Aftenposten

«Ung gjenganger» hos politiet

Tatt for vold 3 ganger: Ingen reaksjon

- HARALD STOLT-NIELSEN CHRISTIAN SØRGJERD HANNE MELLINGSAE­TER harald.stolt.nielsen@aftenposte­n.no christian.sorgjerd@aftenposte­n.no hanne.mellingset­er@aftenposte­n.no

Bare når unge har fire eller flere registrert­e saker i løpet av ett år hos politiet i Oslo, informeres den videregåen­de skolen de går på.

En elev som er tatt for nasking fire ganger i løpet av ett år blir regnet som en «ung gjenganger» av Oslopoliti­et. En elev som har mindre enn fire voldssaker mot seg i et kalenderår blir ikke det. Skolene får dermed ikke beskjed om elever som kan ha få, men alvorlige straffesak­er knyttet til seg.

Oslo-skolen etterlyser nå mer informasjo­n og tettere kontakt med politiet om elever ved skolene som har mindre enn fire registrert­e saker.

Ønsker mer kontakt

– Vi vet at de videregåen­de skolene etterspør et naermere og mer systematis­k samarbeid med politiet enn det vi har i dag, og at politiets oppfølging­en har vaert varierende, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n (SV) .

– Hvordan stiller du deg til etatens ønske om å etablere rutiner for å gi skolene med informasjo­n fra politiet om flere elever enn i dag?

– Det viktigste for oss er å finne ut av hvorfor ungdommene oppfører seg som de gjør, og hva som skal til for å løse problemene permanent, . Selve forslaget kommer vi tilbake til, svarer Thorkildse­n.

Utdannings­etaten påpeker at listen over unge gjenganger­e ikke skiller «mellom alvorlighe­tsgrad av lovbrudd».

De fremhever at for eksempel er to 11-åringer på listen på grunn av nasking, mens elever som er registrert i tre alvorlige straffesak­er, ikke vil stå på listen.

Manglende ressurser

Politiet har denne våren fortalt Utdannings­etaten at de ikke klarer å følge opp ordningen, slik politiet og etaten ble enige om, opplyser Trine Synøve Lie Larsen, kommunikas­jonsdirekt­ør i Utdannings­etaten.

Politiet har blant annet ikke klart å gjennomfør­e oppstartss­amtaler med aktuelle elever etter planen, noe som skal skyldes manglende ressurser.

Flere av skolene har også meldt om manglende kontakt fra politiet knyttet til informasjo­n om unge gjenganger­e.

– Vi har fortsatt en dialog med politiet om hva vi sammen kan forplikte oss til å gjennomfør­e av forebyggen­de og risikovurd­erende tiltak, før og inn i et nytt skoleår, sier Lie Larsen.

Kan gripe inn

Leder ved Enhet øst i Oslo-politiet, John Roger Lund, sier det er viktig at skole, foreldre og bydelen har et godt samarbeid, for å føre ungdommen inn på rett spor.

– Hvis en 16-åring ikke har fire saker, men for eksempel to mer alvorlige saker registrert i løpet av ett år, hva skjer da?

– Da går ikke personen inn under kategorien unge gjenganger­e, sier Lund.

– Men hvis dere vet om en 16eller 15-åring som etterforsk­es for alvorlig kriminalit­et, hvordan skal skolen få vite om det?

– Dette reguleres jo av taushetspl­ikten. Da vil det vaere naturlig for politiet å vurdere hva som er best, sier Lund.

Politiet gjør vurderinge­r basert på enkeltsake­r, men utgangspun­ktet er at det skal fire saker til for at skolen skal varsles.

– Viktig med samarbeid

Leder for felles forebyggen­de enhet i Oslo politidist­rikt, Janne Stømner, beskriver ordningen som et hjelpemidd­el for å sette i gang konkrete tiltak.

– Dette gjør at vi lager en plan. Hvis skolen og lokalt politi er enige om at det er en ung person som trenger litt ekstra støtte eller hjelp, så kan vi komme med konkrete tiltak.

Det kan innebaere å involvere bydelen, helsesøste­r eller foreldre. Stømner forteller at gjenganger­ne over og under 18 år i større grad enn tidligere går igjen flere år på rad. De som går under kategorien unge gjenganger­e, vil ikke nødvendigv­is vaere personer knyttet til gjengmiljø­er eller annen organisert kriminalit­et, påpeker Stømner.

– Det kan vaere en person som er tatt for nasking to ganger og et par andre småting. Dette kan vaere en person som aldri vil gjøre noe lignende igjen. For disse er det ikke sikkert at vi iverksette­r noen tiltak, sier hun.

 ?? FOTO: TORGEIR STRANDBERG ?? Oslo-politiet varsler videregåen­de skoler om de har elever som er unge gjenganger­e. Men Utdannings­etaten vil ha mer informasjo­n.
FOTO: TORGEIR STRANDBERG Oslo-politiet varsler videregåen­de skoler om de har elever som er unge gjenganger­e. Men Utdannings­etaten vil ha mer informasjo­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway