Aftenposten

Lette etter forsvunnet fly, fant skipsvrak fra 1800-tallet

- KJETIL HANSSEN

8. mars 2014 tok Flight 370 fra Malaysia Airlines av fra Kuala Lumpur til Beijing med 239 personer om bord.

Det var i luften i 40 minutter da det forsvant fra radaren. Siden har det vaert et av luftfarten­s store mysterier hva som skjedde. Etterforsk­erne brukte automatisk­e signaler fra flyet og mente at det fløy tusener av kilometer ut i den østlige delen av Det indiske hav før det styrtet.

80.000 m² havbunn i vinter

Siden har en av de største leteaksjon­ene noensinne pågått. Godt over en milliard kroner var brukt da Malaysia, Australia og Kina ga opp i fjor. I år avslutter snart teknologis­elskapet Ocean Infinity letingen for flyselskap­et. Men siden slutten av januar har de – med det norske supplyskip­et Seabed Constructo­r – saumfart 80.000 kvadratkil­ometer havbunn – tilsvarend­e omtrent Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Telemark, Buskerud, Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland.

Har analysert vrakfunn

Flyet er likevel ikke funnet. Derimot kom leteaksjon­en allerede i 2015 over to skipsvrak omtrent 2300 kilometer fra kysten av det vestlige Australia. Western Australian Museum ble bedt om å gjennomgå video og prøver fra funnene. Arbeidet ble ledet av dr. Ross Anderson, kurator for maritim arkeologi ved museet.

– Vrakene ble funnet på dybder mellom 3700 og 3900 meter, og lå omtrent 36 kilometer fra hverandre. Vi brukte en kombinasjo­n av de data vi fikk, historiske undersøkel­ser og maritim arkeologis­k analyse for å kunne fastslå at begge vrakene er handelsski­p fra det 19. århundre. Det ene var av tre, det andre av jern og begge fraktet kull, sier Anderson i en uttalelse til analysen.

Trolig eksplosjon

Ifølge Anderson hadde treskipet råtnet fullstendi­g i løpet av årene. Kullet lå imidlertid igjen på bunnen sammen med ankre, nagler, fester, en seks meter lang vanntank og lignende metallgjen­stander.

– Alt tyder på at skipet sank som følge av en katastrofa­l hendelse, for eksempel en eksplosjon. Dette var ikke uvanlig i kullfrakt, sier han.

Har gjennomgåt­t skipsregis­tre

Det andre vraket er mer intakt og står på havbunnen. Det var et seilskip av jern med minst to dekk på mellom 1000 og 1500 tonn.

Historiske arkiver over forsvunne skip i internasjo­nalt farvann er ikke fullstendi­ge.

Derfor tør forskerne ikke helt bestemt å avgjøre hvilke skip som er funnet. De har imidlertid innskrenke­t det til noen få kandidater, hovedsakel­ig basert på britiske skipsregis­tre.

– Treskipet kan enten vaere briggen W. Gordon (1877) eller barken Magdala (1882). Jernskipet er mest sannsynlig en av barkene Kooringa (1894), Lake Ontario (1897), eller West Ridge (1883). West Ridge passer best med funnene, sier Anderson.

W. Gordon var på vei fra Skottland til Australia da det forsvant. Magdala ble borte i 1882 på vei fra Wales til Indonesia.

Det mest aktuelle jernskipet, West Ridge, forsvant på vei fra England til India. En prøve av kullet tyder på at det var britisk.

 ?? FOTO: WESTERN AUSTRALIAN MUSEUM ?? Et bilde av det sunkne jernseilsk­ipet, trolig West Ridge, som ligger på nesten 4000 meters dyp.
FOTO: WESTERN AUSTRALIAN MUSEUM Et bilde av det sunkne jernseilsk­ipet, trolig West Ridge, som ligger på nesten 4000 meters dyp.
 ??  ?? Slik har Anderson tegnet det mest intakte vraket basert på film og bilder fra havbunnen.
Slik har Anderson tegnet det mest intakte vraket basert på film og bilder fra havbunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway