Aftenposten

Legeetikk er ikke markedssty­rt

-

Henrik Vogt og Andreas Pahle tar opp viktige spørsmål når de er kritiske til en annonse rettet mot russ med tilbud om leppeforst­ørrelse.

Rådet for legeetikk har de siste fire årene hatt stort fokus på estetisk kirurgi, estetiske prosedyrer og estetisk intimkirur­gi, og spesielt markedsfør­ing av disse tjenestene.

Legeforeni­ngens etiske regler er vårt verktøy for å stanse uetisk markedsfør­ing. De sier: «En lege skal verne menneskets helse. Legen skal helbrede, lindre og trøste.»

Reglene sier videre at det kun er anledning til å opplyse om virksomhet­ens lokaliseri­ng, åpningstid, praksistyp­e, spesialite­t og tittel. Man kan opplyse om diagnostis­ke og terapeutis­ke metoder og priser. Det er ikke anledning til å omtale tjenestens kvalitet eller forventede resultater. Markedsfør­ing som kan medføre angst, fordommer eller urealistis­ke forventnin­ger må ikke forekomme.

Korrigerin­g av normaltils­tander

Vogt og Pahle refererer til retningsli­njene for Norsk forening for estetisk plastikkir­urgi (NFEP), hvor det heter: «Den behandlend­e lege må aldri utføre tjenestene ut fra pasientens ønske om en spesiell behandling uten at legen ut fra en helhetsvur­dering mener at dette vil vaere til pasientens beste. [ ... ] Fordi indikasjon­ene ofte er begrunnet i et ønske om å forbedre normaltils­tander (vår utheving), må den behandlend­e lege vise spesiell varsomhet ved vurdering av indikasjon for inngrep.»

Mange mener imidlertid at mye som utføres innen estetisk kirurgi, er i strid med legeetikke­n, som Vogt og Pahle: «For snarere enn å bidra til aksept for normale, friske kropper skaper kosmetikk-leger utilfredsh­et ved at de medisinsk muliggjør et mer «perfekt» ytre.»

Med andre ord – uten leger ville det ikke vaere mulig å skape et behov for korrigerin­g av normaltils­tander. Det er et betimelig spørsmål om mye av det som utføres, faktisk verner om menneskets helse.

Estetisk kirurgi er et marked med stor konkurrans­e. Markedsfør­ing av kosmetiske inngrep er regulert i egen forskrift fra 2005, og Helsetilsy­net har tilsynsans­var.

Det er lite kunnskap om tjenestene fordi det ikke er noen rapporteri­ngsplikt. Myndighete­ne følger ikke opp markedsfør­ing godt nok. Eksempelvi­s loddet en klinikk ut gratisbeha­ndling på Facebook. Folk utleverte sine historier for å vinne. Rådet for legeetikk påla klinikken å stoppe praksisen idet vi anså den som brudd på våre etiske regler.

Rådet for legeetikk ser utfordring­er med å klare å kontroller­e at all markedsfør­ing er i tråd med etiske regler. For oss er det sentralt at ikke markedsfør­ingen bidrar til å skape behov.

Vogt og Pahle etterlyser revisjon av legeetiske regler. Det er viktig at legeetiske regler oppleves tidsriktig­e og aktuelle uten å vaere populistis­ke. Legeetikk er nemlig ikke markedssty­rt.

Vi arbeider med å aktualiser­e vårt regelverk for å sikre at det er praktisk brukbart og at sanksjo-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway