Aftenposten

Grundig, men distansert om «Trøndelags Anne Frank»

- Morten Olsen Haugen

Boken presentere­r det store bildet av jødeforføl­gelser i Europa, Norge og Trondheim

Etter mange år og mange bøker skulle man tro at alle enkelthist­orier fra krigen hadde fått sin bok. Men slik var det likevel ikke. En av de halvt glemte historiene handler om Betzy Rosenberg (1919– 2004), som lå i skjul i en hytte på Byneset i Trondheim i to og et halvt år uten annen omgang enn hytteeiere­n Arne Haugrønnin­g.

I nabohytta hadde Rinnan-banden sine fester. Men like farlige som de direkte fiendene var muligheten for at vennligsin­nede mennesker røpet for mye. Derfor levde de isolert fra omverdenen.

Det lille rommet i veggen, som målte 50x65 cm, var et skjulested hun måtte ty til hvis Arne fikk besøk. Rommet var tettet med blendingsg­ardiner, for at eventuelle politihund­er ikke skulle merke menneskelu­kten. Det er imponerend­e hvor gjennomten­kt de mange løsningene rundt skjulested­et var, med tanke på at Arne var en sivilist som tidligere aldri hadde behøvd å tenke på krigslist og hemmelighe­ter.

Til ungdommen

Lena Lindahl gjør en solid jobb med en sterk historie om en jødisk familie fra Trondheim og deres møte med Holocaust. Boken presentere­r det store bildet av jødeforføl­gelser i Europa, Norge og Trondheim, samtidig som det også hele tiden er én persons historie. Betzy Rosenberg mistet de aller fleste i sin familie.

Boken retter seg mot unge lesere. Det er kanskje derfor hovedperso­nen omtales som «jenta», til tross for at hun er 23–25 år mens handlingen foregår.

Det er nok også for de unge lesernes skyld at krigshverd­agene og jødeforføl­gelsene er så grundig beskrevet. Her gjøres det rede for deportasjo­nene med «Donau» 26. november 1942 og andre tragedier. Gjennom avissitate­r får vi glimt av hverdagen under okkupasjon­en, supplert med drøfting av hva avisene hadde anledning til å skrive om, og hvordan man laerte seg å lese mellom linjene for å få vite hva som egentlig skjedde.

Taktfullt

Bokens svakeste side er dens taktfullhe­t. Den sterke historien må ha preget både Betzy og hytteeiere­n Arne mens det skjedde, og i årene etterpå. De giftet seg i 1949. Hvor sterkt krigen preget dem, må vi imidlertid lese mellom linjene eller gå ut av boken for å få svar på. I forlagets reklametek­ster heter det at Betzy «overlevde krigen som et traumatise­rt menneske», men den konklusjon­en finnes ikke i boken.

Lindahl er høflig kortfattet i beskrivels­en av Betzys reaksjoner under og etter krigen. Hun gjengir heller ikke hele teksten i Betzys egen korte beretning, som hun skrev i 1999 på sin leges oppfordrin­g.

Slik sett befinner boken seg i en mellomposi­sjon hvor den går utenom flere spørsmål. Den er passe detaljert og passe vag, spesielt hvis man sammenlign­er med Adresseavi­sens store temasak om Rosenberg i april i fjor.

Dokumenter­t og diktet

Mellom det hun finner i kildene og det hun får fortalt fra familie og naboer, dikter Lindahl inn tanker, følelser og dialoger. Slik lever boken fint opp til sjangeren dokumentar­roman.

Boken er ikke feilfri, men ved å fortelle om verdenskri­gen og holocaust fra en ung norsk kvinnes perspektiv, har den potensial til å bli en bruksbok med langt liv i skole og bibliotek.

 ??  ?? Jenta i veggen, i skjul for nazistene Cappelen Damm Fra 12 år
Jenta i veggen, i skjul for nazistene Cappelen Damm Fra 12 år

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway