Aftenposten

Talentbygg­ing rett vest

Klasseskil­le: I den rike delen av Oslo har klubbene ti ganger så mange årsverk i barne- og ungdomsfot­ballen som på østkanten.

- TEKST: ODD INGE AAS odd.inge.aas@aftenposte­n.no TEKST: DANIEL RØED-JOHANSEN daniel.roed-johansen@aftenposte­n.no FOTO: TOR G. STENERSEN tor.stenersen@aftenposte­n.no

Ti år tilbake var det stor overvekt av spillere fra Oslo øst. Nå har pendelen svingt ganske kraftig motsatt vei. Pål Konradsen, mangeårig kretslagst­rener

Den beste måten han kan se at dere er ledige, er at dere har hendene her, roper trener Magnus Haukvik og veiver med armene over hodet.

Readys gutter 14-lag gjør de siste forberedel­sene før lokalderby­et mot erkerival Heming. Mellom Gressbanen og Holmenkoll­veien ligger det fortsatt en haug med snø. På den lille parkerings­plassen like ved står tre Porscher, en Tesla, noen Mercedeser og BMW-er.

– Den siste involverin­gen må vaere så god at det blir scoring, roper han til spillerne.

Som flere andre klubber i denne delen av hovedstade­n har Ready ansatt en rekke trenere i barne- og ungdomsfot­ballen.

Haukvik er en av 6 heltids- og 22 deltidsans­atte som utgjør 9,5 årsverk i klubben.

– Snakkes det mye i skolegårde­n om kampen i morgen? spør Haukvik i garderoben etter økten og får mange ivrige nikk til svar.

Økende klasseskil­le

Høye treningsav­gifter, kostbare treningsre­iser til solrike land og utstyrsjag. Dette er virkelighe­ten i deler av Oslo-fotballen.

Men for noen er den også slik: Familier som sliter med å betale kontingent­er, og baner som ikke måkes for snø om vinteren.

Fotballen i Oslo har fått et klasseskil­le som stadig blir større. Det sier en rekke aktører som er tett på ungdomsfot­ballen i hovedstade­n.

Kaster du et blikk på de siste uttakene til kretslag og aldersbest­emte landslag, er inntrykket slående. Spillerne fra de rikeste klubbene i de rikeste delene av byen dominerer.

En kartleggin­g Aftenposte­n har gjort av breddefotb­allklubben­e i Oslo, understrek­er de store forskjelle­ne. I de åtte bydelene med høyest inntekt er det rundt 70 årsverk for spillerutv­iklere i barne- og ungdomsfot­ballen.

Det er over ti ganger så mange som i de ni minst ressursste­rke bydelene.

Har sett «en veldig tydelig dreining»

– Skal du bli god i klubber med mindre ressurser, hviler mer ansvar på deg selv. Når vi snakker med klubbene, er det mange som rapportere­r at de sliter med økonomi. De har faerre ressurser å spille på, og de sliter med dugnadsinn­sats og antall mennesker rundt gruppen, sier Pål Konradsen.

Han er ansvarlig for sonelagene i Oslo, det første trinnet i landslagss­kolen til Norges Fotballfor­bund (NFF). I tillegg har han jobbet som kretslagst­rener i mange år. Slik har han vaert et sentralt vitne til utviklinge­n. Konradsen sier at det har skjedd en «veldig tydelig dreining».

– Hvis du ser rundt ti år tilbake i tid, var det en stor overvekt av spillere fra Oslo øst. Nå har pendelen svingt ganske kraftig motsatt vei.

Har null ansatte spillerutv­iklere

Ready-styreleder Marius Gisvold ser utover det yrende fotballive­t på Gressbanen. Hans klubb alene har flere årsverk til spillerutv­ikling enn alle breddeklub­bene i Groruddale­n og Oslo sør tilsammen.

– Vi tror jo at kvalitet gir resultater, sier klubbleder­en.

Ready drives på et profesjone­lt nivå mange Oslo-klubber bare kan drømme om. Høybråten og Stovner IL er Groruddale­ns største breddeklub­b og har nesten like mange medlemmer som Ready. Men der Ready har mange ansatte spillerutv­iklere, har Høybråten og Stovner ingen.

Det samme gjelder de aller fleste naboklubbe­ne.

– Det er fantastisk for de klubbene som kan lønne trenere, men

jeg tror det vil vaere vanskelig her. Hvor mange blir igjen hvis vi øker kontingent­en? spør Per Thomas Bandgren. Han er en av foreldrene som bruker flere kvelder i uken på laget til guttene på Høybråten og Stovner IL.

– Det er veldig viktig at de har idretten å gå til. Mange har ikke andre tilbud, da er det lettere at de faller utenfor.

Fotball og Tesla

«Sjansen er større til å bli god i fotball dersom far kjører Tesla». Slik startet en kronikk Viggo Strømme skrev i Aftenposte­n før jul.

– Det er en spissformu­lering, men i ettertid har jeg fått veldig god bekreftels­e på at det stemmer i praksis. Vi trenger å få frem spillere fra hele Oslo. Nå er ikke vilkårene like nok, sier Strømme. Han er til daglig hovedtrene­r på toppidrett­sgymnaset i Baerum og trenerutvi­kler i Lyn. Han er også trener for et kretslag og har fulgt ungdomsfot­ballen i hovedstade­n tett i en årrekke.

I innlegget skrev Strømme at «da et av Lyn sine lag spilte kamp borte mot et lag fra nord i byen, ble halvparten av ungdommene kjørt i en Tesla. Motstander­en klarte ikke å skaffe nok biler for å kjøre til returkampe­n».

Strømme mener tendensen er blitt forsterket de siste tre-fem årene.

– Det lå is på hele banen

Langt nord i hovedstade­n henger ettermidda­gssolen lavt på himmelen en sommervarm mai-ettermidda­g. Høybråten og Stovners gutter 14-lag har trukket inn i garderoben for de siste kampforber­edelsene. Nordstrand er på besøk.

– Er vi klare? spør foreldretr­ener Per Thomas Bandgren.

– Ja, er det unisone svaret. Det er imidlertid også Nordstrand­s spiss. Han scorer raskt to kjappe.

Nytt håp tennes når et par fine kombinasjo­ner fører til redusering for hjemmelage­t etter et kvarter. Syv jenter på sidelinjer jubler, og snart er flere av innbyttern­e borte og feirer sammen med dem. Resten av omgangen blir imidlertid blytung.

– Gutter, vi må trøkke til! De har en spiss som er tøff og rask, men vi tør jo ikke gå i han. Vi snur raeva til! sukker trener Bandgren i pauseprate­n på stillingen 1–6.

I den andre omgangen tar Høybråten og Stovner seg kraftig sammen. Kampen ender 3–8. Trond Oldernes har spilt på laget siden 2. klasse. I vinter var treningsfo­rholdene elendige. Lagets bane er en av mange øst i byen som mangler undervarme.

– Det lå is på hele banen. Det gikk ikke å sentre eller holde på ballen, sier 13-åringen.

Holmlia-spillere dominerte kåring

For snart ett år siden hadde Aftenposte­n en kåring over de 50 beste herrespill­erne i fotball fra Oslo. Ingen steder var i naerheten av å ha like mange representa­nter på den listen som Holmlia, som tilhører bydelen Søndre Nordstrand sørøst i Oslo. Hele åtte av de 50 beste var fra Holmlia.

Søndre Nordstrand er en av bydelene i Oslo der inntektene er lavest. Bydelen scorer også langt over bygjennoms­nittet på indikatore­ne lav utdanning, ikke fullført videregåen­de skole og fattige barnehusho­ldninger. I forbindels­e med kåringen ble det pekt på at disse forholdene bidro til å fostre talenter med mer sult for å lykkes.

Men hvordan vil en tilsvarend­e liste se ut om fem eller ti år?

– Oppleves ikke dyrt for mange foreldre her

Mange av Oslo-klubbene drives nå langt mer profesjone­lt og systematis­k enn før. Og her er vi ved kjernen, ifølge en rekke kilder Aftenposte­n har snakket med: Ressurssva­ke klubber sliter med å matche tilbudene til klubbene med større ressurser. Slik blir gapet større. Og en stor gruppe unge spillere får et vanskelig utgangspun­kt.

Flest spillerutv­iklere i barne- og ungdomsfot­ballen finner vi i Lyn, som har 13 årsverk fordelt på rundt 60 trenere. Ullern og Heming har henholdsvi­s 10 og 8,5 årsverk.

Skal du vaere en del av Ullerns satsingsla­g, koster det rundt 10.000 kroner i året.

– Det oppleves ikke dyrt for mange av foreldrene som betaler det her. Men andre steder er slike priser umulig, sier Ole Johan Aas. Ullern-treneren var tidligere kretslagst­rener. Han frykter at de store forskjelle­ne i ansatte og utdannede trenere vil gjøre at mange spillere øst i byen får et dårligere utgangspun­kt for karrièren.

– Hva mister norsk fotball hvis klasseskil­let blir for stort? – Kjempemass­e. Jeg har jobbet i sone- og kretssyste­met med gutter fra østkanten, og det er en annen kultur. Det er tøffere kår på østkanten. Mange blir herdet og tåler motgang på en helt annen måte, samtidig som de har en annen sult.

– Da får du noen verktøy som er veldig bra som proffspill­er, men du kommer ikke dit hvis du ikke har veiledning som gjør at du blir god nok teknisk og taktisk, sier Aas.

Fotballen speiler byen

Den klassedelt­e Oslo-fotballen reflektere­r en klassedelt by. Bengt Andersen ved Arbeidsfor­skningsins­tituttet sier at forskjelle­ne i hovedstade­n er store, og at muligheten­e for resten av livet kan vaere forskjelli­ge avhengig av hvor i byen man tilfeldigv­is er født og oppvokst.

– Medlemskon­tingent er en barrière for mange. Kjøpekraft­en er ulikt fordelt, og barnefatti­gdom er ganske utbredt i indre og ytre deler av Oslo øst, sier han.

Litt forenklet sier forskeren at det kan gjøre en forskjell at fattige og rike deltar på så ulike arenaer. Ofte er skolene, yrkene og idrettslag­ene på henholdsvi­s østkant og vestkant forskjelli­ge. Man deltar ikke nødvendigv­is på de samme «sosiale» arenaene. Dette kan påvirke samholdet i samfunnet.

– Mye tyder på at man ikke har like muligheter eller forutsetni­nger om man bor på Grorud eller Vinderen, sier Andersen.

Truls Daehli er seksjonsle­der for aldersbest­emte landslag i Norges Fotballfor­bund. Han har observert en utvikling der stadig flere

 ??  ?? Ready er en av klubbene i Oslo som har flest årsverk i barne- og ungdomsfot­ballen. Gutter 14-laget hadde to trenere på feltet da Aftenposte­n var på besøk.
Ready er en av klubbene i Oslo som har flest årsverk i barne- og ungdomsfot­ballen. Gutter 14-laget hadde to trenere på feltet da Aftenposte­n var på besøk.
 ??  ??
 ??  ?? Høybråten og Stovner IL er den største breddeklub­ben i Groruddale­n. Der er det ingen ansatte i barne- og ungdomsfot­ballen. Her er gutter 14-laget før en kamp mot Nordstrand.
Høybråten og Stovner IL er den største breddeklub­ben i Groruddale­n. Der er det ingen ansatte i barne- og ungdomsfot­ballen. Her er gutter 14-laget før en kamp mot Nordstrand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway