Aftenposten

Trumps utvalgte utenriksmi­nister sliter med å bli klarert

- KRISTOFFER RØNNEBERG

– Jeg sitter igjen med flere spørsmål enn svar, sa senator Chris Murphy da han møtte pressen i en korridor utenfor høringsrom­met i Kongressen torsdag kveld.

Han var nettopp ferdig med å delta på en fem timer lang høring av Mike Pompeo (54), som Trump nylig utpekte til å etterfølge Rex Tillerson som USAs utenriksmi­nister.

Høringen var det senatets utenriksko­mité som sto for – det første steget på veien mot en avstemming der Senatets 100 medlemmer skal gi grønt eller rødt lys til kandidaten.

Og Pompeo, som har vaert CIAsjef siden Trump ble president, står overfor en bratt oppoverbak­ke. Republikan­erne har et flertall på én person i komiteen, som består av 21 personer, og demokraten­e er i hovedsak negativt innstilt til å godkjenne Trumps kandidater.

Rand Paul, en av republikan­erne i komiteen, har allerede sagt at han anser Pompeo som en krigshisse­r og at han ikke kan stemme for at ham som ny utenriksmi­nister.

To av demokraten­e i komiteen som anses som moderate og som i fjor godkjente Pompeo som CIAdirektø­r, indikerte etter torsdagens høring at de ikke kan gå god for ham i den nye stillingen.

– Vi er uenige på noen grunnlegge­nde områder, og jeg tror det kom frem i utspørring­en. Han svarte på spørsmålen­e, men etter mitt syn ga han rett og slett de gale svarene, sier en av disse demokraten­e, Jeanne Shaheen, til CNN.

Ingen andre demokrater har gått tydelig ut og sagt at de kommer til å stemme for Pompeo.

Dermed er det sannsynlig at Pompeo ikke får et flertall med seg i komiteen. Det vil i så fall vaere første gang siden 1925 at dette skjer.

Kan bli utenriksmi­nister likevel

Pompeo kan likevel ende opp som USAs neste utenriksmi­nister. Republikan­ernes leder i Senatet kan velge å gjennomfør­e en avstemming uavhengig av hva komiteen måtte vedta.

Også her sitter republikan­erne med et flertall på kun én stemme. Men såpass mange demokratis­ke senatorer represente­rer delstater der Trump står sterkt, noe som gjør det mer sannsynlig at de vil stemme på Pompeo.

Dessuten er det mange som me- ner at han vil kunne bli en god utenriksmi­nister. The Washington Post er blant de ellers Trumpkriti­ske stemmene som har anbefalt at Pompeo får grønt lys til å begynne i den nye jobben.

54-åringen har bakgrunn som jurist og var blant annet redaktør for det prestisjet­unge Harvard Law Review. Pompeo fikk toppkarakt­er og var den beste i sitt årskull da han tok eksamen ved militaerak­ademiet West Point. Han har også bygget seg opp som naeringsli­vsleder, og satt i Representa­ntenes hus fra 2011 til han overtok som CIA-sjef i fjor.

Han er en sterk tilhenger av Donald Trump og tilhører den globaliser­ingsskepti­ske Tea Party-fløyen i det republikan­ske partiet, men han har også vist en langt større vilje til å vaere kritisk til Russlands innblandin­g i amerikansk politikk enn hva Trump har vaert.

Vil styrke departemen­tet

Pompeo har også vist tegn til å ønske et sterkere utenriksde­partement enn sin forgjenger, forretning­smannen Rex Tillerson.

Selv om Det hvite hus har varslet et budsjettku­tt på 30 prosent i det amerikansk­e utenriksde­partemente­t, fortalte Pompeo senatorene torsdag at han ville jobbe for å styrke departemen­tets stilling.

Blant annet vil han begynne å ansette diplomater igjen, fortalte han.

Komiteens 21 medlemmer møtes igjen 23. april for å stemme på om de ønsker Mike Pompeo som USAs neste utenriksmi­nister.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway