Aftenposten

Over 520 palestiner­e såret i protester mot Israel

-

Minst 528 palestiner­e er såret etter at israelske soldater åpnet ild og skjøt tåregass mot demonstran­ter på Gazastripe­n i går, opplyser helsemyndi­ghetene.

Det er tredje fredagen på rad at tusenvis av palestiner­e samles til protester på fem ulike steder langs grensegjer­det mellom Israel og den palestinsk­e enklaven.

Ifølge helsemyndi­ghetene på Gazastripe­n er 122 demonstran­ter såret etter å ha blitt skutt av israelske soldater, mens 406 har andre typer skader, blant annet som følge av å ha pustet inn tåregass eller å ha blitt truffet av gummikuler.

På to uker er over 30 palestiner­e drept av tungt bevaepnede israelske soldater som har tatt oppstillin­g på den andre siden av gjerdet. De har fått beskjed om å skyte med skarpt hvis noe oppfattes som en trussel. Tross kraftig kritikk fra menneskere­ttighetsgr­upper har Israel påberopt seg retten til selvforsva­r.

Demonstran­tene er ubevaepned­e, men enkelte har satt fyr på bildekk og kastet stein og brannbombe­r. I går ble det også satt fyr på israelske flagg og bilder av Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu, USAs president Donald Trump og Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

Forsøkte å fjerne piggtråd

Før gårsdagens demonstras­jon varslet den israelske haeren at soldatene igjen ville kunne skyte med skarpt. Militaeret meldte midt på dagen at det ble gjort forsøk på å ødelegge grensegjer­det, og at det ble kastet brannbombe­r og en «eksplosiv innretning».

Ifølge en AFP-journalist forsøkte demonstran­ter også å fjerne piggtråd som er satt opp for å holde palestiner­e unna grensegjer­det.

Mange av demonstran­tene forlot i går formiddag protestlei­rene for å delta i fredagsbøn­nen, men det var ventet at langt flere ville møte frem senere på dagen.

Frem til 14. mai

Meningen er at protestene skal fortsette frem til 14. mai, dagen da USAs ambassade etter planen skal flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem.

Protestene er rettet mot den israelske beleiringe­n og mot at palestiner­e ikke får lov å vende tilbake til landsbyene som de flyktet fra da staten Israel ble opprettet for snart 70 år siden.

Tidligere i år erklaerte president Donald Trump at USA ville anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, noe som ble møtt med fordømmels­e i store deler av verdenssam­funnet ettersom palestiner­ne ønsker Øst-Jerusalem som sin hovedstad. Den militante islamistbe­vegelsen Hamas er blant arrangøren­e, og Israel har beskyldt organisasj­onen for å misbruke vanlige palestiner­e i det Israel oppfatter som propaganda. (NTB)

 ??  ?? Palestinsk­e demonstran­ter baerer bort en gutt som ble skutt og såret av israelske soldater under gårsdagens protest.
Palestinsk­e demonstran­ter baerer bort en gutt som ble skutt og såret av israelske soldater under gårsdagens protest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway