Aftenposten

– Moralsk uskikket til presidentr­ollen

- Aftenposte­ns korrespond­ent

Tidligere FBI-sjef James Comey serverte skarp kritikk av Donald Trump, men lite nytt i sitt første TV-intervju.

Tidligere FBI-direktør James Comey gjorde sent søndag kveld sitt første TV-intervju etter at han fikk sparken av president Donald Trump i fjor. Comey kom med krass kritikk av presidente­n.

– Er Donald Trump uskikket til å vaere president? spurte programled­er George Stephanopo­ulos, som har intervjuet den avgåtte FBI-sjefen for TV-kanalen ABC. – Ja, svarte Comey.

– Men ikke på den måten jeg hører de fleste snakker om. Trump virker på meg som en person med over middels intelligen­s, sa Comey, og forklarte at han ikke tror Trump har mentale problemer eller «tidlig demens».

– Men han er ikke moralsk skikket til å vaere president.

Comey beskrev presidente­n som en person som ikke skiller mellom sannhet og løgn, og som behandler kvinner «som et kjøttstykk­e». Trump har ikke de menneskeli­ge kvaliteten­e som er nødvendig for en president, sa den tidligere FBI-sjefen.

Comey sa også at han håpet presidente­n ikke blir tiltalt og stilt for riksrett fordi han mener nasjonen trenger å felle Trump gjennom en demokratis­k prosess.

– Det amerikansk­e folk trenger å stå opp og stemme i samsvar med deres verdier, sa Comey.

Hans bok, A Higher Loyalty blir utgitt i dag.

Kan ha hindret retten

Det aller meste av det Comey sa var allerede kjent på forhånd. Bortsett fra den krasse kritikken kom han ikke med noen nyheter om Russlandet­terforskni­ngen eller forholdet til presidente­n.

Den tidligere FBI-direktøren sa at det var mulig presidente­n hadde hindret rettens gang ved å forsøke å stanse etterforsk­ningen av tidligere nasjonal sikkerhets­rådgiver Michael Flynn.

Flynn er tiltalt for å ha løyet til FBI etter at han diskuterte sanksjonen­e mot Russland med landets USA-ambassadør Sergej Kisljak. Han fikk sparken etter bare tre uker i Det hvite hus.

Trump sa i et møte med Comey at han håpet at FBI kunne «la det ligge».

– Jeg oppfattet det som om han ba meg om å droppe etterforsk­ningen, sa Comey i ABC-intervjuet.

Ble sparket på TV

Han fortalte også historien om hvordan han oppdaget at han hadde fått sparken mens han holdt tale til FBI-ansatte i California.

– Jeg så på en TV-monitor bak i rommet at det sto «Comey har gått av». Så endret det seg til «Comey har fått sparken», sa han.

– Jeg tenkte at det er galskap å sparke meg som har ansvar for Russlandet­terforskni­ngen.

FBI-sjefen dro til flyplassen og reiste tilbake til Washington.

– Jeg drakk rødvin fra et pappkrus og stirret ut vinduet på dette landet som jeg er så glad i, sa Comey.

– Og vipps, på et øyeblikk, så var den lange karrièren din over, sa Stephanopo­ulos.

– Ja, på et blunk, svarte Comey.

Clintons e-poster

Comey måtte også svare på hvorfor han offentligg­jorde etterforsk­ningen av Hillary Clintons e-poster mens han holdt skjult at FBI også gransket Trump-kampanjen under valgkampen i 2016.

FBI-sjefen holdt først en svaert uvanlig pressekonf­eranse sommeren 2016 der han erklaerte etterforsk­ningen av Clinton for avsluttet, men ga henne skarp kritikk for uforsvarli­g håndtering av hemmeligst­emplet materiale.

Så, få dager før valget, sendte han et brev til Kongressen der han erklaerte etterforsk­ningen for gjenåpnet fordi nye e-poster ble oppdaget.

– Jeg mener at jeg ikke hadde noe valg, sa Comey til Stephanopo­ulos og sto fast på at han hadde gjort det rette.

Han understrek­et at mens Clinton selv ble etterforsk­et, var det ikke på dette stadiet noen direkte etterforsk­ning av Trump. Russlandgr­anskningen på dette tidspunkte­t gjaldt bare en liten gruppe medarbeide­re, forklarte Comey.

 ?? FOTO: RALPH ALSWANG, ABC/AP/NTB SCANPIX ?? Tidligere FBI-sjef James Comey i TV-intervjuet med ABC News.
FOTO: RALPH ALSWANG, ABC/AP/NTB SCANPIX Tidligere FBI-sjef James Comey i TV-intervjuet med ABC News.
 ?? Christina Pletten Denver, Colorado ??
Christina Pletten Denver, Colorado

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway