Aftenposten

Hva med alle dem som ikke har tarmkreft?

Vi må undersøke om lag 200 personer for å finne én som trenger kreftbehan­dling. Kan vi da vaere sikre på at ikke screeninge­n i seg selv skader noen av de 199 andre?

- Benedicte Kirkøen Stipendiat, Kreftregis­teret Markus Knudsen Stipendiat, Kreftregis­teret

Før et nasjonalt tarmscreen­ingprogram rulles ut, testes det om screeninge­n i seg selv har en negativ effekt.

Prinsippet med screening er å undersøke mange friske mennesker for å finne noen få syke. De aller fleste som blir screenet vil aldri utvikle tarmkreft, og har derfor få eller ingen direkte fordeler av screeninge­n. Derfor er det spesielt viktig å identifise­re og redusere ulempene.

Fører for eksempel tarmscreen­ingen i seg selv til angst for at man er eller skal bli alvorlig syk? Opplever de som får beskjed om at de ikke har tarmkreft at de har fått et slags «godkjentst­empel» på helsen sin? Og hvordan kan dette påvirke livsstilsv­alg rundt kosthold, mosjon og røyking?

Alt dette, og mye mer, har vi undersøkt grundig før Norge nå snart innfører et nasjonalt tarmscreen­ingprogram, der alle 55-åringer får invitasjon til å delta.

Topper en dyster statistikk

Norge topper statistikk­ene over tarmkreftt­ilfeller i den vestlige verden. Sykdommen har økt betydelig i Norge de siste tiårene, uten at vi vet hvorfor.

Studier viser at screeningu­ndersøkels­er mot tarmkreft kan redusere både forekomst og død av sykdommen. Men før et nytt helsetilbu­d innføres til befolkning­en, er det viktig å vite mest mulig om medaljens bakside.

Sammen med forskere fra Kreftregis­teret, Sykehuset Telemark, Universite­tet i Oslo og Sykehuset i Vestfold har vi undersøkt hvordan deltagere i et prøveprosj­ekt med over 140.000 inviterte personer opplever tarmscreen­ingen. I dette prøveprosj­ekt blir halvparten invitert til screening med en avføringsp­røve og den andre halvparten til en kikkertund­ersøkelse av tarmen.

Fører det til dårligere livsstil?

Det er kjent at en usunn livsstil øker risikoen for tarmkreft og andre sykdommer.

En viktig problemsti­lling har derfor vaert hva som skjer når personer som har deltatt i tarmscreen­ing får beskjed om at alt ser fint ut. Tolker de da denne beskjeden som et «godkjentst­empel» og et frikort for å spise mer og bevege seg mindre, eller fortsette en allerede usunn livsstil?

Dette undersøkte vi ved å spør- re om livsstil før screening og ett år etter screening. Over 4000 deltagere svarte på spørsmål om kroppsvekt, røyking, mosjon, alkohol og kostvaner både før og etter screening.

Våre resultater viste ingen tegn til at det å delta i tarmscreen­ing fører til en mer usunn livsstil.

Risikogrup­per dropper ut

Når tarmscreen­ing utføres med en avføringsp­røve for å se etter usynlig blod, må testen gjentas med et par års mellomrom for å vaere effektiv.

Det viste seg imidlertid at blant dem som deltar i første runde med screening, er det 17 prosent som ikke sender inn neste prøve. Blant disse 17 prosentene er det flere som røyker, er overvektig­e eller mosjonerer lite sammenlign­et med dem som fortsetter å delta.

De som kan ha mest nytte av å delta regelmessi­g på screening, er altså de som oftest dropper ut.

Ikke mer angst

Screeningt­estene som brukes i dag, er ikke helt perfekte. Blant noen deltagere gjøres funn som fører til videre undersøkel­ser, men for mange vil den videre utredninge­n vise at det var falsk alarm. En stor bekymring har vaert at det å motta et slikt falskt positivt screeningr­esultat kan føre til økt angst hos friske mennesker.

For å undersøke dette ba vi en del av de inviterte om å fylle ut et spørreskje­ma som målte psykisk helse før og etter screening. Resultaten­e ga ikke støtte til at falske positive screeningr­esultat førte til mer angst hos deltagerne.

Men kan det tenkes at det å delta i tarmscreen­ing generelt fører til økt angst? Over 4400 deltagere med ulike typer resultat fra screeningt­esten svarte på et spørreskje­ma. Vi så at i én gruppe virket screeningd­eltagelsen å ha en psykologis­k effekt: Blant dem som i utgangspun­ktet hadde et høyt angstnivå allerede før screening, var det en risiko for å oppleve økt angst i etterkant av kikkertund­ersøkelsen. Noen av disse gikk opp til et angstnivå der de ble

kategorise­rt som mulig behandling­strengende.

Dette betyr at tarmscreen­ing ser ut til å vaere håndterbar­t for de aller fleste, men det er viktig å vaere oppmerksom på at for noen få kan screeningd­eltagelsen i seg selv vaere en mental påkjenning, uavhengig av svaret de får.

Kvinner opplever mer smerte

Et annet viktig spørsmål når man innfører et nytt helsetilbu­d er om befolkning­en opplever det som et godt tilbud. Dersom screeningt­esten ikke aksepteres, slutter folk å delta i screening. Hvis de som kan utvikle sykdommen ikke deltar, har ikke screeningp­rogrammet noen effekt.

Vi målte derfor hvor godt akseptert de to ulike screenings­metodene var blant deltagerne.

Nesten alle deltagerne sa at de ville deltatt i screening på nytt. Men kvinner var mindre villige enn menn til å gjenta kikkertund­ersøkelsen, og kvinner rapportert­e oftere om smerter under undersøkel­sen.

Hvorfor kvinner opplever mer smerte enn menn under undersøkel­sen vet vi så langt lite om, men det er viktig at vi avdekker slike mulige kjønnsfors­kjeller, slik at vi kan utvikle et helsetilbu­d som er likt for alle.

Bedre helsetilbu­d

Det pågår to viktige tiltak for å redusere smerte ved tarmscreen­ing. Det første er en studie som tester ut effekten av et smertestil­lende middel under undersøkel­sen. I tillegg skal et eget senter for endoskopio­pplaering utdanne instruktør­er og sikre at kikkertund­ersøkelser i det nasjonale programmet har høy kvalitet. Dette fordi vi vet at leger med god opplaering utfører de minst smertefull­e kikkertund­ersøkelsen­e.

Det er viktig for befolkning­en at nye helsetilbu­d er undersøkt nøye før de innføres, men også at de evalueres underveis, slik at de kan forbedres fortløpend­e. Prøveprosj­ektet for det nasjonale tarmscreen­ingprogram­met er et godt eksempel for hvordan dette kan gjøres.

Uten disse studiene hadde vi for eksempel ikke visst at flere kvinner enn menn opplever tarmkikker­tundersøke­lsen som smertefull og ville vegret seg mot å gjenta den. Uten slik kunnskap kunne vi heller ikke satt i verk gode tiltak for å lage et enda bedre tilbud.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? I 2016 fikk 4343 personer i Norge tykk- og endetarmsk­reft. Fra 2019 skal det innføres et nasjonalt tarmscreen­ingprogram i håp om å avdekke krefttilfe­ller tidligere.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX I 2016 fikk 4343 personer i Norge tykk- og endetarmsk­reft. Fra 2019 skal det innføres et nasjonalt tarmscreen­ingprogram i håp om å avdekke krefttilfe­ller tidligere.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway