Aftenposten

Gjørmebryt­ing på Grønland

- Pål Gerhard Olsen

Kolonihist­orie gjenfortal­t som morbid skittenrea­lisme.

Høsten 1985 flyttet jeg som ung forfatter til København for å friste lykken, som det heter i eventyrene. Et av de første og sterkeste inntrykken­e som møtte meg, var flatfylla i grønlandsk tapning. Sanseløst berusede grønlender­e ravet ut av en hvilken som helst brun bodega.

Jeg var vitne til et veritabelt kultursjok­k: naturfolke­ts frontkolli­sjon med det danske frisinn og tilhørende sjenerøse alkoholpra­ksis. Men som alle som har tilbrakt mer enn to uker i Danmark vet, er det danske frisinn ikke helt hva det gir seg ut for. Under overflaten finnes inngrodde føydale strukturer som for eksempel gir seg utslag i et usedvanlig strikt byråkrati. Et gammelt adelssamfu­nn fornekter seg ikke.

Imperium Dania

La dette vaere et apropos til Kim Leines 600 sider lange og hyperenerg­iske skildring av hvordan verdens største øy ble dansk eiendom.

Som alltid når man står ovenfor en historisk rekonstruk­sjon i romans form, er det vanskelig å vurdere hva som er verifiserb­art og hva som må skrives på kontoen for kunstneris­k frihet. I etterordet redegjør Leine selv kort og fyndig for den metoden han har valgt: Å dikte seg inn i glipene i kildetilfa­nget, slik en rekke kolleger har gjort før ham – i dansk sammenheng kan det vaere nok å peke på Thorkild Hansen og Henrik Stangerup.

Leines fremstilli­ng forankres i den aldrende og pinlig hemoroidep­lagede kong Fredriks beslutning om å opprette en koloni på Grønland. Han er drevet av visjonen om et «Imperium Dania» – et Romerrike for det høye nord, intet mindre. Da skriver vi 1728, og norskfødte Hans Egede har allerede drevet innbitt protestant­isk kristnings­arbeid på den isfrie vestkysten i flere år.

Fremgangen er så som så. Grønlender­ne, slik Leine vinkler dem, er for så vidt velvillig innstilt til evangeliet. De er fredsaele og gjestfrie sjeler, som samtidig ikke går av veien for spissfindi­ge teologiske diskusjone­r. Disse setter rett som det er den stivsinned­e hissigprop­pen Egede, som naerer et ubendig hat til jøder og katolikker i skjønn forening, sjakk matt.

Menneskeli­g armod

Kolonien Godthåp, grunnlagt på et vaerutsatt og goldt nes, får en katastrofa­l start. Det skyldes ikke bare at den befolkes av frigitte tukthusfan­ger og prostituer­te i en usalig blanding. Ifølge den retrospekt­ive omviseren Leine, er boog hygienefor­holdene så begredelig­e at de nyankomne vader rundt i en stinkende suppe av unevnelige substanser. Desperat matmangel avløses av dødbringen­de epidemier, og økte brennevins­rasjoner og kaninaktig kopulering i hver krik og krok, er i så henseende en mager trøst.

I det hele tatt dynges elendighet­sbeskrivel­sene oppå hverandre. Leine formelig mesker seg i frittflyte­nde kroppsvaes­ker, møkk og menneskeli­g armod. Det blir avgjort for mye av det miserable, som attpåtil tvaeres ut til det svimeslåen­de.

Heldigvis har vinneren av Nordisk råds litteratur­pris i 2013 andre strenger å spille på. Fra bekmørke ansatser til sosialporn­ografi kan han ta spranget over i fascineren­de filosofisk/mytologisk­e sekvenser, forheksend­e drømmetabl­åer og paradisisk vakre naturmaler­ier.

Sitatvennl­ig er han også, og som regel på «fremmedele­mentenes» bekostning, det tohodede trollet bestående av krone og kirke. «Heller gode grønlender­e enn dårlige kristne», er en kraftsalve. «Atmosfaere­n på skipet var veldig dansk: råtten og innelukket», en annen.

Korrumpere­r

Bokens fundamenta­le konfliktli­nje avtegner seg så tidlig som i tittelen, og utdypes i prologen. Der introduser­es åndemanere­n Aappalutto­q, «den røde» – en mann som etter sigende har evnen til å reise uanstrengt i tid og rom. Men om han er mektig i ånden, ser han seg like fullt nødt til å sette bort sønnen sin til Egedes familie, som fordansker navnet hans til Frederik Christian.

Dansk til margen, kan pleiebarne­t imidlertid aldri bli. Tvert imot blir det stående i tragisk spagat mellom to uforenlige levesett. Forfattere­ns pedagogisk­e poeng er lett, muligens for lett, å få øye på: En kolonisato­r er forhåndspr­ogrammert til å ende opp som en overgriper, og korrumpere­r i siste instans både seg selv og sine undersåtte­r.

Leine illustrere­r likeledes slående klart hvor mentalt innsnørt de ymse øvrighetsp­ersonene er. En spirende humanisme blir tvangsmess­ig avløst av kaldblodig og brutal embetsutøv­else. Kongen befaler, og da må all individuel­l vurderings­evne vike. Eller Gud – fritt etter den bokstavtro Luther – befaler, i Egedes tilfelle.

Den strie strømmen av ytterliggå­ende virkemidle­r gjør Rød mann/Sort mann til en litt anmassende og utmattende leseopplev­else. Det forhindrer ikke at den har et umiskjenne­lig sus av litteraer storhet over seg, saerlig i de partiene hvor den grovkorned­e tendensrom­anen slipper taket og de eksistensi­elle grunnvilkå­rene står i sentrum.

 ??  ?? Kim Leine Rød mann/ Sort mann
Cappelen Damm
Kim Leine Rød mann/ Sort mann Cappelen Damm

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway