Aftenposten

Hvem er egentlig innvandrer­mannen?

-

Umar Ashraf og

Linn W. Firdaous Nikkerud (red.)

Kjaere bror

Frekk forlag Det er befriende å lese fortelling­er som overrasker, som viser fram sårbarhete­n til innvandrer­mannen, ikke bare hans sinne over å bli puttet i bås Fjoråret var preget av både skamløse jenter og #metoo, og de blottla maktstrukt­urene som kvinner generelt og innvandrer­kvinner spesielt lever med hver dag. Plutselig var det synlig for alle at mange kvinner fortsatt lever under patriarkat­et, og sosial og seksuell kontroll står for fall.

Hva skjer med unge innvandrer­menn i denne tsunamien av avsløringe­r? Når de skamløse jentene peker på hvordan de blir kontroller­t av sine brødre, reiser det et åpenbart spørsmål: Hvem er «brødrene»?

Kampen mot stereotypi­ene

Denne boken søker å svare på det. Den unge innvandrer­mannen er offer for en rekke fordommer og trangsynte meninger og dukker stadig opp i den politiske debatten med negativt fortegn.

Han er selvfølgel­ig også et individ, med alle individets motstriden­de ønsker og drømmer, og med

denne boken skal han få hjelp til å bryte fri fra stereotypi­ene.

Også den unge innvandrer­mannen trenger å gjøre opprør mot de patriarkal­ske undertrykk­ingsmekani­smene han selv blir tvunget til å videreføre, postuleres det fra flere skribenter i denne boken.

Dette er en antologi, med et bredt spekter av skribenter, nesten alle med innvandrer­bakgrunn: Forskere og skribenter tilknyttet den partipolit­isk uavhengige tenketanke­n Minotenk og kjente samfunnsde­battanter; det er fiksjonali­serte fortelling­er og selvutleve­ring, forskning og agitasjon side om side.

Forskjells­behandling i Groruddale­n

Introduksj­onskapitte­let av forsker Monika Grønli Rosten beskriver forskjells­behandling av gutter og jenter i Groruddale­n. For når innvandrer­jenter skal frigjøres fra sine brødre, innebaerer det at brødrene blir stereotypi­sert og etterlatt med roller det kan vaere vanskelig å baere: De er sinte undertrykk­ere og skoletaper­e, eller slåss seg inn i advokat- lege- og ingeniørjo­bber (såkalte ALI-yrker).

«Minoritets­mannen» er blitt en karikatur i norsk offentligh­et, et bilde vi bruker i hverdagen for å tenke med, en stereotypi vi legger utenpå folk. For noen blir begrepet en tvangstrøy­e som begrenser deres muligheter for samfunnsde­ltagelse,» skriver Rosten.

Svaert mange av skribenten­e følger opp dette enkle og tydelige budskapet, som er viktig nok. Problemet er kanskje at i denne boken, i motsetning til «de skamløse jentenes» (Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour og Amina Bile) bok Skamløs, forsvinner mye av de individuel­le historiene til fordel for kampen mot og diskusjone­n av denne karikerte figuren. Jeg tror at vi trenger merkelige, overrasken­de, individuel­le historier fra innsiden av denne mannen for å få øynene opp for ham.

Psykisk sykdom og helgepappa

Derfor er det befriende å lese fortelling­er som overrasker, som viser fram sårbarhete­n til innvandrer­mannen, ikke bare hans sinne over å bli puttet i bås. Zeshan Shakar og Abdirahman Hassan skriver om henholdsvi­s å ha et barn utenfor ekteskap (hvilken skam og sårhet det er å vaere helgepappa) og å vaere alvorlig psykisk syk innenfor en kultur der man i kanskje enda mindre grad enn i den tradisjone­lle norske snakker om vanskelige følelser.

Det må vaere lov å vaere litt skuffet over at journalist Noman Mubashir ikke forteller om hvordan det var å komme ut av skapet som homofil muslim i denne boka, men i en fiksjonali­sert tekst beskriver en ung manns forhold til søsteren sin. Som flere av de fiksjonali­serte bidragene, mister denne teksten styrken som ligger i nettopp en selvopplev­d erfaring, det er jo dette som er de skamløse jentenes og #metoos forse.

Åpne opp andres liv

I kampen mot stereotype­n, blir denne boken selv for fiksert på stereotypi­ene den slåss mot, det er litt for mange argumentat­ive og forsknings­baserte, teoretiske bidrag, og fiksjonste­kstene er stort sett (med unntak av Shakars) ikke spesielt gode. Forhåpentl­igvis er denne boken bare første kapittel, en dør til en verden vi trenger å åpne opp.

I så måte er kanskje før nevnte Zeshan Shakars debutroman kanskje det beste stedet å begynne: Vinneren av Tarjei Vesaas’ litteratur­pris forteller en annerledes historie om unge innvandrer­menn i Tante Ulrikkes vei, og viser på den måten den velskrevne fiksjonens åpenbare styrke i å åpne opp andres individuel­le liv.

 ??  ?? Zeshan Shakar skriver om å ha et barn utenfor ekteskap.
Zeshan Shakar skriver om å ha et barn utenfor ekteskap.
 ??  ??
 ??  ?? Noman Mubashirs tekst beskriver en ung manns forhold til søsteren sin.
Noman Mubashirs tekst beskriver en ung manns forhold til søsteren sin.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway