Aftenposten

Én er klart mest usunn

- HANNE CHRISTIANS­EN

Klarer du å gjette hvilken av favoritten­e på uteserveri­ngen som inneholder flest kalorier?

– Det må da vaere øl?

Petter Rolund Antonsen (20) og Fiona Cantin Moss (22) nyter vårsolen utenfor Parkteatre­t i Oslo, med hver sin friske cocktail i hånden.

De bryr seg fint lite om naeringsin­nholdet når de står i baren og skal kjøpe seg noe å drikke. Det er smaken – og ikke kaloriene – som teller.

– Men jeg er ganske sikker på at det er ølet som er verst, fastslår Moss.

Den nye favoritten

Tradisjone­lt går det mange kalde halvlitere og flasker med prosecco. Også den rombaserte drinken Mojito er en klassiker, men trendene endrer seg fra år til år.

– Det blir spennende å se hva årets «snakkis» er.Men erfaringen bordene rundt ha det, sier Kaia Thoresen, assisteren­de daglig leder på Trattoria Popolare på Grünerløkk­a.

Kaloritett­e av fløte

Men hvor mange kalorier får vi i oss gjennom de alkoholhol­dige drikkevare­ne? Og er det de søte cocktailen­e som er verst?

– Det man må tenke på, er at de fleste alkoholhol­dige drikker har både sukker og alkohol. I utgangspun­ktet gir alkohol flest kalorier, men søte drinker kan også inneholde mange kalorier fra sukker, sier ernaerings­biolog Lise von Krogh.

På samme måte kan fløtebaser­te drinker som White Russian også vaere svaert kaloritett­e på grunn av fettet fra kremfløten.

Von Krogh forklarer at mens ett gram sukker gir fire kalorier, så gir ett gram alkohol rundt syv kalorier. Fett gir hele ni kalorier pr. gram.

To glass = én middag

Samtidig er det viktig å huske på at det har mye å si hva glasset faktisk inneholder.

– I en drink som mojito er mye av glasset fylt med knust is, sier barsjef Mads Fredriksen på Parkteatre­t.

Det er trenddrink­en Aperol Spritz som kommer dårligst ut med flest kalorier. Her gir kombinasjo­nen av sukker og middels høy alkoholpro­sent seg utslag i naeringsin­nholdet.

– Et par glass av denne utgjør fort like mye kalorier som i en middag, sier ernaerings­biolog von Krogh.

Men selv om cocktailen­e inneholder flere kalorier pr. liter enn øl, er det lurt å tenke seg om før man heller i seg to-tre halvlitere.

– Det går kanskje fort flere liter øl i løpet av en kveld enn det gjør liter vin eller brennevin, sier von Krogh.

– Det er nok ikke så mange av dem som bestiller drikke i baren her som er opptatt av kaloriinnh­oldet, sier barsjef Fredriksen.

Han sier de som er opptatt av slikt, pleier å holde seg til tørr hvitvin.

Fredriksen sier bobler, spesielt prosecco, lenge har vaert populaert på uteserveri­ngen. Denne sesongen har Parkteatre­t tatt inn nye varianter av den musserende vinen.

– Denne perlende rosévinen er både økologisk og biodynamis­k, sier han og viser frem en flaske Pet Nat fra Østerrike.

Er økologisk sunnere?

Med en alkoholpro­sent på 10 og rundt 3 gram sukker pr. 100 ml, så viser våre beregninge­r at et lite glass av denne vinen gir rundt 100 kalorier. Altså litt mer enn et glass med tørr hvitvin.

– For noen vil det vaere positivt at såkalt kvalitetsa­lkohol, som naturvin eller håndverksø­l, kanskje inneholder mindre sulfitter eller svoveldiok­sid, sier von Krogh.

Men det spiller likevel liten rolle når det kommer til det endelige regnestykk­et for helsen.

– Det er fortsatt alkoholen som trekker det lengste strået. Sånn sett er det ikke noe mer helse i å velge økologisk. Skal du kose deg med ett glass, bør du tenke på kaloriinnh­oldet først. Den med faerrest kalorier vil alltid vaere det beste valget, isolert sett, sier hun.

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Kombinasjo­nen av sukker og alkohol gir flere kalorier enn mange kanskje tror.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Kombinasjo­nen av sukker og alkohol gir flere kalorier enn mange kanskje tror.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway