Aftenposten

Saksøker Fretex for ulovlig oppsigelse

- GUNNAR KAGGE SIGURD BJØRNESTAD

I 2004 varslet Per-Yngve Monsen om overfaktur­ering hos Siemens. I 2016 varslet han om trakasseri­ng i Fretex.

I september 2016 skrev fire ledere i Frelsesarm­eens attførings­bedrift Fretex Øst-Norge en bekymrings­melding til styret. De mente at kjedesjefe­n i Fretex ble dårlig behandlet av sin overordned­e.

Nå hevder en av varslerne, PerYngve Monsen, at han ble usaklig oppsagt – og går til sak mot Fretex.

Monsen har vaert i samme situasjon før. I 2004 varslet han om samrøre mellom Siemens og innkjøpere i Forsvaret. Saken handlet om at Siemens skulle ha overfaktur­ert Forsvaret. Siemens betalte tilbake en del penger, og ble til slutt frifunnet i saken.

Etter varslene i Siemens, ble arbeidspla­ssen omorganise­rt. Mens alle andre fikk beholde jobben sin, var det ikke lenger plass til Monsen. Staff hevder han det er en ulovlig gjengjelde­lse for varslingen. Derfor går han til sak med krav om å få tilbake jobben – og få erstatning.

Mener kollega ble trakassert

I Siemens varslet Monsen om aktivitete­r han mente var ulovlig, og som han fryktet å bli holdt ansvarlig for. I Fretex er varselet helt annerledes. Det gjelder en kollega som hadde jobbet i bedriften i 25 år og avansert til kjedesjef. Vedkommend­e følte seg tilsidesat­t og trakassert av konsernsje­f Trond Ivar Vestre.

Fra 2014 forsøkte han først å ta det opp med konsernsje­fen, og etter hvert med styreleder­en. Han sier han fikk to alternativ­er, enten måtte han innordne seg konsernsje­fen – eller slutte.

Sammen med ledergrupp­en i Fretex Øst-Norge varslet Monsen om det de mente var trakasseri­ng av kjedesjefe­n. Monsen var ansattvalg­t vararepres­entant i bedriftens styre. Han reagerte på at varselet ikke ble tatt på alvor.

Med sin varslererf­aring bidro Monsen til å sette opp en varslerkan­al i Fretex. Selskapet skrev kontrakt med advokat- og rådgiverse­lskapet BDO. Men da Monsen og de andre varslet, grep styreleder­en inn. Han mente at BDO-advokat Erling Grimstad var inhabil på grunn av et naert forhold til Monsen.

Grimstad henviser til taushetspl­ikten og at han har startet egen virksomhet, derfor vil han ikke uttale seg om saken. Men da han ble beskyldt for inhabilite­t, skrev han til Fretex-styret:

«Min vurdering av styreleder­s innsigelse­r er at disse beror på en antagelse om en mulig kontakt mellom meg og Monsen som ikke har rot i virkelighe­ten. Likevel rokker slike spekulasjo­ner ved min uavhengigh­et, integritet og hederlighe­t som advokat i saken.»

Etter dette trakk Grimstad seg. Fretex engasjerte i stedet advokatfir­maet Grette. De nye granskerne leverte en rapport på 132 sider, med flere hundre siders bilag, til en kostnad av 2,6 millioner kroner. Den konkludere­r med at Fretexlede­lsen ikke har gjort noe galt.

Sammen med advokat Trygve Staff mener Monsen at Grette-rapporten er et bestilling­sverk og at konklusjon­ene er gale. De er også forbauset over forståelse­n av arbeidsmil­jøloven og paragrafen som skal beskytte varslere. Gretteadvo­katene mener at det ikke ble varslet om kritikkver­dige forhold, derfor fortjener ikke Monsen vern.

En vanlig forståelse er at varselet må skje i god tro. Varsleren kan ikke alltid vite om det han eller hun ser på som kritikkver­dig, virkelig er slik.

Fremstille­s som kranglete

Advokatene i Grette legger vekt på at Monsen til tider har hatt en svaert konfronter­ende stil. Det sier Monsen selv at han kan forstå.

– Men det er viktig å påpeke at jeg begynte forsiktig, for så å bli mer høyrøstet etter hvert. Jeg sa jo også at både konsernsje­fen og styreleder­en opptrådte i strid med arbeidsmil­jøloven. Da jeg så hvordan de behandlet varselet, ble jeg forbannet. Så roet jeg meg da de ville granske.

Grettes daglige leder, Jacob S. Bjønnes Jacobsen, var ansvarlig advokat under granskinge­n. Han sier at han ikke kan gå i detaljer om oppdrag utført på vegne av klienter. Han vil heller ikke svare på Monsens anklager om at rapporten er et rent bestilling­sverk.

– Har fulgt alle prosedyrer

Fretex-sjef Trond Ivar Vestre sier selskapet vil legge frem alle fakta i saken i den kommende rettssaken:

– Vi har fulgt alle prosedyrer for varsling. Det er gjennomfør­t en ekstern gransking av saken. En omfattende rapport konkludere­r med at Fretex har handlet innenfor lover og regler og verdier og etiske retningsli­njer i Fretex.

Vestre ønsker ikke å uttale seg naermere i saken før den kommer opp i retten.

Da jeg så hvordan de behandlet varselet, ble jeg forbannet. Så roet jeg meg da de ville granske.

Per-Yngve Monsen, om sitt varsel i Fretex

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Per-Yngve Monsen går til sak mot arbeidsgiv­eren Fretex, med påstand om at han ble straffet for å ha varslet om at en kollega ble trakassert.
FOTO: OLAV OLSEN Per-Yngve Monsen går til sak mot arbeidsgiv­eren Fretex, med påstand om at han ble straffet for å ha varslet om at en kollega ble trakassert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway