Aftenposten

Grande tok opp «bryllupssa­ken» med landsstyre­t

- STINE BARSTAD SOLVEIG RUUD Gardermoen

Torsdag ble bryllupssa­ken brakt inn på partiets landsstyre­møte.

Opptakten til Venstres landsmøte er ikke blitt slik Venstre-leder Trine Skei Grande og hennes rådgivere har ønsket. De siste dagene er hun blitt møtt med flere spørsmål om eget privatliv enn om Venstres politikk. Det har til dels overskygge­t sakene som skal opp til behandling på helgens landsmøte, noe flere delegater på landsmøtet beklager i korridoren­e.

Etter åpningstal­en fikk hun overvelden­de applaus fra delegatene i landsmøtes­alen, som klappet henne inn igjen på scenen tre ganger med taktfaste rop på «Trine, Trine, Trine».

– Den støtten jeg fikk i dag, var utrolig deilig. Jeg tror jeg aldri har fått så mye applaus. Det oppleves deilig å vaere partileder når man føler at man får «kred» for det man gjør, sa hun etter talen.

Hun la til at en landsmøtet­ale hver gang oppleves som en slags eksamen.

– Og da er det jo greit å bestå, sier partileder­en.

Tok opp saken selv

Medlemmene i landsstyre­t og sentralsty­ret var samlet til møter allerede torsdag, dagen før landsmøtet startet.

På møtet i landsstyre­t skal partileder­en på eget initiativ selv ha tatt opp den betente saken.

Den akselerert­e da Sp-nestleder Ola Borten Moe kort tid før Venstres pressekonf­eranse tirsdag, la ut et Facebook-innlegg der han skrev at «davaerende stortingsr­epresentan­t og nestleder i Venstre, Trine Skei Grande, sex med en slektning av meg på 17 år.» Han opplyste at det skal ha skjedd i hans bryllup i 2008.

– Dette handler imidlertid ikke om episoden tilbake i 2008, der skjedde det ingenting ulovlig. Men det handler om at en person som slett ikke har ønsket eller søkt oppmerksom­het om saken, blir mistenkeli­ggjort for å fortelle sannheten av en av Norges mektigste personer gjennom Norges mektigste medier, skrev han.

Ønsker å håndtere alene

Tre ulike kilder bekrefter overfor Aftenposte­n at Trine Skei Grande tok opp saken.

En forteller at hun skal ha gitt uttrykk for at de siste dagene har vaert svaert tøffe, men at hun klarer å stå oppreist og håndtere saken, og at utsendinge­ne hjelper henne best hvis hun får håndtere den alene.

En annen kilde tolker partileder­en i retning av at hjelp i form av forsvars-uttalelser fra andre, bare vil føre til at saken ruller videre.

En tredje kilde sier hun kom med en innstendig oppfordrin­g til landsstyre­t om ikke å kommentere saken, hverken i mediene eller fra talerstole­n.

En av kildene forteller at det var en svaert beveget partileder som snakket om saken, og at hun gråt.

De fleste på landsmøtet gir uttrykk for at hendelsen er en privatsak som ikke hører hjemme i offentligh­eten. Samtidig gir flere uttrykk for kraftig irritasjon over Borten Moes Facebook-bruk.

Flere sentrale partikilde­r ser ikke hvordan Grande kunne håndtert saken annerledes, mens en kilde mener det ville vaert en fordel om partileder­en gikk offentlig ut og redegjorde for hen-

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Venstre-leder Trine Skei Grande har hatt en krevende opptakt til landsmøtet.
FOTO: OLAV OLSEN Venstre-leder Trine Skei Grande har hatt en krevende opptakt til landsmøtet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway