Aftenposten

– Hold dere innenfor 2,8 prosent

- SIGURD BJØRNESTAD

– Det er nesten ikke til å tro at normen virker så godt, sier LO.

«På bakgrunn av vurderinge­r gjort av NHO, i forståelse med LO, anslås årslønnsve­ksten i industrien samlet i NHO-området til 2,8 prosent i 2018.»

Slik står det skrevet i et felles notat fra LO og NHO etter at de ble enige i hovedoppgj­øret søndag 8. april. Her er den norske modellen for lønnsdanne­lse presset inn i én og samme setning.

Arbeid og kapital sammen

Det sentrale oppgjøret i privat sektor er i praksis i stor grad over. Nå forhandler offentlig sektor lønn for laerere, sykepleier­e og andre. Da henvender arbeidere (LO) og bedriftsei­ere (NHO) seg i fellesskap til forhandler­ne med budskapet: Hold dere innenfor en ramme på 2,8 prosent lønnsvekst.

Denne øvelsen er gjentatt hvert år siden 2014. Fasiten viser at den faktiske veksten i årslønnen for alle arbeidstag­ere samlet blir svaert naer den rammen LO og NHO setter på papiret for industrien om våren.

«Troverdig» anslag

– Dette illustrere­r at NHO, i forståelse med LO, har klart å lage troverdige anslag for lønnsvekst­en i industrien, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad vil sitte i førersetet når rammen legges.

– Det er viktig at LO og NHO er normsetten­de for fristilte grupper i industrien med lokale lønnsforha­ndlinger. Lønnsvekst­en må vaere på linje med det industrien­s konkurrans­eevne tåler, sier han.

Bjørnstad er godt fornøyd med disiplinen.

– Det er nesten ikke til å tro at normen virker så godt når en vet hvor sammensatt lønnsdanne­lse er i Norge. Dette viser modellens styrke, sier han.

Kom fra utvalg

Notatet med «vurderinge­r rundt rammen» har sin opprinnels­e i Holden III- utvalget. Det la frem sin rapport i desember 2013, og der ble formulerin­gene rundt rammen strammet til:

«Dette oppgjøret har i stor grad direkte gjennomsla­g i en rekke andre oppgjør. Siden utfallet av de lokale forhandlin­gene ikke er avklart, bør NHO, i forståelse med LO, angi en troverdig ramme for den samlede årslønnsve­ksten i industrien.»

Deretter kommer pekefinger­en til de andre naeringene:

Utvalget skriver at rammen hverken er et gulv eller et tak, men «en norm som andre forhandlin­gsområder skal forholde seg til».

Anslagets fødsel

Professor Steinar Holden sier formulerin­gen i Holden III kom fordi det sentrale lønnsoppgj­øret om våren bare omfatter sentrale tillegg til arbeiderne i NHO-industrien. Lokale tillegg kommer senere.

Arbeiderne utgjør omtrent halvparten av de industrian­satte. Resten er «funksjonae­rer», i praksis mange ingeniører. De har sine lønnsforha­ndlinger etter arbeiderne, og det aller meste skjer lokalt på bedriftene.

– Det er bred enighet om at alle industrian­satte inngår i frontfaget­s lønnsvekst. Det var derfor behov

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX ?? Søndag ble LO-lederen Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjefen Kristin Skogen Lund enige hos riksmegler­en. Deretter gjorde de felles sak med et anslag for industrien­s lønnsvekst.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX Søndag ble LO-lederen Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjefen Kristin Skogen Lund enige hos riksmegler­en. Deretter gjorde de felles sak med et anslag for industrien­s lønnsvekst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway