Aftenposten

Lesesirkel­en – et lite demokratil­aboratoriu­m

Lesesirkle­r er litteratur­formidling, kanskje litt terapi og mye offentlig samtale.

-

Noe av det mest overrasken­de med biblioteke­ts lesesirkle­r er at de er så lite kjent.

Hver dag rundt om i landet kommer representa­nter for folk flest og «dama i gata» sammen til inkluderen­de og likeverdig samfunnsde­batt i all stillferdi­ghet. Her analyseres psykologis­ke reaksjoner, sosiale relasjoner, det kulturelle og det universell­e, historie og verden i det små. Alle får komme til orde og si sitt.

Lesesirkle­r er åpne, små laboratori­er i samtalekun­st og i flat struktur. Alle som kan lese eller lytte seg gjennom en bok, kan delta. Nye deltagere plukker raskt opp lesesirkel­ens respektful­le omgangsfor­m og forstår å holde seg til tema.

Nesten ukjent debattaren­a

Hvorfor er denne debattaren­aen da nesten ukjent her til lands? For hvem ville ikke like å få anbefalt kvalitetsb­øker regelmessi­g av noen som jobber med litteratur og lesere hele dagen? Anbefaling­er fra aller øverste hylle, som for de fleste av oss befinner seg i skyggen av bokhandler­nes bestselger­e. Og hvor interessan­t ville det ikke vaere å diskutere en bok ansikt til ansikt med gode lesere med andre erfaringsb­akgrunner, i et gemyttlig miljø?

Ellers i Skandinavi­a og i USA og Storbritan­nia har lesesirkle­r vaert i kraftig vekst, blant annet takket vaere Oprah Winfreys historier om bøker som kan endre liv.

Vet aldri hva som vil skje

Lesesirkle­r kan analyseres på mange måter, fordi de handler om så mangt og gjør mye med oss som menneske, sosial person og samfunnsme­dlem. Det er litteratur­formidling, kanskje litt terapi og mye offentlig samtale.

Men de kan også forstås som en slags flyktig kunst skapt av deltagerne selv.

Å vaere med på lesesirkel minner meg om å vaere med på diktkvelde­r med åpen mikrofon i Paris, som jeg skrev doktoravha­ndling om. På slike kvelder vet man aldri helt hva som kommer til å skje, eller om det skjer noe i det hele tatt. Det er avhengig av hvem som deltar, hva de sier og samspillet som oppstår.

Deltagerku­nst, eller såkalt relasjonel­l estetikk, handler om å skape kunst i sosiale situasjone­r og hverdagsli­ge sammenheng­er, i motsetning til i lukkede, private gallerier fjernt fra vanlige folks dagligliv.

Målet med kunst som skaper relasjoner, er å gjøre tilskuerne til aktive deltagere. Tankegange­n har røtter i kunstretni­ngene dadaisme og surrealism­e på 1920-tallet og ikke minst i 50- og 60-tallets radikale samfunnskr­itikk hos De internasjo­nale situasjoni­stene og Guy Debord, forfattere­n av Skuespills­amfunnet.

Deltagerku­nst har frigjøring av mennesket som et av målene. Å få lov til å delta og føle at man blir sett og hørt kan virke frigjørend­e. Det er med på å skape aktive subjekter som opplever å ha innvirknin­g på egen sosial og politisk virkelighe­t. Samarbeide­t som oppstår, gir også en erfaring av at likeverdig og demokratis­k samtale og sameksiste­ns er mulig. Slik kunstprodu­ksjon blir både et eksempel på og en modell for ikke-hierarkisk­e måter å vaere sammen på. Til sist er deltagerku­nst en måte å gjenoppret­te sosiale bånd og en felles meningspro­duksjon.

Møtene er best når vi er uenige

Er det mulig å finne tendenser til frigjøring, folkestyre i det små og styrking av sosiale bånd i lesesirkle­r?

La oss ta et eksempel fra Furuset nylig. Syv er til stede. Siden det foregår på dagtid, er alle unntatt biblioteka­ren og antropolog­en pensjonist­er med lange, lesende liv bak seg. Flere har reist mye, og kanskje halvparten er involvert i frivillig arbeid. Dagens bok er den nye novellesam­lingen Ting vi mistet i brannen av argentinsk­e Mariana Enriquez.

Diskusjone­n sirkler rundt hvorvidt den type grusomhet og overgrep boken beskriver, er kulturspes­ifikk, tegn på menneskets universell­e ondskap, knyttet til bestemte historiske prosesser – eller alle tre.

Meningene er svaert delte. Ingen blir direkte motsagt, men mange argumenter­er overbevise­nde, basert på personlig erfaring, annen lesning og allmennkun­nskap. Samtidig anerkjenne­r de hele tiden meningsmot­standernes oppfatning­er med smil, nikk og gjennom å gjenta andres utsagn. Det andre store temaet for mild uenighet er hva som skjer med leseren i møte med det grusomme. Gjør det en nummen og virker nedbrytend­e, eller, i den grad det gir mening, hva slags mening gir det?

En person, la oss si «Eva», sier at «dette er hverdagen for så mange, i så mange land». Lesesirkel­ens eldste, en dame på omkring 90, svarer at hun ikke er avstumpet, og det er for forferdeli­g å lese og blir for negativt. «Jeg blir ikke sjokka», argumenter­er Eva imot, «men sint og opprørt, og jeg spør meg selv hvordan vi kan påvirke verden og hva jeg kan gjøre». «Det er bra!» svarer 90-åringen og smiler. Det var også hun som på starten sa at «her er det like mange oppfatning­er som det er personer».

Møtene er best når vi er uenige, det er alle enige om.

Dialog heller enn ekkokamre

Å få sagt det du mener om en bok, bli lyttet til og få respons gir en følelse av anerkjenne­lse, både for din opplevelse av boken, det du mener og for deg som person.

Å formidle sin egen leseropple­velse på en forståelig måte for fremmede mennesker og å lytte til fremmedes opplevelse­r med respekt, bygger hensynsful­lhet og dialog heller enn enetaler og ekkokamre. Og gjennom å vaere en praktisk øvelse i likeverdig meningsutv­eksling, skaper lesesirkel­en en gjennomfør­bar modell for likeverd å ta med seg til andre arenaer.

Slik er biblioteke­ts små lesesirkle­r for det første med på å danne aktive samfunnsde­ltagere med evne til å formulere og begrunne sitt ståsted, en bemyndigel­se i eget liv og virkelighe­t med mulige bredere sosiale og politiske konsekvens­er.

For det andre muliggjør deltagerne en egalitaer sosial modell for sameksiste­ns som dermed også kan muliggjøre­s andre steder. For det tredje skaper og styrker lesesirkle­ne bånd på tvers av ulik bakgrunn.

Dypest sett er det gjennom slike dagligdags­e samtaler mellom samfunnsme­dlemmer vi former en felles virkelighe­tsforståel­se. Ikke enighet, men en forståelse for at andre kan se den samme virkelighe­ten på andre måter.

Forståelse­n utvides

Lesesirkle­r er som flyktige kunstverk laget av deltagerne selv. Gjennom å samtale og å lytte utvides forståelse­n av boken, av egne og andres opplevelse­r og av verden rundt. Det kan skje mye med mennesker og mellom mennesker i løpet av en time med bokprat.

 ??  ??
 ??  ?? Cicilie Fagerlid sosialantr­opolog og postdoktor, forsknings­prosjektet Almpub, Oslo Met
Cicilie Fagerlid sosialantr­opolog og postdoktor, forsknings­prosjektet Almpub, Oslo Met
 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Å få sagt det du mener om en bok, bli lyttet til og få respons gir en følelse av anerkjenne­lse, både for det du mener og for deg som person, skriver kronikkfor­fatteren. Her fra Deichmansk­e bibliotek i Oslo.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX Å få sagt det du mener om en bok, bli lyttet til og få respons gir en følelse av anerkjenne­lse, både for det du mener og for deg som person, skriver kronikkfor­fatteren. Her fra Deichmansk­e bibliotek i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway