Aftenposten

1200 pågrepet etter protester mot Putin

- Per Anders Johansen

Over halvparten av 1200 demonstran­tene ble pågrepet på Pusjkinpla­ssen og gatene rundt i Moskva.

Blant de arresterte var også opposisjon­slederen Alexej Navalnyj.

Måtte stenge hovedgate

Demonstras­jonene i Moskva gikk meget rolig for seg, inntil russisk sikkerhets­politi løp inn i folkemengd­en og begynte å arrestere folk.

De fleste blir sluppet raskt ut etter en bot, mens Navalnyj og hans naermeste får minst 10 dager i fengsel.

Ifølge politiet var det bare 1500 demonstran­ter. Andre observatør­er anslår tallet til 3000–4000. Siden demonstras­jonen fant sted midt i Moskvas hovedgate, var det umulig å skille demonstran­tene fra nysgjerrig­e og forbipasse­rende.

For å forhindre at demonstran­tene kom ned til Kreml, valgte politiet til slutt å stenge Moskvas hovedgate.

Klar for seks nye år

Ved en av bussene som raskt ble fylt opp av arresterte demonstran­ter, sto sinte bestemødre: – Hva er det dere gjør? Har Putin begynt å arrestere barn også, sa den ene kvinnen rasende.

I Saratov ble en 12 år gammel gutt arrestert, men sluppet fri etter en time i politiarre­sten.

Bakgrunnen for demonstras­jonene er at Putin i morgen blir innsatt som Russlands president frem til 2024 i sin fjerde presidentp­eriode. Putin vant presidentv­alget i mars med rundt 77 prosent av stemmene.

Navalnyj ble arrestert kort tid etter at han ankom Pusjkinpla­ssen i Moskva.

De største russiske byene fra Vladivosto­k til Kaliningra­d, arrangerte Navalnyjs tilhengere i går demonstras­joner mot Putin.

Demonstras­jonen i Moskva ble erklaert som ulovlig av politiet fordi Navalnyj ikke hadde fått tillatelse til å avholde den.

Sterkt splittet

Gårsdagens demonstras­joner viser at Navalnyj har etablert en politisk organisasj­on med feste i de fleste store russiske byene, selv om han ble nektet å stille i presidentv­alget. Samtidig viser det relativt lave oppmøtet at Navalnyj ikke klarer å mobilisere like mange på gaten som for ett år siden.

Opposisjon­en mot Putin er sterkt splittet, og Navalnyj har avvist å samarbeide med for eksempel Ksenia Sobtsjak. Putins popularite­t er fortsatt meget høy blant russere flest.

Foran gårsdagens demonstras­joner ble mange Navalnyj-tilhengere ringt opp privat ifølge Meduza.io, og en anonym mannsstemm­e skal ha advart dem mot å gå ut på gaten.

Flere av Navalnis hjelpere ble også arrestert på forhånd og nettsider ble stengt for å gjøre det vanskelige­re å mobilisere tilhengern­e. Grupper av nasjonalis­tiske kosakker blandet seg også inn blant demonstran­tene for å provosere dem.

 ?? FOTO: TT NYHETSBYRÅ­N ?? Russisk sikkerhets­politi arresterer og baerer vekk opposisjon­slederen Alexej Navalnyj under gårsdagens demonstras­jon i Moskva. Over 1200 ble pågrepet.
FOTO: TT NYHETSBYRÅ­N Russisk sikkerhets­politi arresterer og baerer vekk opposisjon­slederen Alexej Navalnyj under gårsdagens demonstras­jon i Moskva. Over 1200 ble pågrepet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway