysk fangenskap. De leste jevnlig i avisene om henrettels­er av nordmenn. Det var dødsstraff for å hjelpe jøder på flukt. Likevel har historiker Ragnar Ulstein dokumenter­t redningen av over tusen jøder, utført av norske kvinner og menn.

Tidsvitnen­e er sterkt savnet

Det var den tyske okkupasjon­smakten «som sendte de norske jødene til sin død», helt i tråd med den nazistiske ideologi. Landets lovlige politiske ledelse var satt ut av spill. De som engasjerte seg for å hjelpe jøder, levde selv i konstant fare for å bli arrestert, torturert, henrettet eller bli deportert til en konsentras­jonsleir i Tyskland.

I dag har vi dessverre ikke Leo Eitinger, Julius Paltiel eller Samuel Steinmann iblant oss, for å nevne noen som kunne ha bidratt med tidsvitnet­s autoritet. De er sterkt savnet!

 ??  ?? Replikk
Replikk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway