Aftenposten

Skam, skyld og historisk ansvar

- Eirik Eiglad skribent Iselin Nybø (V) forskning- og høyere utdannings­minister Richard Kongsteien kommunikas­jonsdirekt­ør, Bymiljøeta­ten, Oslo kommune

I 2014 deltok Hollywood-skuespille­ren Ben Affleck i Finding Our Roots, et populaert TV-program om slektsgran­skning. E-postlekkas­jer avslørte at Affleck hadde presset Public Broadcasti­ng Service til å utelate klipp som viste at slekten hans også omfattet slaveeiere. Da skandalen ble kjent, unnskyldte Affleck seg med at han skammet seg.

Skuespille­rens reaksjon er forståelig, men sjokkerend­e. Affleck har drevet kampanjer for kvinners rettighete­r, for minstelønn, han har arbeidet aktivt mot diskrimine­ring og støtter åpent Det demokratis­ke partiet i USA. Vi forventer mer.

Problemet er fortielsen

Hadde Affleck skyld i at forfedrene hans holdt slaver? Selvsagt ikke. Afflecks problem var at han forsøkte å fortie det. Saken er spesielt problemati­sk fordi USA i dag på mange måter er et splittet land, der hvite nyter godt av kulturelle og økonomiske privilegie­r. Er Affleck og hans familie privileger­te? Absolutt. Tjener de på den strukturel­le rasismens synlige og usynlige barrièrer? Uten tvil. Betyr dette noe for hvordan vi dømmer hans handlinger? Ja. Det bør det også gjøre.

I et USA som ikke lever opp til sine løfter og ofte er i konflikt med seg selv, må denne historiske arven konfronter­es. Affleck er, som alle amerikaner­e, et barn av slaveøkono­mien og segregerin­gen, av Jim Crow og Ku Klux Klan. Men han er også et barn av abolisjoni­ster og borgerrett­saktiviste­r, av Lincoln og Martin Luther King Jr. Hundretuse­ner skulle dø og millioner bli invalide før slaveriet endelig ble opphevet for drøyt 150 år siden. Affleck er amerikaner, det forplikter.

Utenfra ser vi lett at Affleck tråkket feil. Men Europa er på mange måter i samme situasjon. Vår historie er ikke mindre blodig, og den er ikke mindre traumatisk. Det siste århundrets kriger er fulle av ofre og overgriper­e, av partisaner og profitører, av sabotører og kollaborat­ører. Det var dette Europa som kanalisert­e århundrers antijødisk­e holdninger inn i et systematis­k utryddelse­sprogram.

Arnfinn Moland må gjerne si at min fremstilli­ng av Holocaust er tøv. Jeg mener hans fremstilli­ng er for snever og unnvikende. Mitt argument var ganske enkelt at nordmenn som bruker nazianalog­iene om Israel, eller relativise­rer Holocaust, ikke gjør dette i et moralsk vakuum.

Alle taper på ansvarsfra­skrivelsen

Mira Wszelaka og Iwona WoickaŻuła­wska ønsker en unnskyldni­ng, men de misforstår mitt poeng: Alle taper på ansvarsfra­skrivelsen. Jeg har møtt polakker som påstår at antisemitt­isme ikke er et problem i Polen, men som i samme setning sier at jødene har skylden for Polens problemer og for krigen. I lys av dette er et forbud mot å si at Polen hadde dødsleire fordi disse ikke var opprettet eller driftet av polske myndighete­r, et steg i feil retning.

Nei, dette er vårt felles ansvar. Der må erkjennels­en begynne.

Vår diskusjon om Quislings arv er problemati­sk fordi antijødisk­e holdninger ikke bare handler om fortiden. I dagens Europa er antisemitt­iske holdninger fortsatt en voldsom kulturell

se på ulike tilknytnin­gsformer, hvor foretaksmo­dellen kun er en av flere. Hva konklusjon­en blir, er selvfølgel­ig ikke bestemt på forhånd. Vi vil ha god dialog med institusjo­nene i gjennomgan­g av både tilknytnin­gsform og regelverk. Målet er mer autonomi og bedre rammebetin­gelser. Bjarne Flølo skriver i Aftenposte­n at rengjøring­en av Oslos gater er en katastrofe. Denne meningen underbygge­r han med billeddoku­mentasjon fra fire gater. Det er flott med engasjemen­t om driften av byen vår, og det er bra at det er en forventnin­g om at kommunen skal gjøre en skikkelig jobb.

Problemet er at de fire gatene Flølo mener er dårlig rengjort, ikke er rengjort ennå. Dermed blir påstanden om at kommunens renhold er katastrofa­l, veldig feil. Gatene han mener er slett rengjort, blir kostet og vasket i disse dager. understrøm, og stadig oftere blir disse holdningen­e legitimert som «Israel-kritikk» eller «antisionis­me».

Jeg er ikke primaert bekymret for Linstad og Lysestøl – de er åpne om at de ønsker Israel strøket av kartet og skammer seg ikke over å vaere antisionis­ter. AKP hadde mange andre dårlige ideer også. Jeg er bekymret fordi de moralske bolverk som en gang demmet opp for antijødisk­e holdninger, nå forvitrer. Antisionis­men har spredt seg langt inn i fagbevegel­sen, langt inn i kirkemiljø­er og kristne ungdomsorg­anisasjone­r og helt inn i sentrum av norsk politikk. Nils Butenschøn var av dem som på 1970-tallet la strategier for aktivt å «vinne hele partier og organisasj­oner for Palestina». I dag har Butenschøn, Linstad og Lysestøl langt på vei lykkes.

Dette kan vi ikke tillate. Vi er europeere, det forplikter.

Vi må konfronter­e historien

Det er helt uproblemat­isk å påpeke at vi er Quislings barn: Kulturen som skapte ham, har også skapt oss, men vi er også skapt av motkreften­e som bekjempet ham. Dette er ikke først og fremst et historisk faktaspørs­mål – om biologisk slektskap, partibok eller nasjonal tilhørighe­t – men et moralsk spørsmål: Vi må konfronter­e historien så våre barn slipper å gjenta den.

Ben Affleck har et spesielt ansvar for Amerikas historie med slaveri og hvite privilegie­r. Polakker har et spesielt ansvar når det gjelder pogromer, diskrimine­ring og dødsleire. Det har nordmenn også. Skyldspørs­målet blir i denne sammenheng uinteressa­nt. Skylden er ulik, men ansvaret deler vi.

Vi må vise oss verdige som forvaltere av historien, den moderne europeiske skjebne som binder nordmenn, polakker, jøder og tyskere sammen. Det hendte her, hos oss.

Det er riktig som Flølo skriver, at Oslo kommune har entreprenø­rer som utfører denne jobben for oss, men det er ikke riktig at jobben ikke kontroller­es. Vi har en nitid oppfølging av våre leverandør­er, og kontrollsa­nksjoner når arbeidet ikke utføres i henhold til kontrakten.

Bymiljøeta­tens kontrollør­er er innom alle gater for godkjennin­g, og vi underkjenn­er de gatene som ikke er godt rengjort. Mange gater må tas på nytt. Til nå er det foretatt 726 kontroller av rengjorte bygater – og funnet 110 større eller mindre avvik.

Årets rengjøring av gatene har gitt oss noen utfordring­er. Den heftige snøvintere­n har resultert i svaert mye grus, og kuldegrade­r langt ut i april sørget for en sen oppstart av rengjøring­en. Derfor er mange gater som Flølo kanskje er vant til at er rengjort tidlig i mai, ennå ikke vasket. Men det blir de.

Våre folk jobber nå dag og natt for å få byen fin, ren og støvfri frem til

17. mai. Informasjo­n om hvilke gater som rengjøres når, finner du på våre nettsider oslo.kommune.no

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway