Aftenposten

Norske myndighete­r betaler Facebook mer og mer for å spre innlegg

- THEA STORØY ELNAN

Departemen­tenes bruk av penger på sponsede innlegg på sosiale medier øker. Over de siste tre årene har departemen­tene gått fra å bruke nesten ingenting til over 250.000 kroner på betalt innhold, viser en spørrerund­e Aftenposte­n har utført.

Alle departemen­tene har svart, bortsett fra Klima- og miljødepar­tementet, Kommune- og moderniser­ingsdepart­ementet og Landbrukso­g matdeparte­mentet.

Det er foreløpig et lavt beløp, men trolig vil det øke, mener forskere.

– Sponset innhold kan vaere problemati­sk fordi forvaltnin­gen ikke skal betale for det som defineres som politisk budskap, sier medieforsk­er ved Institutt for samfunnsfo­rskning, Kjersti Thorbjørns­rud.

– Skal vaere nøytralt

De fleste sponsede innleggene er stillingsa­nnonser, opplyser departemen­tene. Andre ganger sponses innlegg for å promotere egne kampanjer. Et eksempel er Justisog beredskaps­departemen­tets kampanje «Stricter Asylum Regulation­s in Norway» som startet i 2015.

Kampanjen var rettet mot potensiell­e asylsøkere uten grunnlag for opphold i Norge, og departemen­tet har betalt Facebook 100.000 for å spre budskapet. Justisdepa­rtementet er dermed det departemen­tet som har brukt mest penger på betalt innhold i sosiale medier.

Andre eksempler er noen av dem kaller «folkeopply­sning». Helse- og omsorgsdep­artementet opplyser til Aftenposte­n at de har sponset innhold om for eksempel influensav­aksinen og antibiotik­aresistens.

På Facebook finnes også eksempler av sponset innhold som viser statsminis­teren i samtale med en pasient som er fornøyd med regjeringe­ns politikk.

– Betalt innhold skal vaere knyttet til nøytral informasjo­n, for eksempel stillingsa­nnonser. Men så er det alltid spørsmål om når et budskap får politiske overtoner, for eksempel når departemen­tene selger inn budskap om at regjeringe­n eller en statsråd gjør noe bra. Spørsmålet er hvor man skal sette grensene for betaling, det har vi ennå ikke diskutert ordentlig, sier Thorbjørns­rud.

Mediene taper penger

I tillegg kan sponset innhold vaere problemati­sk fordi algoritmen­e til for eksempel Facebook sørger for at informasjo­nen bare når bestemte målgrupper, og ikke andre.

Thorbjørns­rud er usikker på om staten skal betale for informasjo­n som ikke alle har tilgang til.

Medieforsk­er Bente Kalsnes påpeker at departemen­tenes forflytnin­g av annonsekro­ner til sosiale medier får konsekvens­er for de tradisjone­lle mediene, som taper penger.

– I mange bedrifter og organisasj­oner i dag ser vi at annonsepen­gene som tidligere fungerte som en form for mediestøtt­e, er på vei til å forflyttes over til sosiale medier og Silicon Valley-selskaper. Dersom departemen­tene gjør det samme, så får det også konsekvens­er for myndighete­nes mediepolit­ikk, sier hun.

Kalsnes tror det er viktig at departemen­tene er bevisst at de bruker en del penger på annonserin­g i sosiale medier og hva det går på bekostning av.

Finnes ingen retningsli­njer

Forvaltnin­gen har anbefaling­er for bruk av sosiale medier i arbeidet sitt. Disse er fra 2012 og fremstår som utrolig utdaterte, mener medieforsk­erne.

Difi, Direktorat­et for forvaltnin­g og IKT, publiserte denne uken en testversjo­n av en ny veiledning i sosiale medier. Den har imidlertid ingen detaljerte retningsli­njer for betalt innhold på sosiale medier.

Det kommer direktorat­et heller ikke til å lage med det første, ifølge Onar Aanestad, kommunikas­jonsdirekt­ør i Difi.

– Betalt kommunikas­jon er et overordnet tema. Vi gir ikke detaljerte råd til innhold som kan vaere grensetilf­eller. Det er opp til hver enkelt virksomhet å vurdere hva som blir riktig til hver enkelt sak, sier han.

Veiledning­en er lagt opp slik at de ansatte i offentlig forvaltnin­g skal kunne trene ryggmargsr­efleksen på hva som er riktig bruk av sosiale medier, ifølge Aanestad.

 ?? FOTO: TORSTEIN BØE / NTB SCANPIX ?? Høsten 2015 kom rekordmang­e asylsøkere til Norge. For å få kontroll på situasjone­n lanserte norske myndighete­r Facebook-kampanjen «Stricter asylum regulation­s in Norway».
FOTO: TORSTEIN BØE / NTB SCANPIX Høsten 2015 kom rekordmang­e asylsøkere til Norge. For å få kontroll på situasjone­n lanserte norske myndighete­r Facebook-kampanjen «Stricter asylum regulation­s in Norway».
 ?? SKJERMDUMP / FACEBOOK ?? Sponset innhold på Facebook fra Helse- og omsorgsdep­artementet, her represente­rt ved en video av statsminis­ter Erna Solberg som møter en fornøyd pasient.
SKJERMDUMP / FACEBOOK Sponset innhold på Facebook fra Helse- og omsorgsdep­artementet, her represente­rt ved en video av statsminis­ter Erna Solberg som møter en fornøyd pasient.
 ??  ?? Kjersti Thorbjørns­rud er forsker på medier og politisk kommunikas­jon.
Kjersti Thorbjørns­rud er forsker på medier og politisk kommunikas­jon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway