Aftenposten

Trump er pyromanen som ble brannmann

-

OGSÅ ANDRE PRESIDENTS­KAP er blitt rammet av skandale. Bill Clinton hadde Lewinsky-saken, Ronald Reagan Iran-Contras-skandalen, Richard Nixon sitt Watergate.

Donald Trump skiller seg ut ved at det kommer en ny skandale, eller en ny utvikling i en «gammel», annenhver dag, iblant oftere.

Man kan lure på hvordan Trump naermest ufortrøden­t kan gå videre. En mulig forklaring er at sakene dreper hverandre. Dagens skandale tar oppmerksom­heten fra gårsdagens. I teorien blir det da mulig å gå gjennom et helt presidents­kap uten at noe fester seg.

Siste nye nå er Stormy Daniels-saken. Navnet tilhører en pornostjer­ne Trump sier at han ikke hadde sex med.

Først hevdet Trump at han ikke kjente til at hans advokat hadde betalt Daniels et stort beløp for å holde kjeft om samkvemmet som ikke fant sted. Senere snudde Trump og medga at han kjente til betalingen, men at denne var «helt vanlig» og «helt lovlig».

EN AV TRUMPS juridiske rådgivere, Rudy Giuliani, piffet saken opp ved å uttale: «Michael pleide å håndtere denne typen saker». Michael Cohen er presidente­ns personlige advokat.

Det kan altså finnes flere kvinner Trump har betalt for å holde tett om sex som ikke har funnet sted.

Også andre problemer spiller inn: USAs president har med sin fiendtlige retorikk klart å skape bred tvil om hvorvidt de tradisjone­lle mediene er troverdige. En undersøkel­se viser at én av tre amerikaner­e ikke stoler på medier. Mange republikan­ere ser på Trump som den mest troverdige kilden om Trump.

Trump og hans propaganda­maskin jobber også målrettet for å undergrave folks tillit til andre institusjo­ner og aktører som ikke nødvendigv­is danser etter presidente­ns pipe: Spesialett­erforsker Robert Mueller er en av dem.

DET ER NÅ et åpent spørsmål om Mueller vil bli trodd av tilstrekke­lig mange dersom han kommer til at presidente­n konspirert­e med russerne for å vinne valget i 2016 – eller «hindret rettens gang» (obstructio­n of justice) ved sine forsøk på å avspore etterforsk­ningen.

Man behøver ikke vaere svartsynt for å mene at det viktige ikke lenger er hvorvidt Trump unngår Richard Nixons skjebne, ved å måtte forlate Det hvite hus før tiden. Det viktige er om han rekker å ødelegge demokratie­t, maktdeling­en og rettssikke­rheten i USA på sin vakt.

MAN KAN GODT SI at det brant i USA før Donald Trump ble valgt og at dette forklarer hans seier. Det ulykksalig­e er at amerikaner­ne har valgt en pyroman som brannmann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway