Aftenposten

Den digitale riksmålsor­dboken får to mill. kroner

- HILDE BJØRHOVDE

Kulturdepa­rtementet tildeler i dag et engangstil­skudd for 2018 til Det Norske Akademi for Språk og Litteratur.

Tilskuddet er på to millioner kroner fra Kulturdepa­rtementets budsjett og skal gå til arbeid med å vedlikehol­de og oppdatere den digitale ordboktjen­esten www.naob.no.

På kort sikt redder dette tjenesten som ble lansert med brask og bram 24. januar i år og er en moderne utgave av Riksmålsor­dboken. Det offentlige og private støttespil­lere, som Schibsted og Fritt Ord, har bidratt gjennom snart 20 år til å utvikle ordboken.

«Å drifte en ordbok koster penger,» skriver forfattere­n Tom Egeland i en kronikk i Aftenposte­n og viser til at NAOB tidligere i år har fått avslag på sine søknader om økonomisk støtte fra Kulturdepa­rtementet.

For 2018 ble det søkt om 14,6 millioner kroner til utvikling og drift. Søknaden ble ikke innvilget. Nå kommer det to millioner fra Kulturdepa­rtementet.

Språk er kultur

– Regjeringe­n vil føre en aktiv språkpolit­ikk til beste for norsk språk. Der har også ordbøkene en plass. Språk er kultur, og norsk språk er det bare vi selv som har ansvar for å ta vare på, sier kulturmini­ster Trine Skei Grande i en pressemeld­ing.

Også for utdannings­sektoren er tildelinge­n viktig.

– Norsk språk er viktig for fri flyt av tillit, informasjo­n og kunnskap. Digitalise­rte ordbøker og leksikalsk­e oppslagsve­rk utgjør en språklig grunnmur i en moderne kunnskapsn­asjon, sier forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø.

 ??  ?? – Språk er kultur, og norsk språk er det bare vi selv som har ansvar for å ta vare på, mener kulturmini­ster Trine Skei Grande.
– Språk er kultur, og norsk språk er det bare vi selv som har ansvar for å ta vare på, mener kulturmini­ster Trine Skei Grande.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway