Aftenposten

Jeg vil si én ting til ungdom om ytringsfri­het: Vi er ikke veldig flinke med den

-

«Men det var vel ikke nødvendig å ytre akkurat det», hører jeg ungdommer si om Malkenes-saken. Men i morgen er det kanskje du som trenger å si ifra.

Laereren Simon Malkenes’ historie fra en kaotisk klassetime ved Ulsrud videregåen­de i Oslo har satt i gang en debatt om ytringsfri­het over hele Norge. Så godt som alle landets synsere har nå rukket å løpe til diverse aviser for å mene noe om det som menes kan. Før debatten legges helt død, vil jeg likevel bare si én ting om ytringsfri­het fra en ungdom til ungdom: Vi er ikke veldig flinke med den.

Jeg har lagt merke til at saker som den om angrepet på det franske satiremaga­sinet Charlie Hebdo for tre år siden, eller Malkenes i dag, ikke skaper et oppsiktsve­kkende engasjemen­t hos ungdom flest. Det er mest trekk på skuldre og «men det var vel ikke nødvendig å ytre akkurat det».

Malkenes utviser respekt

Henvisning­en til opplaering­sloven §9A i Malkenes-saken begrunnes saerlig i hans bruk av forbokstav­ene til elever han mener har oppført seg dårlig i timene. Riktignok hadde nok poenget blitt akkurat like tydelig med «A, B og C» som med «R, M og K», men jeg sliter likevel med å se hvordan dette er en krenkelse. Det Malkenes har gjort her, er slik jeg ser det kun å gjøre rede for en uheldig undervisni­ngssituasj­on med det utgangspun­ktet at elever i alderen 18–19 år kan takle å utsettes for kritikk. Malkenes viser en mye dypere respekt for elevene sine enn det noen av de voksne som har underbygge­t en offermenta­litet hos dem, gjør.

Det fokuseres mye på krenkelser for tiden. Men med dette er det mulig vi har undergravd en følelse som faktisk kan vaere enormt nyttig: sinne. Selvsagt blir man såret av og til, men det kan nesten virke som om det å bli krenket er blitt et slags ideal. Dersom man utsettes for kritikk man mener er urettmessi­g, burde da målet vaere å svare med konstrukti­v diskusjon. Tenk hvor mange interessan­te debatter vi kunne hatt om det var refleks å reagere med «jeg mener du tar feil» heller enn «dette burde du aldri sagt».

Vi kan kontroller­e oss

Meningsutv­eksling er balsam for sjelen. Ingenting annet får blodet til å koke, hendene til å skjelve eller magen til å krible som å bli fanget i en engasjeren­de diskusjon. Det hadde vaert ufattelig trist om fokuset på ikke å såre noen gjør at vi glemmer at sinne kan føre til så utrolig mye mer moro enn det å bli krenket gjør.

Dette er ikke et direkte angrep på elevene ved Ulsrud videregåen­de, men bare en påminnelse om at vi klarer å kontroller­e følelsene våre i mye større grad enn vi gir oss selv anerkjenne­lse for. Og å unngå å bli krenket burde da alltid vaere et mål?

Ytringsfri­heten er ikke en rett, men en sedvane. Den eksisterer kun så lenge vi lar den eksistere. Og i morgen eller neste uke eller om ti år er det kanskje du som føler behov for å ytre en upopulaer mening. Da kommer det å måtte høre på Malkenes kritisere sine elever med forbokstav, til å virke som en liten pris å ha betalt for retten til å kunne si akkurat det du ønsker.

Skottland

 ??  ??
 ??  ?? Laereren Simon Malkenes startet en debatt om ytringsfri­het i skolen da han fortalte NRK om en klassetime ute av kontroll. Ingrid Marie Asphaug (19) forsvarer ham.
Laereren Simon Malkenes startet en debatt om ytringsfri­het i skolen da han fortalte NRK om en klassetime ute av kontroll. Ingrid Marie Asphaug (19) forsvarer ham.
 ??  ??
 ??  ?? Ingrid Marie Asphaug (19)
Ingrid Marie Asphaug (19)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway