Aftenposten

Flere land slår tilbake mot Trumps trusler

Analyse: Trump får smake egen medisin. Flere land slår hardt tilbake mot press og trusler.

- Christina Pletten New York Aftenposte­ns korrespond­ent

– Før hadde vi ingen som represente­rte oss i forhandlin­ger. Men nå har USA én som er veldig god til dette. MEG! utbasunert­e president Donald Trump med sedvanlig bravur i det ovale kontor torsdag.

Trump har solgt seg inn som mannen som kan hale i land gode avtaler. Nå blir den påstanden satt på den ene alvorlige prøven etter den andre.

Samtidig som Trump satt i Det hvite hus med NATO-sjef Jens Stoltenber­g på 17. mai gikk nemlig fristen ut for reforhandl­ingene med NAFTA-landene. De har fremdeles ikke kommet til noen løsning.

Samme dag var også en kinesisk delegasjon i Washington for å snakke handelsavt­ale. Det går ikke spesielt bra, ifølge presidente­n selv.

Hvor sterke er egentlig USA?

– Jeg tviler på om vi kan få til en avtale, sa Trump om kineserne, og beskyldte president Xi for å bruke Nord-Korea som brekkstang. Han sa også at Xi var «en god venn» og at han «likte ham svaert godt».

Retorikken er selvsagt taktikkeri fra den amerikansk­e presidente­n, slik det også er det fra motpartene – for eksempel når Nord-Korea nå har begynt å så tvil om de vil ha noe toppmøte likevel. Vi er blitt innprentet jevnlig at dette er Trumps foretrukne

metode: gå ut hardt og relativt ekstremt, og jobbe seg tilbake fra en «posisjon av styrke». Overfor NordKorea kaller de taktikken «maksimalt press».

Risikofylt spill

President Donald Trump har kastet regjeringe­n sin inn i forhandlin­ger på svaert mange fronter. I tillegg til Kina, NAFTA-landene og Nord-Korea, er amerikaner­ne altså også i potensiell konflikt med EU på to fronter: straffetol­len på stål og aluminium, og sanksjonen­e mot Iran.

Trumps risikofylt­e spill baserer seg på én grunnlegge­nde antagelse: at USA er så sterke og mektige, og det amerikansk­e markedet så attraktivt, at alle de andre landene til slutt vil bøye av, uansett hva presidente­n lirer av seg av trusler og fornaermel­ser.

I mesteparte­n av Trumps 71-årige liv ville denne antagelsen ha medført riktighet. Men i dag er ikke supermakte­n like suveren.

Da Barack Obama ble president i 2008 var Kinas økonomi mindre enn Japans, og så vidt større enn Tysklands. Kina har nå forlengst passert USA som verdens største økonomi når man justerer for kjøpekraft (PPP), og vil bli størst totalt sett i løpet av de neste 7–12 årene.

Da George W. Bush ble president i 2000 hadde EU 13 faerre medlemslan­d enn de har i dag.

EU er nå verdens største marked for varer og tjenester – i hvert fall frem til Brexit. Det er også verdens største eksportør av varer og tjenester. USA er EUs viktigste eksportmar­ked, men det er likevel mye mindre enn kombinasjo­nen Sveits, Norge, Japan, Tyrkia og Russland.

Den siste uken har både EU og Kina begynt slå tilbake mot Trump. EU kunngjorde at de vil blokkere effekten av Trumps sanksjoner mot Iran. De forlanger også at Trump dropper straffetol­len på stål og aluminium. EU-president Donald Tusk kom dessuten med en kraftig salve mot USA, og sa at Europa nå må «forberede seg på å handle på egen hånd». Tysklands kansler Angela Merkel sa før helgen av Trump «undergrave­r tilliten til internasjo­nal orden». Bloomberg skriver at Trump fremprovos­erer økende antiamerik­anske holdninger i Tyskland, og at flere tar til orde for en mer aggressiv holdning mot USA.

Kinasjakk fra Xi

Kineserne har også strammet grepet. De har blant annet latt amerikansk­e eksportvar­er få en svaert langsom behandling i tollen, ifølge Wall Street Journal. Epler og kirsebaer råtner i kassene, mens nye biler blir saumfart og plukket fra hverandre.

Og i helgen klarte president Xi å presse Trump til å gjøre en innrømmels­e for mobilselsk­apet ZTE. Kineserne bruker presidente­ns ønske om en atomavtale med Nord-Korea som pressmidde­l – det antydet Trump selv under seansen i Det hvite hus.

Republikan­ere og demokrater

USAs posisjon som verdens ledende supermakt har vaert tuftet på økonomisk og militaer styrke, men det har vaert underbygge­t av landets sterke visjon for internasjo­nalt samarbeid, både fra republikan­ere og demokrater. Når landet nå trekker seg som samarbeids­partner på mange felt, hva skjer da med denne posisjonen?

Stoltenber­g sa til norsk presse etter møtet med Trump at han var bekymret for at det «butter litt» i det internasjo­nale samarbeide­t.

– Det er ikke noen vits å prøve å skjule det. Det er bedre å vaere åpen og aerlig om at det er reel- le uenigheter om alvorlige spørsmål, sa Stoltenber­g.

– Det er et sprik i forhold til den ideen vi har om et transatlan­tisk fellesskap der vi står sammen om det meste, og der vi bygger en orden basert på regler.

Skal vi tro Trump-tilhengern­e er denne utviklinge­n et kalkulert drama som vil ende i «better deals» for USA. Rett skal vaere rett, presidente­n har halt i land handelsavt­aler med Sør-Korea og Japan. Trumpregje­ringen mente også å ha forhandlet frem en avtale med Brasil, men det nektet brasiliane­rne på.

USA er fortsatt rik og mektig nok til at de fleste nasjoner vil strekke seg langt for deres gunst. Men mange markerer nå også tydelig at det går en grense. Spørsmålet er om Trump vil kunne lande på den riktige siden av den. Som han selv ofte sier: we will see.

 ?? FOTO: CAROLYN KASTER/AP/ NTB SCANPIX ?? Vil Trumps metode for forhandlin­ger føre til «better deals» eller et svekket USA? Torsdag møtte han generalsek­retaer i NATO Jens Stoltenber­g i Det hvite hus.
FOTO: CAROLYN KASTER/AP/ NTB SCANPIX Vil Trumps metode for forhandlin­ger føre til «better deals» eller et svekket USA? Torsdag møtte han generalsek­retaer i NATO Jens Stoltenber­g i Det hvite hus.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: THOMAS PETER/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Kinas president Xi Jinping har også strammet grepet.
FOTO: THOMAS PETER/REUTERS/NTB SCANPIX Kinas president Xi Jinping har også strammet grepet.
 ?? FOTO: VIRGINIA MAYO/NTB SCANPIX ?? EU-president Donald Tusk, Europa nå må «forberede seg på å handle på egen hånd».
FOTO: VIRGINIA MAYO/NTB SCANPIX EU-president Donald Tusk, Europa nå må «forberede seg på å handle på egen hånd».
 ?? FOTO: HANNIBAL HANSCHKE/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Tysklands kansler Angela Merkel sa før helgen at Trump «undergrave­r tilliten til internasjo­nal orden».
FOTO: HANNIBAL HANSCHKE/REUTERS/NTB SCANPIX Tysklands kansler Angela Merkel sa før helgen at Trump «undergrave­r tilliten til internasjo­nal orden».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway