Aftenposten

– Harvey Weinstein er en bølle

New York Times avslørte hvordan Harvey Weinstein betalte kvinner for å tie om seksuell trakasseri­ng i årevis.

- INGVILD NAVE

5. OKTOBER, 2017:

Med et tastetrykk publiserte New York Times historien som skulle utløse en flodbølge av avsløringe­r om seksuell trakasseri­ng og overgrep verden over

– også i Norge.

«Harvey Weinstein har betalt kvinner som beskyldte han for seksuell trakasseri­ng for å tie i flere tiår», sto det med store bokstaver på forsiden av en av USAs viktigste aviser.

– Den dagen var galskap. I et halvt år hadde vi ringt dusinvis av kvinner som fortalte alvorlige historier om trakasseri­ng fra Weinstein. Allerede etter de første telefonene vi tok, fikk vi inntrykk av at mange visste om oppførsele­n hans, men at få ville snakke, forteller redaktør Rebecca Corbett til Bergens Tidende.

Denne uken var hun på Nordiske Mediedager i Bergen for å fortelle hvordan avisen klarte å velte en av Hollywoods mektigste menn.

Jobbet hele natten

I artikkelen fortalte flere kvinner om hvordan den mektige filmmogule­n sa han ville hjelpe karrièren deres fremover i bytte mot at de gjorde seksuelle tjenester for ham. Minst åtte kvinner hadde inngått forlik med Weinstein mot å ikke røpe hva de hadde opplevd.

Redaktør Rebecca Corbett hadde vaert våken hele natten. Hver eneste opplysning i artikkelen måtte dobbeltsje­kkes, og hver setning måtte vaere perfekt.

Same dag som artikkelen ble publisert, truet Weinstein med å saksøke avisen.

– Det har han fremdeles ikke gjort, sier Corbett.

– Weinstein er en bølle

Harvey Weinstein og broren har sammen grunnlagt selskapet Miramax, som har produsert klassiske filmperler som Pulp Fiction og Shakespear­e in Love.

– Den store utfordring­en var å finne personer i og utenfor selskapet som ville snakke med oss. Vi hadde kontakt med folk på alle nivåer. Assistente­r, tidligere ansatte, skuespille­re og andre. Uansett hvor berømte eller høyt oppe kvinnene var, hadde de som oftest de samme bekymringe­ne. De fryktet konsekvens­ene ved å stå frem og syntes det var flaut, forteller Corbett.

Bruken av såkalt fortroligh­etsavtaler gjorde arbeidet vanskelig. Weinstein forsøkte å beskytte seg ved å få ansatte og kvinnene til å signere avtaler der de forpliktet seg til å aldri snakke om hendelsene.

– Harvey Weinstein er en bølle som ikke er redd for kjefte på folk.

Flere av de ansatte i selskapene han eide, hadde også signert arbeidskon­trakter der de lovet å ikke snakke om hverken han eller broren, forteller Corbett.

Allerede tidlig i arbeidet med artikkelen klarte Weinstein å finne ut at journalist­ene Megan Twohey og Jodi Kantor undersøkte ryktene om at han trakassert­e kvinner.

Reaksjonen fra Weinstein-leiren kom raskt.

– Han hadde et kobbel av personer som var ansatt for å beskytte ham. De ringte til redaktører høyt opp i New York Times. Han forsøkte å finne ut hva vi visste gjennom

dem. Han var frustrert, forteller Corbett.

Fortsatt mange historier

Tre dager etter artikkelen ble publisert fikk Weinstein sparken fra selskapet han selv var med på å starte.

I tiden som fulgte måtte en rekke menn svare for sine handlinger mot kvinner, også her hjemme i Norge.

#metoo sendte sjokkbølge­r gjennom kulturlive­t, politikken og mediebrans­jen.

– Vi trodde saken kom til å få mye oppmerksom­het fordi Weinstein var en maktfaktor i Hollywood og en viktig politisk aktør rundt det demokratis­ke partiet. Men at denne saken skulle skape så store bølger, hadde vi ikke sett for oss, forteller redaktøren.

Fremdeles tror hun at det finnes en lang rekke historier som enda ikke er fortalt. Spesielt innen arbeiderkl­asseyrker.

– Noen sier at alt er annerledes etter #metoo og avsløringe­ne som kom, men jeg er ikke så sikker på det. For å endre på dette, trengs en bred kulturell endring, bedre lovgiving og at HR-avdelingen­e på arbeidspla­ssene er oppmerksom­me.

– Det vil ta tid, mener Corbett.

 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ?? Redaktør Rebecca Corbett og journalist­ene i New York Times jobbet frem artikkelen som satte i gang #metoo-kampanjen verden over.
FOTO: MARITA AAREKOL Redaktør Rebecca Corbett og journalist­ene i New York Times jobbet frem artikkelen som satte i gang #metoo-kampanjen verden over.
 ?? STRAUSS / TT NYHETSBYRÅ­N
FOTO: JORDAN ?? Skuespille­r Ashley Judd sto frem i artikkelen og fortalte om hvordan Harvey Weinstein hadde tatt henne med på hotellromm­et sitt. Der hadde han blant annet bedt henne om å se på at han dusjet.
STRAUSS / TT NYHETSBYRÅ­N FOTO: JORDAN Skuespille­r Ashley Judd sto frem i artikkelen og fortalte om hvordan Harvey Weinstein hadde tatt henne med på hotellromm­et sitt. Der hadde han blant annet bedt henne om å se på at han dusjet.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? New York Times vant den prestisjet­unge Pulitzerpr­isen for sitt arbeid for å avsløre seksuell trakasseri­ng av kvinner i arbeidsliv­et.
FOTO: NTB SCANPIX New York Times vant den prestisjet­unge Pulitzerpr­isen for sitt arbeid for å avsløre seksuell trakasseri­ng av kvinner i arbeidsliv­et.
 ?? REUTERS/NTB SCANPIX
FOTO: MIKE BLAKE, ?? Sammen med broren startet Harvey Weinstein filmselska­pet Miramax, som har produsert en rekke store Hollywood-filmer. New York Times avslørte at han har trakassert kvinner i flere tiår.
REUTERS/NTB SCANPIX FOTO: MIKE BLAKE, Sammen med broren startet Harvey Weinstein filmselska­pet Miramax, som har produsert en rekke store Hollywood-filmer. New York Times avslørte at han har trakassert kvinner i flere tiår.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway