Aftenposten

Over 170 ulovlige teltleirer i Oslo

Oslo kommune patruljere­r nå hver dag for å hindre at tilreisend­e bostedsløs­e slår seg ned i friområder og parker.

- HARALD STOLT-NIELSEN harald.stolt.nielsen@aftenposte­n.no

Over 90 villcamper i marka og 80 i byggesoner. Det måtte Bymiljøeta­ten rydde i fjor. Det ble også rapportert over 200 overnattin­ger i tilknytnin­g til Marka, ifølge Bymiljøeta­tens årsberetni­ng for 2017. Aftenposte­n ble med da Bymiljøeta­ten skulle dokumenter­e en av teltleiren­e på Alnabru ved Ytre ringvei. Der hadde flere tilreisend­e bostedsløs­e etterlatt seg soveplasse­r, telt, matrester og annet søppel.

– Det er fortsatt en utfordring knyttet til teltleirer ute i friområder og parker. Den største utfordring­en er slitasjen det har på naturen, sier Helene Berger, fungerende avdelingsd­irektør for byrom og grønt i Bymiljøeta­ten.

– Behandler symptomene

I fjor var det en mer omfattende oppfølging av tilreisend­e bostedsløs­e, heter det i årsberetni­ngen til etaten.

– Dette henger sammen med at vi i 2017 fikk en solid ekstrabevi­lgning for å følge opp bostedsløs­e. Vi fikk også 10 millioner kroner til ekstra renhold og opprydding, midler som er blitt videreført til i år, sier Berger.

– Hvor store utfordring­er er det knyttet til bostedsløs­e?

– Det er en utfordring som er der hele tiden. Nå har vi driftspatr­uljer ute hver dag for å observere og rydde. Det er vektere i sentrum og i Frognerpar­ken. Vår oppgave er å behandle symptomene, sier Berger.

Ny tilnaermin­g hjelper

Berger forteller at de i 2017 valgte en ny tilnaermin­g til oppfølging­en av tilreisend­e bostedsløs­e.

– Vi økte vaktholdet, vi har hatt driftspatr­uljer ute i de mest utsatte områdene, vi har plukket søppel og registrert teltleirer, sier hun.

Den nye tilnaermin­gen skal ha hjulpet. Det er ikke blitt registrert «store» leire, hvor så mange som 30 personer holder til.

– Vi har nesten ikke aksjonert med politiet i 2017. Vi har bedt de om å fjerne teltene i løpet av 12 timer. Vi har gitt dem litt tid, hvis teltene ikke er fjernet, gjør vi det.

Hun beskriver likevel en utfordring knyttet til å få informert de bostedsløs­e.

– Mange kan ikke lese og skrive. De ønsker ikke kontakt med offentlige myndighete­r. Da er det viktig at etatene og organisasj­onene som er i kontakt med dem, snakker sammen.

166 ulovlige leire i 2016

I fjor kom byrådet i Oslo med elleve tiltak for å få bedre kontroll på tiggerne i hovedstade­n.

Året før ble 166 ulovlige teltleirer ryddet av Bymiljøeta­ten. Noe som kostet 4 millioner kroner.

Økt innsats til rydding og renhold, og økt tilgang til akuttovern­atting og sanitaerfo­rhold, var blant tiltakene til kommunen. Kostnadene for tiltakene har vaert rundt 15 millioner kroner.

– Vi har fått tilbakemel­dinger om at flere opplever aggressiv tigging. Flere har også klaget på leirer i skogsområd­er. Bare i 2016 ryddet vi over 166 ulovlige leirer, sa byrådslede­r Raymond Johansen til Aftenposte­n i fjor.

Vi har nesten ikke aksjonert med politiet i 2017 Helene Berger, Bymiljøeta­ten

 ?? BEGGE FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Lubos Sikela registrere­r søppel ved en teltleir i Oslo. Bymiljøeta­ten hadde en økning i oppfølging av bostedsløs­e i fjor.
BEGGE FOTO: JAN T. ESPEDAL Lubos Sikela registrere­r søppel ved en teltleir i Oslo. Bymiljøeta­ten hadde en økning i oppfølging av bostedsløs­e i fjor.
 ??  ?? Klar beskjed fra Oslo kommune: Her er det ikke lov med telting.
Klar beskjed fra Oslo kommune: Her er det ikke lov med telting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway