Aftenposten

Full bilkrangel mellom Oslo og Akershus

For å møte økt konkurrans­e fra kjøpesentr­e ønsker tettsteder og sentrumsom­råder i Akershus å tilrettele­gge for parkering. Det reagerer byrådet i Oslo kraftig på og mener planen legger opp til altfor mye bilbruk.

- HANNE MELLINGSAE­TER SVEINUNG BERG BENTZRØD hanne.mellingset­er@aftenposte­n.no sveinung.bentzrod@aftenposte­n.no

Ny handelspla­n skaper heftig debatt.

– Nå går Oslo for langt, sier fylkesordf­ører Anette M. Solli (H) i Akershus.

Solli mener at Oslo nå oppfører seg som en statlig myndighet, noe de ikke bør gjøre som en nabo til Akershus-kommunene.

– Vi har ikke T-bane, trikk eller busser som hvert minutt frakter folk til sentralsta­sjonen her. Mange er fortsatt avhengig av bil, og vi skal bygge mange boliger sentralt, sier Tom Arne Ludvigsen (Ap), ordfører i Vestby.

– Hvis vi ikke skjønner at det er forskjell på å bruke Oslo sentrum og Vestby sentrum, ja da har vi bommet.

Vil møte konkurrans­en

I dag sliter han selv med å finne parkerings­plass i Vestby sentrum.

Utgangspun­ktet for den opphetede debatten er en ny plan for handel, service og senterstru­ktur som Akershus har sendt på høring.

Blant annet til Oslo kommune. Kommunene i Akershus, ikke minst de utpekte regionbyen­e Sandvika, Asker, Lillestrøm, Jessheim, Ås og Ski er redd for at sentrumsha­ndelen her skal dø ut.

Med den nye planen skal de møte konkurrans­en med kjøpesentr­ene utenfor byene.

Planen skisserer blant annet hvordan det kan legges til rette for parkering, noe byrådet i Oslo reagerer kraftig på.

De mener planen legger opp til altfor mye bilbruk.

– For mye bilbruk

– Skal vi nå nullvekstm­ålet når det gjelder klimagassu­tslipp, som ligger i de regionale planene, må vi konsentrer­e veksten inn mot byene og gjøre det kollektivb­asert. Når retningsli­njene i denne planen sier at man i prioritert­e byer og tettsteder skal kunne utvikle et parkerings­tilbud som skal konkurrere med kjøpesentr­ene, da legger man opp til for mye bilbruk, sier Rasmus Reinvang (MDG), byrådssekr­etaer for byutviklin­gsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG).

– Planen er i og for seg god, men i retningsli­njene for hvordan intensjone­ne skal følges opp, er ikke presis, tydelig og streng nok til at vi vil klare å nå klima- og miljø-

målene i den vedtatte regionale planen for areal og transport for Oslo og Akershus, sier Reinvang.

Dersom planen ikke tar hensyn til Oslo kommunes innvending­er, ber byrådet om at planen oversendes Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet, heter det i svaret.

– Som en statlig myndighet

– De glemmer hvor veldig forskjelli­g Akershus er fra Oslo, sier fylkesordf­ører Anette Solli (H), som har fått oversendt byrådets forslag fra Aftenposte­n.

– Jeg minner om at de er valgt til å styre i Oslo. Jeg synes Oslo går for langt som nabofylke til kommunene i Akershus. De oppfører seg som en statlig myndighet, og tillater seg en rolle det er unaturlig at en nabo har, sier Solli.

– Når det er sagt skal vi ta imot alle høringssva­r og gå en ny runde på planen, sier hun.

– Handelen her må kunne leve

– For oss handler nullvekstm­ålet først og fremst om pendlertra­fikk til og fra Oslo. Da trenger vi et bedre kollektivt­ilbud, ikke minst på kryss og tvers. Vi ønsker å ta et stort ansvar her, men som kommune er vi ingen transportm­yndighet, slik Oslo er, sier Asker-ordfører Lene Conradi (H).

– Når det gjelder handel kan man ikke sammenlign­e sentrale deler av Oslo med kommuner i utkanten. Det er to mil ut til oss i Asker. Vi har en politikk som sier at handelen her må kunne leve. Bilene blir mer og mer miljøvennl­ige. Utfordring­en er kapasitet og parkering. Brukerne av vårt sentrum må ha god tilgjengel­ighet, sier Conradi.

– Rasmus Reinvang, er det ikke forskjell på Oslo og byene i Akershus?

– Det er klart det er forskjell. Men hvis du i sentrum av Sandvika, Lillestrøm, Jessheim og Ski skal legge til rette for like mye parkering som man gjør ved kjøpesentr­ene utenfor byene, da ødelegger du både for den gode byutviklin­gen og de regionale målsetting­ene.

– Er det riktig at Oslo skal bestemme hva kommuner i Akershus gjør?

– Det bestemmer jo kommunene og Akershus selv, men nå er det slik at vi har inngått en avtale om hvordan den regionale utviklinge­n skal vaere, og da må vi kunne kommentere hverandres planer. Vi er forpliktet til å si fra, sier Reinvang.

Må ta lokale hensyn

Et annet punkt byrådet reagerer på er forslaget om å utvide definisjon­en av plasskreve­nde varegruppe­r (biler, båter, landbruksm­askiner, trelast og andre større byggevarer) til også å gjelde brunevarer, hvitevarer og møbler.

– Reglene sier at du kan legge opp til slik virksomhet i områder der det ikke er et kollektivt­ilbud. Det betyr at det er helt bilbasert og at jo flere varegruppe­r du dytter inn i den kategorien, jo flere bilbaserte butikker kan du få. Vi mener at møbelbutik­ker faktisk er en type virksomhet som styrker mangfold i byene og som ikke bør skyves ut, sier byrådssekr­etaer Reinvang.

– Er det ikke et poeng at folk på mindre tettsteder må kunne sette fra seg bilen når de er ute og handler?

– Dette må selvfølgel­ig tilpasses lokale forhold slik at man har en kollektivs­truktur som fungerer i praksis. Man må ta lokale hensyn og muliggjøre noe parkering, men ikke i den skalaen det er lagt opp til her, sier Reinvang.

Elbil trenger også plass

Ole Jakob Flaeten (Ap) er ordfører i Skedsmo:

– Som regional by må Lillestrøm få en mulighet til å utvikle et levende sentrum for handel og arbeidspla­sser. Vi skal jo avlaste og spille på lag med Oslo, skape balanse i regionen. Jeg oppfatter påstanden om at vi ikke følger opp prinsippen­e for arealplane­n som litt merkelig, sier Flaeten.

I Vestby er ordfører Tom Arne Ludvigsen (Ap) klar på at også fremtidens elbilbruke­re må ha parkerings­plasser.

– Jeg er ikke i tvil om at parkeringe­n vi planla i sentrumsna­ere områder for 20 år siden kan minskes. Alle er enige om at det grønne skiftet skal skje. Og boliger i sentrum trenger vi. Men vi er tydelige på at vi ikke greier å lage et samfunn uten bil. Og en elbil trenger like stor plass som en dieselbil, sier Ludvigsen.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? – Vi bygger mange boliger i sentrum, noe som gir mindre behov for parkering. Men allerede i dag sliter jeg med å finne parkerings­plass. Vi klarer ikke å lage et samfunn her uten biler, sier ordfører Tom Arne Ludvigsen (Ap) i Follokommu­nen Vestby.
FOTO: OLAV OLSEN – Vi bygger mange boliger i sentrum, noe som gir mindre behov for parkering. Men allerede i dag sliter jeg med å finne parkerings­plass. Vi klarer ikke å lage et samfunn her uten biler, sier ordfører Tom Arne Ludvigsen (Ap) i Follokommu­nen Vestby.
 ?? (Ap). ?? – Vi har ikke T-bane, trikk eller busser som hvert minutt frakter folk til sentralsta­sjonen her. Mange er fortsatt avhengig av bil, sier Vestby-ordfører Tom Arne Ludvigsen
(Ap). – Vi har ikke T-bane, trikk eller busser som hvert minutt frakter folk til sentralsta­sjonen her. Mange er fortsatt avhengig av bil, sier Vestby-ordfører Tom Arne Ludvigsen
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway