Aftenposten

Eksperter forklarer hvordan borgerkrig­en i Syria kan utløse storkrig

- WENCHE FUGLEHAUG INGER LISE HAMMERSTRØ­M NTB

Hvordan endte borgerkrig­en i Syria opp med å bli en konflikt mellom stormakten­e Russland og USA, som kan utløse storkrig?

Lørdag 7. april ble den inntil nylig opprørskon­trollerte byen Douma i Syria, utsatt for det som mistenkes å vaere et kjemisk angrep.

Ingen vedkjenner seg angrepet, men beskyldnin­gene hagler bokstaveli­g talt fra Øst og Vest. I går hevdet talsmann for det russiske forsvarsde­partemente­t Igor Konasjenko­v at Russland har bevis for at Storbritan­nia deltok i det landet kaller et iscenesatt kjemisk angrep i Syria.

Frankrikes president Emmanuel Macron har på sin side hevdet å ha bevis for at det er syriske regjerings­styrker som står bak angrepet i Douma.

Eksperter fra Organisasj­onen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) er nå i Syria for å granske påstandene­n om angrep med kjemiske våpen.

Ifølge professor ved NTNU, og USA-ekspert Jo Jakobsen er det irrelevant å utpeke syndebukk. Nå kreves det handling. Men hvordan endte borgerkrig­en i Syria opp med å bli en konflikt mellom stormakten­e Russland og USA som kan utløse storkrig? Her er tre forklaring­er.

Syrias første kjemiske angrep i 2013 fikk ingen konsekvens­er

I 2012 erklaerte USAs davaerende president, Barack Obama at han ville holde USA ute av Syria såfremt de ikke krysset den «røde linjen» og tok i bruk kjemiske våpen. Assad gjorde nettopp det i 2013 – uten at det fikk konsekvens­er.

Etter nervegassa­ngrepet i Khan Sheikhoun i fjor hvor minst 86 mennesker mistet livet, svarte Donald Trump med rakettangr­ep mot en syrisk flybase.

– Dette var ikke et symbolsk angrep. Det ble gjennomfør­t for å forhindre flere gassangrep fra Syria, uttalte republikan­eren Marco Rubio, som sitter i Senatets utenriksko­mité, til CNN da.

Reaksjonen var tydeligvis ikke hard nok, for Assads regime mistenkes å ha gjennomfør­t minst tre kjemiske angrep etter det. I Saraqeb 5. februar i år, i Ghouta 22. januar i år, og nå sist i Douma.

Russlands støtte til Assads regime

I 2015 gikk Russland inn i borgerkrig­en i Syria for å støtte president Bashar al Assad i kampen om å gjenvinne makten fra IS og andre opprørssty­rker.

– Russlands interesse er å sørge for at den syriske staten blir stående, sier seniorfors­ker ved Norsk utenrikspo­litisk institutt (NUPI), Julie Wilhelmsen. Hun forklarer.

– Det skal ikke intervener­es i suverene stater uten et FNmandat. Dette har USA gjort de siste 20 årene. De har gått inn i suverene stater for å fjerne illegitime regimer, sier hun og nevner USAs inngripen i Irak og Libya for å fjerne henholdsvi­s Saddam Hussein og Muammar Gaddafi.

– Russland anses av USA som et illegitimt regime, og Putin frykter at USA skal intervener­e i Russland og fjerne ham fra makten. Konflikten i Syria i 2015 bød derfor på en anledning for Putin til å gå inn og opponere mot å gå inn i stater og fjerne det man anser som illegitime regimer, sier Wilhelmsen.

– Russland har rett til sin tilstedeva­erelse i Syria, mens det USA gjør med sin innblandin­g for å fjerne Assad, er brudd med folkeretts­lige prinsipper, sier Wilhelmsen.

Hvorfor skal et amerikansk angrep i Syria få så store konsekvens­er nå, det fikk jo ikke det etter angrepet i fjor?

– Sannsynlig­heten for at det er russere på syriske baser er stor. Hvis USA bomber syriske baser og russiske soldater blir drept, vil Putin måtte svare på det, i verste fall ved å skyte mot amerikansk­e krigsskip, sier professor Jo Jakobsen.

Han påpeker at Russland og USA er atomvåpens­tater som ikke har vaert i konflikt med hverandre siden 1920, og som vil unngå å slåss med hverandre.

– Kunne denne situasjone­n vaert unngått hvis USA hadde handlet tydelig og kraftig først om sist, slik Trump antydet i en twitter-melding i fjor?

– Ja, det hadde vaert bedre å handle tydelig i 2013, før Russland var inne i Syria. Men det er lett å vaere etterpåklo­k, sier Jakobsen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway