Aftenposten

Catalonias president: Spanjoler er griske og snuskete

- PER KRISTIAN AALE

Håp om å løse Spanias verste politiske krise på flere tiår.

Spanias regjering og de separatist­iske myndighete­ne i Catalonia har vaert i tottene på hverandre siden Catalonia avholdt en ulovlig folkeavste­mning om løsrivelse 1. oktober i fjor.

Nå sier statsminis­ter Mariano Rajoy at han vil forhandle med Catalonias nyvalgte president, Quim Torra, som anses for å vaere en uforsonlig separatist. Rajoy understrek­et imidlertid at han fortsatt mener at løsrivelse er ulovlig og at han ikke vil forhandle om det.

– Catalonia er ikke blitt uavhengig, det er ikke dannet noen ny republikk og det vil heller ikke skje, sa den spanske statsminis­teren ifølge Reuters.

Rajoy uttalelse kom etter at Torra ba om forhandlin­ger med Madrid.

– Jeg tilbyr brorskap til spanjolene, uttalte Torra ifølge nyhetsbyrå­et AP.

Støtter ettersøkt politiker

Den katalanske nasjonalis­ten ble valgt til president i regionen mandag, og torsdag ble han formelt innsatt. Under seremonien i Barcelona var det kun katalanske flagg – ingen spanske – og den spanske regjeringe­n nektet å sende en representa­nt i protest mot at lokale myndighete­r ville dik- tere hvem som fikk vaere til stede, melder AP.

Da Torra avla embetsed, lovet han kun å vaere lojal overfor det katalanske folk. Han nevnte ikke den spanske grunnloven eller lojalitet til kongen, noe som er vanlig.

Tidligere i uken reiste Torra til Berlin for å møte Catalonias avsatte president Carles Puigdemont. Torra understrek­et at han kun er midlertidi­g president og at han vil jobbe for å få Puigdemont gjeninnsat­t.

I mars ble Puigdemont pågrepet av tysk politi, og han er nå løslatt mot kausjon mens en regional domstol i Tyskland skal avgjøre om han kan utleveres til Spania. Puigdemont er siktet for oppvigleri og for å ha misbrukt offentlige penger da han var med på å arrangere en folkeavste­mning om katalansk uavhengigh­et i fjor høst, noe som brøt med den spanske grunnloven. Politikere­n risikerer opptil 25 års fengsel i Spania.

Katalansk nasjonalis­t

Torra er tidligere forretning­sadvokat, men de siste månedene har han ledet en separatist­isk organisasj­on. Han ble valgt med knapt flertall mandag. Selv om uavhengigh­etspartien­e fikk flertall i Catalonia før jul, har de slitt med å få på plass en ny president. Torra var den fjerde kandidaten som uavhengigh­etspartien­e fremmet.

Etter at Torra ble valgt, lovte han å fortsette kampen for en uavhengig stat. 55-åringen har tidligere skapt mye bråk ved å kalle spanjoler for snuskete, griske og sammenlign­e dem med dyr i flere artikler på nettet. I artiklene hevdet han at det ikke er naturlig å snakke spansk i Catalonia, og han har beskrevet Spania som et land som eksportere­r elendighet. Han har også kalt dem som ikke forsvarer det katalanske språket, for slanger og hyener, skriver El Pais.

Den lokale avdelingen til SOS Rasisme kom med kraftig kritikk av Torra.

– Vi tar sterkt avstand fra den retorikken som Torra bruker. Den er farlig og uansvarlig, het det i en uttalelse fra antirasist­organisasj­onen.

Fordømmels­en førte til at Torra beklaget flere av sine uttalelser, og de sterkeste karakteris­tikkene ble fjernet fra nettet.

Tidligere denne uken kom han med forsonende uttalelser i et radiointer­vju. Han sa at han liker det spanske språket, og at både spansk og katalansk burde vaere offisielle språk i Catalonia.

Torsdag ble det kjent at statsadvok­aten nå vurderer om man skal innlede en straffesak mot Torra for hatefulle ytringer og rasisme, skriver avisen El Pais.

 ?? FOTO: ALBERTO ESTEVEZ, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Quim Torra avlegger ed da han blir innsatt som president for den spanske regionen Catalonia.
FOTO: ALBERTO ESTEVEZ, REUTERS/NTB SCANPIX Quim Torra avlegger ed da han blir innsatt som president for den spanske regionen Catalonia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway