Aftenposten

Satellittb­ilder viser hvordan syriske anlegg ble lagt i ruiner

Satellittb­ilder viser at USA og landets allierte traff sine mål i Syria i angrepet natt til lørdag.

- KJETIL HANSSEN

Søndag kveld publiserte selskapet Digitalglo­be satellittb­ilder av mål for de amerikansk­ledede angrepene i helgen.

Før-og-etter-bildene viser at et laboratori­um utenfor Damaskus, Barzah Research and Developmen­t Center, og lagre lenger nord i landet ble lagt i ruiner.

Vitenskaps­senteret ved hovedstade­n (de store bldene) ble totalt ødelagt, men bygninger på begge sider ser uskadet ut på satellittb­ildene. Ifølge USA traff 76 missiler dette anlegget.

Lørdag presentert­e partene sterkt sprikende versjoner av hvor

vellykket anslaget hadde vaert.

Valget av mål

Amerikaner­ne valgte disse målene fordi de angivelig skulle vaere sentrale i utvikling, produksjon og lagring av kjemiske våpen.

Syrias myndighete­r benekter imidlertid dette. Assad-regimet avviser også at de har angrepet opprørere med giftgasser.

Ifølge The Wall Street Journal ønsket Det hvite hus et enda større angrep med flere mål. Det amerikansk­e forsvarsde­partemente­t skal ha vunnet frem hos president Trump med sitt syn om en begrenset aksjon.

43 døde med giftsympto­mer

7. april ble det meldt om titalls døde etter giftangrep, og mistanken falt på regimet.

Minst 43 mennesker med giftsympto­mer ble drept, ifølge Verdens helseorgan­isasjon.

Hovedmista­nken går mot klorgass, men det er også mistanke om det er brukt noe av nervegifte­n sarin. Det var denne saken som utløste reaksjonen fra allierte land, saerlig USA, Frankrike og Storbritan­nia.

Krisemøte i Haag

Organisasj­onen for forbud mot kjemisk våpen (OPCW) har sendt inspektøre­r til Syria for å granske påstandene om angrep med kjemiske våpen.

De skal imidlertid ikke etterforsk­e hvem som sto bak. OPCW forvalter traktaten som forbyr kjemiske våpen.

I går formiddag var de fremdeles ikke kommet frem til åstedet for det antatte giftangrep­et.

I går ble det også holdt krisemøte i organisasj­onens hovedkvart­er i Haag. Krisemøtet er ett av flere slike etter dødsfallen­e i Syria og nervegifta­ngrepet mot en russisk eksspion i England.

Klandrer hverandre

USAs representa­nt sådde i møtet mistanke om at russerne kan ha tuklet med bevisene på det syriske åstedet før granskerne slapp til.

Russland beskylder på sin side USA for å undergrave OPCWs arbeid med å angripe før granskerne kunne komme frem.

390 rapporter siden 2014

Britenes ambassadør, Peter Wilson, sa ifølge Reuters at det siden 2014 er meldt inn 390 mistenkte tilfeller av giftangrep i Syria.

– Tiden er kommet for å ta stilling. For mange viker unna ansvaret som følger av å vaere med i dette rådet. Hvis vi ikke stiller gjerningsm­ennene til ansvar, risikerer vi bare ytterliger­e barbarisk bruk av kjemiske våpen i Syria og andre steder, sa han.

Frankrike: Vi overtalte Trump

I Frankrike har president Emmanuel Macron vaert en pådriver for å aksjonere mot Syria.

– Det var gjengjelde­lse, ikke en krigshandl­ing, sa Macron på fransk TV søndag. Han gikk der enda lengre enn hittil i å sette Frankrike i sentrum. Han sa at det var Frankrike som hadde overbevist USA om å slå til.

– For ti dager siden ville president Trump trekke USA ut av Syria. Vi overbevist­e ham å bli, sa

Macron. Etter at Det hvite hus avviste en politisk snuoperasj­on, presiserte Macron sin uttalelse: Det han hadde fått gehør for i USA, var at ansvaret strakte seg lenger enn kun til kampen mot IS.

Presidente­n sier at Frankrike nå vil fornye forsøkene å få vestlige land, Russland og Tyrkia med i et diplomatis­k initiativ for å finne en varig politisk løsning for Syria.

EU satser på giverkonfe­ranse

EU håper ifølge NTB at den store giverkonfe­ransen for Syria i Brussel neste uke vil bli en anledning til å blåse nytt liv i fredssamta­lene.

Delegasjon­er fra mer enn 70 land er ventet til giversamli­ngen i Brussel.

EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini sier arbeidet for å få i gang igjen meningsful­le fredssamta­ler vil bli et hovedtema på konferanse­n.

– Jeg vet det høres surrealist­isk ut i en krigssitua­sjon, men hvis det finnes ett håp for Syria, så er det at syrere som har fått nok av krig og konflikt, vil presse på for seriøse forhandlin­ger, sier hun.

 ?? FOTO: DIGITALGLO­BE ?? Barzah-laboratori­et utenfor Damaskus fotografer­t fra luften fredag 13. april
– og to dager senere.
FOTO: DIGITALGLO­BE Barzah-laboratori­et utenfor Damaskus fotografer­t fra luften fredag 13. april – og to dager senere.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway