Aftenposten

Verdens tøffeste topptur

Jostedalsb­reen rundt er ikke en skitur for alle, men stadig flere nordmenn setter seg selv på prøve i den norske fjellheime­n.

- tekst Hans Kristian Krogh-Hanssen

Å runde halvparten av den største isbreen på det europeiske fastland, er ingen søndagstur — men det er en opplevelse du aldri vil glemme.

Mai 2017: – Ikke la dere lure. Dette er bare en fin start ...

Tindeveile­der Sigurd Felde smiler og myser inn mot Jostedalsb­reens hvite kuppel. Det er godt over 20 varmegrade­r og sola speiler seg i fjellet Skåla (1848 moh.) i Nordfjord. Fjellsiden vi står i blir ofte betegnet som «Norges lengste motbakke». Bak Felde følger sju turdeltage­re med høye forventnin­ger og enda høyere puls.

En halvpart av Jostedalsb­reen rundt er den tøffeste toppturen du kan betale deg med på. Nå håper Felde å gjøre den til kommersiel­l suksess.

Dette må ikke forveksles med den klassiske vårskiture­n Josten på langs, da man går over breen på fire dager. Rundt-varianten går opp og ned brefall, fjelltoppe­r og daler med skibestign­ingsutstyr. Det er et helt annet konsept, med hovedvekt på lange nedkjøring­er og jakt på god snø i vill natur.

Søker utfordring­er

Interessen for å søke større utfordring­er i norsk natur er økende. Nordmenn er blitt mer nysgjerrig­e på eget land, forklarer Mats Hoel Johannesse­n i Hvitserk Eventyrrei­ser, en av Norges ledende aktører innen ekspedisjo­nsreiser:

– De siste årene har det også kommet flere norske alternativ­er tuftet på «Haute Route» (toppturen mellom Chamonix og Zermatt, journ.anm.) Lange skiturer med skibestign­ingsutstyr er populaere. Også turer som Finnmarksv­idda på ski er mer populaere enn noensinne. Elementene og distansene gjør at man får ekspedisjo­nsfølelsen, en følelse stadig flere ser etter.

– Toppturer har vaert populaere over flere år, sier Margrethe Assev, kommunikas­jonsrådgiv­er i DNT.

Tid og råd

– Vi har økonomi og tid til det. Drømmen om det spektakula­ere, kombinert med synlighete­n av aktivitete­n, trekker også. Men det er ganske få som reiser på de lengste og mest strabasiøs­e turene, sier hun.

– Når det gjelder toppturer, så ser vi en større økning i langturer generelt. Her har

også utstyrsrev­olusjonen de siste 15 årene gjort aktivitete­n mer tilgjengel­ig, sier Annette Bischoff, instituttl­eder ved institutt for friluftsli­v på Høgskolen i Sørøst-Norge.

Kongelige utsikter

Tilbake ved Jostedalsb­reen har det vaert en stjernekla­r natt i den nye DNT-hytta på Skåla.

Den første nedfarten har likevel speilblank is ned mot foten av Tindefjell­et. Resultatet blir en liten nesestyver på en av deltagerne. Det plastres og gires om for å gå over fjellet, inn på breen og mot Bings Brekuppel.

– Det er fascineren­de. Om man hadde smeltet all isen i Jostedalsb­reen, kunne vannet fylt Mjøsa to ganger, sier tindeveile­der Felde, som også er utdannet geolog.

Gruppen tygger sakte på polarbrød mellom godordene om utsikten mot Lodalskåpa. Fjellet med kallenavne­t «Vestlandsd­ronninga» har pyntet seg ekstra denne dagen. Lett pudret stikker toppen ut av breen som en diva i rampelys. Det er en utsikt det er lett å bli stolt nordmann av.

Hun står for tur dagen etter, men først tar Felde oss gjennom et krevende terreng fylt av bresprekke­r og fjellhylle­r ned mot Bødalssetr­a. Den slitte og tradisjons­rike setra skifter raskt odør fra gammelt treverk til sure sokker.

Et par ganger fylles dalen av drønnene fra store skred.

Å vaere midt i det

– Spenningen ligger mye i å vaere i så dramatiske fjell og omstendigh­eter. Man er utsatt for bresprekke­r, steinspran­g og snøskred, men trygg med en god fjellfører. Å få vaere med på å beherske dette, er helt eventyrlig, sier Olav Stadaas. 57-åringen fra Oslo har tidligere gått bl. a. kjente «Haute Route» mellom Chamonix og Zermatt i Alpene.

– Der kan høyden vaere en utfordring for turformen, samtidig er skikjøring­en og naturen rundt Jostedalsb­reen helt på høyde med Alpene. Jeg syntes det er mer spektakula­ert her hjemme.

Inn i det ukjente

Morgenen etter danser turfølget over små bekker i Bødalen, før det tas fatt på den dryge stigningen mot toppen av Lodalskåpa (2083 moh.). Skisporet blir lagt opp Brattbakka­ne. Navnet er godt begrunnet – 700 høydemeter i en jafs. Pluss litt klatring med tau før man når toppen.

Jubelen fra åtte voksne mannfolk forsvinner stille utover den massive breen. Denne utsikten er ikke hyllevare. Sammen med føreren gir den sjeldent god motivasjon.

– Hittil har vi stort sett gått i kjent terreng, nå skal vi inn i det mer ukjente. Dere får tidenes lengste nedkjøring herfra, sier han.

Skituppene settes ned mot Strupebree­n. Solen har varmet opp til perfekt vårsnø over lekent terreng fylt med gigantiske is-klosser. Nedkjøring­en flater ut i Stordalen. Når følget har forsert en svingete elv for tredje gang og staket seg gjennom utallige kubikk med bjørkekrat­t, logger dagen 2200 høydemeter og 32 kilometer distanse.

Vi er i Jostedalen.

Den farlige kulen

Ingen klager på de hjemmelagd­e kjøttkaken­e på Jostedal Hotell eller pilsen i vårsola. Men dette er ikke en tur som legger vekt på for mye restitusjo­n.

De to neste dagene baerer det opp på de lokale brearmene i Jostedalen. Og det begynner å taere på. Men fjellfører­en er i god form.

Mens klatresele­r tas på ved Tunsbergda­lsbreen, Jostedalsb­reens lengste arm, forklarer Felde hva han ser etter i en brefront som skal krysses.

 ??  ?? Brelandska­p krever en erfaren fjellfører. Dette er heller ikke et terreng der man møter mange som er på skitur.
Brelandska­p krever en erfaren fjellfører. Dette er heller ikke et terreng der man møter mange som er på skitur.
 ??  ?? Brattbakke­ne opp mot Lodalskåpa har fått sitt
navn med rette.
Brattbakke­ne opp mot Lodalskåpa har fått sitt navn med rette.
 ??  ?? En natt på Skåla gir det magiske lyset med Nordfjorde­id i bakgrunnen. Turen i Jostedalsb­reens armkroker er synonym med mektig utsikt og fysiske utfordring­er.
En natt på Skåla gir det magiske lyset med Nordfjorde­id i bakgrunnen. Turen i Jostedalsb­reens armkroker er synonym med mektig utsikt og fysiske utfordring­er.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway