Aftenposten

Nekter å stå aeresvakt

- NICHOLAS BERGH

I Spania har man en tradisjon når den nybakte seriemeste­ren skal hedres. Motstander­laget pleier å stå i to rekker og applaudere gullvinner­ne inn på banen.

Men i ett scenario blir tradisjone­n betent: Når den sammenfall­er med hatoppgjør­et mellom Real Madrid og Barcelona.

Og i år har det skjedd.

Forrige serierunde sikret Barcelona ligatittel­en med en 4–2-seier over Deportivo La Coruña. I kveld kommer Real Madrid på besøk til Camp Nou.

Real Madrid-trener Zinédine Zidane nekter imidlertid å stå aeresvakt for erkerivale­n. Han er blitt grillet om temaet, blant annet på en pressekonf­eranse i april.

– Det er en beslutning og den er endelig. Jeg tok beslutning­en. Jeg skjønner ikke dette med aeresvakt, og vi kommer ikke til å gjøre det, svarte Zidane da.

– Ydmykelse

Tradisjone­n begynte i 1970, da Athletic Bilbao hedret Atlético Madrid. I Spania kalles gesten «pasillo» – som kan direkte oversettes til «gang» eller «korridor».

«Pasillo, pasillo, pasillo» – denne sesongen har spanske sportsavis­er bombardert leserne med ordet.

Kontrovers­en blusset nemlig også opp i desember. Da nektet Barcelona å hedre Real Madrid, som nettopp hadde vunnet klubb-VM, med en «pasillo». Da var begrunnels­en at Barcelona ikke hadde deltatt i klubb-VM.

Parallelt jobber krefter i Catalonia for løsrivelse fra Spania. Den betente politiske situasjone­n er én årsak til at debatten engasjerer så voldsomt.

– Man hevder at det er en tradisjon, men de siste årene har det utviklet seg til en ydmykelse, sier Santi Siguero, som jobber i den Madridbase­rte avisen Marca, til Aftenposte­n.

Skylder på José Mourinho

Det er et sjeldent sammentref­f som har ført til debatten. Bare tre ganger de siste 30 årene har nemlig El Clásico blitt innledet med aeresvakt.

1. mai 1988 – Barcelona sto aeresvakt for Real Madrid.

8. juni 1991: Real Madrid sto aeresvakt for Barcelona.

7. mai 2008: Barcelona sto aeresvakt for Real Madrid.

– Barcelona gjorde det i 2008 uten problemer, mimrer Carlos Forjanes, journalist i den spanske sportsavis­en AS.

Han beskriver utviklinge­n som «trist» og mener vendepunkt­et kom med José Mourinhos inntog i Real Madrid i 2010.

– Han bidro til å radikalise­re forholdet mellom Real Madrid og Barcelona. I disse dager virker det som det er et tegn på svakhet å stå aeresvakt for rivalen, mener Forjanes.

Selv synes han Real Madrid burde stått aeresvakt for Barcelona på Camp Nou-gresset søndag kveld. Da han også ga uttrykk for det på Twitter, rant det inn svar fra irriterte Madrid-tilhengere.

Delte meninger blant spillerne

Det er ikke noe nytt at supportern­e oppfordrer sin klubb til å gi blaffen i tradisjone­n. Men mens ordkrigen pågår i sosiale medier, har Real Madrid-spillerne prøvd å dysse ned det hele.

– Jeg synes det er for mye oppstyr rundt aeresvakte­n, sa midtstoppe­r Sergio Ramos på en pressekonf­eranse tidligere denne uken.

– De har ligatittel­en, det var det de ville ha. AEresvakte­n er uviktig, både for dem og oss, fortsatte han.

Barcelona-back Jordi Alba er imidlertid hakket mer villig til å ta del i debatten.

– Barcelona hadde stått aeresvakt. Barcelona har vist det ved tidligere tilfeller, det skjedde jo på Bernabéu (i 2008, journ.anm.). Men alle tar beslutning­en de mener er beleilig, og det må vi respektere, sa Jordi Alba til avisen Sport denne uken.

Han og Barcelona-laget kan fortsatt gå ubeseiret gjennom La Liga-sesongen. Den bragden vil Real Madrid vaere besatt av å ødelegge i kveld.

 ?? FOTO: REUTERS ?? I 2013 sto Atlético Madrid-spillerne aeresvakt for Barcelona. Men byrival Real Madrid nekter å gjøre det samme.
FOTO: REUTERS I 2013 sto Atlético Madrid-spillerne aeresvakt for Barcelona. Men byrival Real Madrid nekter å gjøre det samme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway