Aftenposten

Bernhard Ellefsen: Faen ta døden, vi elsker jo livet

-

Essayet er i grunnen blitt bedrøvelig selvopptat­t.

Bernhard Ellefsen (født 1984) er litteratur­kritiker i Morgenblad­et, ble kåret til Årets kritiker i 2014 og fikk Arne Hestenes’ journalist­pris i 2016. Nå debuterer han med boken Imot døden, Om fortvilels­ens litteraere fellesskap.

Debuten viser at kritikeren ikke mestrer essayforma­tet. Iscenesett­elsen av Ellefsen i teksten blir keitete og utvendig. Ellefsen finner liksom ikke plass til seg selv i sitt eget essay.

Det 144 sider lange essayet inneholder en beskrivels­e av Ellefsens egen dødsangst og en slags drøfting av bøker som gjenkjenne­r og demper denne angsten. Betroelser om dødsangste­n kommer like uanstrengt som om det var vaeret eller en hvilken som helst ny film det var snakk om:

«Frykten for døden er ikke frykten for en ulykke, eller for plutselig sykdom – selv om den kan vaere det også. Snarere opplever jeg en intens uro, til tider panisk, over selve den betingelse­n døden utgjør for oss. At livet for oss alle er innrettet med en begynnelse, en midte og en slutt.»

Selvopptat­t livstappin­g

Her er lite å laere om dødsangst. Essayet er i grunnen blitt bedrøvelig selvopptat­t, og inneholder rare setninger som at døden blir verre desto rikere liv du har. Rikdommen dreier seg selvsagt ikke om penger, men om god mat og samtaler om litteratur­en. Essayet gjør ikke noe forsøk på å komme seg ut av det som mest av alt fremstår som et overklasse­eller luksusprob­lem.

Innimellom dukker oppsiktsve­kkende påstander opp uten argumenter eller gode eksempler: «Ikke noe tapper vår livsverden for fylde som når vi mister en som er oss naer.»

Jeg kan i farten komme på minst tre ting som tapper vår livsverden enda mer: Sykdom som eter opp identitete­n og selvfølels­en til våre naermeste, svik som pulveriser­er tiltroen i et menneske, rusmisbruk­ere som ruser på seg en ny (rus) identitet og tapper sine naermeste for livsglede.

Hyllest mer enn tenkning

Ellefsen leser ikke bøker for moro skyld, men for å nyttiggjør­e seg litteratur­ens innsikter. Han bruker litteratur­en til å tenke med, skriver han. Men essayet hans er avgrenset av hans egen dødsangst. Han tenker lite, men utbasunere­r desto mer.

Bøkene han vil tenke med, bruker han mer som trøst og gjenkjenne­lse av egen livsholdni­ng. Med andre ord slik vi andre leser bøker, litt for tenkingen, litt for gjenkjenne­lsen og litt for gleden. Avsnittene om John Williams (Stoner) og Jon Fosse (Morgon og kveld), og analysene av Ingmar Bergmanns film Det sjunde inseglet og Astrid Lindgrens Mio, min Mio og Bröderna Leonhjärta er noe av det mer leseverdig­e i essayet. Også bolken om Lucien Suel er bra.

Han skriver ellers om favorittfo­rfattere som Philip Roth, John Updike, Christophe­r Hitchens og Naja Marie Aidt. Men det er vanskelig å se at Ellefsen tenker med disse forfattern­e. Han hyller dem fordi han gjenkjenne­r sin egen dødsangst i det de skriver. Og han finner trøst hos dem, også i livshymnen Do not go gentle in to that good night av Dylan Thomas.

Tilgjort pynt

Flere fomlete og omstendeli­ge setninger gjør essayet vanskelig å forstå. Essayet er i tillegg preget av et forfinet og

Essaydebut­en til Bernhard Ellefsen er en blanding av blottlegge­lser, plattheter og hyllester av et knippe bøker.

tilgjort språk. Denne stilen signaliser­er allerede i tittelen: Imot døden, Om fortvilels­ens litteraere fellesskap. Det ville vaert mer passende å kalle den «Faens død! Vi som elsker livet», eller «Faen ta døden! For oss som elsker bøker».

Det forfinede språket tar oppmerksom­heten bort fra det essayisten prøver å si. Det beskrevne pumpes opp med komplisere­nde omskrivnin­ger. Ofte fordunkles enkle budskap:

«Men dybden i hva et verdenstap betyr, blir enda tydeligere – for meg, i hvert fall – gjennom litteraere verdsettel­ser av hva det vil si å ha en sansende, erfarende bevissthet i den materielle verden Lukrets beskrev i Om tingenes natur.»

Jeg må lese tre-fire ganger for å få tak i hva slike setninger egentlig prøver å si, også når jeg på forhånd har lest at verdenstap er en beskrivels­e av døden. Slike setninger er det mange av i denne boken. Noen av dem forstår jeg simpelthen ikke etter gjentatte lesninger.

Blottlagt sjelsliv

Den verdslige skeptikere­n avviser det oversansel­ige i Jon Fosses Morgon og kveld, men han tyr til religiøse metaforer om evigheten for å forklare seg selv: «Frykten er en frykt for evig mørke, så enkelt kan jeg si det.»

Jeg synes nok Ellefsen holder mer av en slags messe for liv og litteratur enn han drøfter og forklarer litteratur. Du må kanskje dele hans dødsangst for å få utbytte av denne litteratur­messen. Selv er jeg mer engstelig for at døtrene ikke skal svare på mobilen eller ikke vaere hjemme til avtalt tid.

 ??  ?? Bernhard Ellefsen er litteratur­kritiker i Morgenblad­et.
Atle Christians­en
Bernhard Ellefsen er litteratur­kritiker i Morgenblad­et. Atle Christians­en
 ??  ??
 ??  ?? Bernhard Ellefsen Imot døden. Om fortvilels­ens litteraere fellesskap
Cappelen Damm
Bernhard Ellefsen Imot døden. Om fortvilels­ens litteraere fellesskap Cappelen Damm

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway