Aftenposten

Dette er lagene jeg tror spiller finalen

Semifinale­ne. Liverpools drøm om å løfte Champions League trofeet ble neppe svekket etter trekningen.

- åAnalyse Lars Tjaernås Fotballeks­pert lars.tjernas@aftenposte­n.no

Liverpool ønsket seg Roma. De fikk Roma.

Jürgen Klopps mannskap har svaert mange ulike kvaliteter. Den aller største er kanskje at de reduserer de aller fleste motstander­nes styrker. Spør supportere eller managere etter kamper mot de helrøde: Et felles svar er påfallende ofte at de sitter igjen med inntrykket av at de har spilt en dårlig kamp. Tilfeldig? Nei!

Det er noen få ting de fleste fotballspi­llere misliker intenst. En av dem er følelsen av alltid å få litt mindre tid med ballen enn de normalt får. Det får de mot Liverpool. En av grunnpilar­ene i Klopps fotball er det intense presset på ballen. Den presses ikke av bare en spiller, men av flere – med en intensitet og evne til rask forflytnin­g som gjør at spiller med ballen føler seg omringet og overfalt.

Hvor effektivt dette spillet fungerer, var kvartfinal­ene mot Manchester City vitnesbyrd om. Det er kun én hake ved det. Det fungerer aller best mot motstander­e som i ganske stor grad ønsker å styre kampene. De siste sesongene har Liverpool spilt noen av sine beste og mest minneverdi­ge kamper mot de aller beste. Det er nok å nevne tre strake seiere mot Citys suverene lag denne sesongen.

Liverpool har slitt mer med lag som har forsvart seg lavt og som gjerne har tatt veldig liten risiko med ballen. På den måten har ikke Klopps berømte gjenvinnin­gsspill fått samme effekt som mot lag som gjerne vil beholde ballen med flere pasninger i laget.

En strålende prestasjon

Hvor stor prestasjon det er av Liverpool å komme seg så langt som til semifinale­n i Champions League, leses kanskje best av UEFAs ranking over klubbene. Der ligger Liverpool helt nede på 25. plass, faktisk enda lavere enn Roma, som er nummer 21.

Selv om Liverpool er en klubb med utpreget vinnerkult­ur, er det lenge siden de har vunnet det aller største: hjemlig liga eller Champions League. Sist de var så naer som nå i denne turneringe­n, var våren 2008, i to dramatiske semifinale­r som endte med 3–4 sammenlagt mot Chelsea. Sist gang de vant var i 2005, og de står med samme antall seiere i turneringe­n som Bayern, fem i tallet.

Nå møter de et lag som imponerte minst like mye i kvartfinal­ene som de selv gjorde.

Den store sensasjone­n

Romas avansement til semifinale var av det sensasjone­lle slaget. Det er kun det tredje laget siden turneringe­n skiftet navn i 1992 som har maktet å snu et nederlag med tre mål eller mer i første kamp til et avansement. Det er én ting. Den største sensasjone­n var at de gjorde det mot selveste Barcelona. Og de gjorde det fortjent. Over to kamper var de best. De var uheldige som tapte så klart i første oppgjør og desidert best i det andre.

Mye av grunnen til avanse-

mentet handlet om at de som skulle vaere lederne i laget virkelig viste seg å vaere det. Daniele De Rossi var en general sentralt på midtbanen. Edin Dzeko var utilnaerme­lig sterk på topp, og Alessandro Florenzi viste hvorfor han har rundet 25 landskampe­r for Italia. De har vaert hermetisk tette i forsvarssp­illet hjemme på Olympiasta­dion gjennom hele årets turnering. Nøkkelen for å komme videre er å bevare det- samt å forbedre borteforme­n.

Håper på revansje

Romerne vil uansett vaere fornøyde med sine gladiatore­r etter turneringe­n. Men mye vil ha mer, og ingen lag som har nådd semifinale­ne, vil vaere fornøyde med å ende der. De er underdogs nå, og ville vaert det uansett hvem de møtte.

Et lite poeng er at Roma er det eneste av de fire lagene som fortsatt må kjempe knallhardt i hjemlig liga for å kvalifiser­e seg til CL neste sesong. Kanskje er den enkleste billetten å vinne årets turnering! At de trakk Liverpool, minket ikke muligheten­e. Etter min mening er Liverpool favoritter, men det vil ikke vaere sensasjone­lt om Roma endelig får sin revansje etter å ha tapt finalen mellom disse to i 1984.

Den ypperste Real-utgaven

Real Madrid må ikke tilbake til 1984 for å kjenne følelsen av suksess. De slapp imidlertid med skrekken mot Juventus. Det var smått uvirkelig å se at lag endre karakter og kvalitet så totalt som de gjorde fra første til andre kvartfinal­e. Nå blir spørsmålet hvilken utgave av «Los Blancos» vi får se i semifinale­n. Selv tror jeg svaret er enkelt: Vi får se den aller ypperste utgaven. Årsaken er enkel. Dette er et lag og en klubb som presterer aller best når det teller aller mest. Nå teller det aller mest. Nå står det om å gjøre det de har gjort tre av fire siste sesonger- løfte pokalen.

Nå får i en reprise mot laget som så sent som i fjor måtte strekke våpen. Bayern München følte seg snytt da de i fjorårets kvartfinal­er tapte etter ekstraomga­nger i Madrid. De har hatt en sesong med jevn stigning.

Er det tilfeldig? Selvsagt ikke. Dette er stammen i det tyske landslaget. Det naermer seg VM til sommeren, da er dette spillere som alltid er i form. Møtet mellom de to gantene er møtet mellom de to høyest rangerte på UEFAs ranking over klubber. Dette er trekningen ingen av dem ønsket seg. Dette er kampene mellom to nesten komplette lag, to som kan vinne kampene sine på en rekke forskjelli­ge måter. De kan kontre alle motstander­e i senk, eller de kan styre og dominere kampene. De kan angripe bredt, eller kombinere seg gjennom sentralt.

At nettopp disse fire skulle vaere de siste fire i turneringe­n, var det neppe noen som på forhånd trodde. Det er heller ikke logisk ut fra det de har prestert i hjemlige ligaer så langt denne sesongen. Faktisk er tre av de fire totalt sett utrolige 53 poeng totalt bak de ulike tetlagene i sine hjemlige ligaer, med Bayern som eneste unntak. Det viser at dette er en turnering hvor det fortsatt er rom for overraskel­ser- heldigvis.

Uansett hvem som når finalene vil det ikke vaere like overrasken­de.

Til det er kampene for jevne og for åpne. Jeg tror det ender med Liverpool-Real Madrid.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ANDREW YATES / REUTERS / NTB SCANPIX ?? Mohamed Salah (t.h.) var med å avgjøre kvartfinal­en mot Manchester City. Her jubler han sammen med Virgil van Dijk.
FOTO: ANDREW YATES / REUTERS / NTB SCANPIX Mohamed Salah (t.h.) var med å avgjøre kvartfinal­en mot Manchester City. Her jubler han sammen med Virgil van Dijk.
 ?? FOTO: SUSANA VERA / REUTERS / NTB SCANPIX ?? Cristiano Ronaldo avgjorde kvartfinal­en for Real Madrid med straffesco­ring åtte minutter på overtid mot Juventus.
FOTO: SUSANA VERA / REUTERS / NTB SCANPIX Cristiano Ronaldo avgjorde kvartfinal­en for Real Madrid med straffesco­ring åtte minutter på overtid mot Juventus.
 ?? FOTO: ALESSANDRO BIANCHI / REUTERS / NTB SCANPIX ?? Romas Daniele De Rossi og Alessandro Florenzi slo ut selveste Barcelona i kvartfinal­en. Roma møter Liverpool.
FOTO: ALESSANDRO BIANCHI / REUTERS / NTB SCANPIX Romas Daniele De Rossi og Alessandro Florenzi slo ut selveste Barcelona i kvartfinal­en. Roma møter Liverpool.
 ?? FOTO: KAI PFAFFENBAC­H / REUTERS / NTB SCANPIX ?? Bayern München slo ut Sevilla og er klar for semifinale mot Real Madrid.
FOTO: KAI PFAFFENBAC­H / REUTERS / NTB SCANPIX Bayern München slo ut Sevilla og er klar for semifinale mot Real Madrid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway