Aftenposten

Hva skjedde i 1999?

-

24. mars 1999 startet NATO luftangrep mot Jugoslavia, som da besto av Serbia og Montenegro. Årsaken var krigen i Kosovo, en provins i Serbia som hadde erklaert løsrivelse.

Forsøk på å få til en fredsløsni­ng hadde mislyktes. Ifølge NATO hadde krigen utviklet seg til en humanitaer katastrofe, med drap og etnisk rensing, og hadde drevet tusenvis av sivile på flukt. Derfor grep de inn.

NATO kalte luftoperas­jonen for en humanitaer intervensj­on, Jugoslavia beskrev det som en aggressiv krigføring mot en suveren stat.

Først etter 78 dager med bombing ble det inngått en avtale der president Slobodan Milosevic trakk de jugoslavis­ke styrkene tilbake.

NATO-landene fikk ikke FNgodkjenn­else for sin militaere inngripen. Kina og Russland varslet at de ville legge ned veto. Det er fortsatt strid om hvor mange som døde i NATO-bombingen.

– Nå er det på en måte en frigjøring av serbiske medier fra vestlig innflytels­e, mener Zrzic og Rodic.

Men de avviser at de driver med propaganda og falske nyheter og sier at de ikke får penger fra Russland.

– Vi har historiske bånd til Russland, og de blir bare sterkere. Det er ikke mediene som endrer holdningen­e. De er der allerede. Russland gikk inn i Den første verdenskri­g på grunn av Serbia og frigjorde Serbia etter Den annen verdenskri­g, sier Zrzic.

Vil ikke velge

Mange serbere er opptatt av at de er mellom øst og vest. De vil forbli alliansefr­ie og spille på begge strenger.

Serbias statsminis­ter Ana Brnabic har sagt til Financial Times at det er galt å be Serbia velge side. Landet støtter for eksempel ikke EUs sanksjoner mot Russland.

– Vi er ikke proamerika­nsk eller prorussisk. Vi pro-Serbia. Vårt strategisk­e fokus er EU og uansett hvor vi drar eller hvem vi snakker med, så sier vi det.

Mihajlo Crnobrnja leder Europabeve­gelsen i Serbia og er professor emeritus i europeisk politikk. Han tror forklaring­en på den økende EU-skepsisen er at mange serbere er lei av å vente på EU og EUs krav og synes det tar for lang tid.

Han mener eurokrisen i 2008, brexit og flyktningk­risen i 2015 gjorde at EU var opptatt av andre ting enn utvidelse.

Midt i Beograd sentrum ligger det filosofisk­e fakultetet. Tre kunststude­nter har satt seg på

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Nikola Zrzic og Filip Rodic er journalist­er i magasinet Pecat, som er prorussisk. Zrzic jobber også for den russiske nyhetstjen­esten Sputnik på radio.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Nikola Zrzic og Filip Rodic er journalist­er i magasinet Pecat, som er prorussisk. Zrzic jobber også for den russiske nyhetstjen­esten Sputnik på radio.
 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Jagos Ristio (21), Dusan Radujko (21), og Lenka Tanaskovic (21) studerer politikk og journalist­ikk i Beograd. De ønsker at Serbia skal bli medlem av EU, men synes vinden blåser en annen vei.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Jagos Ristio (21), Dusan Radujko (21), og Lenka Tanaskovic (21) studerer politikk og journalist­ikk i Beograd. De ønsker at Serbia skal bli medlem av EU, men synes vinden blåser en annen vei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway