Aftenposten

Å melde seg inn i klubb

- Atle Grønn atle.gronn@ilos.uio.no

En legendaris­k skikkelse i Oslos sjakkmiljø var «Disch», som i perioder levde av sjakkunder­visning. Tom Jenkins støtte på «Disch» i et klasserom fylt med sjakkbrikk­er i 1965 og ble invitert til å komme i sjakklubbe­n (Oslo Schakselsk­ap). To år senere hadde Jenkins totalt spilt tre sjakkparti­er med klokke da han første gang tok heisen opp i Bogstadvei­en 30. «Røyken var så tett at det var vanskelig å se inn i galehuset.»

Jenkins stotret frem: «Jeg ser etter Disch». Velkomstko­miteen plasserte ham ved et brett med motstander Nilsen som ydmyket den nyankomne både på brettet og verbalt. Da Nilsen hadde brukt ca. 10 sekunder på å sette Jenkins matt, sa han: «Deg skal vi nok få langt.»

En slukøret Jenkins var få minutter etterpå på vei ut av klubben for godt, da han møtte «Disch», som var på vei inn. Det reddet sjakkkarri­eren.

Kort tid senere var klubbforma­nn Bøckman over ham og tilbød et verv i sjakken: «Jeg har spurt alt som kan krype og gå, det er snart bare deg igjen. Kunne dette vaert noe for deg?» Dermed var det gjort.

Jenkins ble en sentral skikkelse i styre og stell, blant annet som president i Norges Sjakkforbu­nd. Han spilte etter hvert gode trekk på klasse-1-nivå, men var uheldig i dette partiet mot meg, det eneste partiet han har spilt som er kort nok til å få plass i dagens spalte. Trekkene ble utført i klubbmeste­rskapet i Oslo Schakselsk­ap for 32 år siden. Jeg husker at Jenkins (hvit) var opptatt med diverse organisato­riske gjøremål under den korte seansen: 1.e4 c5 2.b4!? cxb4 3.a3 d5 4.exd5 Dxd5 5.c3 Lf5 6.axb4 Lxb1 7.Txb1 De4† Det ryker et helt tårn. 0–1. I dag er Jenkins aeresmedle­m i klubb og forbund.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway