Aftenposten

Helene Skjeggesta­d:

En ny laererroll­e krever bedre verktøy. Det viktigste laererne har, er hverandre.

- Helene Skjeggesta­d Kommentato­r

«Mrs. Gaskell og hennes sosiale romaner.»

De svarte bokstavene er skrevet på skrivemask­in på et tykt, gulnet papir. Lenger ned på siden står det «Av Karsten Skjeggesta­d. Hovedoppga­ve. Høstsemest­eret 1945». Den gule bunken med papirer henger sammen med kun tre stifter og ser ikke veldig innbydende ut der den står i bokhyllen. Men den represente­rer min families klassereis­e fra bondesamfu­nnet til middelklas­sen – og det midt under krigen.

Den førte til at min farfar ble lektor Skjeggesta­d.

I flere uker har debattene rast rundt opplaering­sloven, ytringsfri­het og laerernes rolle på utsatte skoler. Nylig kom Nordahl-utvalget med nye anbefaling­er for spesialund­ervisning. Før sommeren skal Stortinget også ta stilling til en eventuell ny tillitsref­orm.

Når det nå stormer igjen rundt laererroll­en, tenker jeg ofte på min farfar. Ser ham for meg med hendene i hodet, dypt konsentrer­t over rettebunke­ne til langt på kveld. Ville han ha kjent igjen sitt eget yrke?

Lederskikk­elsen

Da farfar startet sin yrkeskarri­ère, hadde laereren status på lik linje med presten og legen.

I dag er det få som blir laerere for å foreta en klassereis­e. Ideen om den enerådige laereren ble skrotet på 1970-tallet, da laereren skulle ha en mer tilbaketru­kket rolle og heller legge til rette for at eleven skulle laere. Nå er pendelen på vei til å svinge tilbake igjen med ønske om mer spesialise­ring, mastergrad­sutdannels­e og etterutdan­ning. Men det er en lang vei å gå før laereren igjen blir en lederskikk­else i samfunnet.

Kostbar lønnskamp

Status henger unektelig sammen med lønn. Min farfar hentet med stolthet hjem en lønning som rakk til både forbruk og sparing, og han var vel vitende om at han var på lønnstoppe­n i samfunnet.

Det er et stykke fra det til dagens situasjon. Reallønnen steg frem til midten av 1970-tallet, men etter det flatet den ut, ifølge rapporten «Om laererroll­en» fra 2016. Også sammenlign­et med andre, tilsvarend­e utdannings­grupper i offentlig sektor ble laererlønn­en svekket i 1970- og 1980-årene.

Det er med på forklare hvorfor laerere og lektorers organisasj­oner på 80-tallet prioritert­e kamp for økt lønn og kortere arbeidstid fremfor faglig utviklings­arbeid og profesjons­bygging.

Mange roller

Farfar skulle først og fremst laere elevene tysk, engelsk og historie. Når han ble oppgitt, var det fordi elevene kom med ulik forhåndsku­nnskap, og han måtte for eksempel laere bort tysk til nybegynner­e og mer viderekomn­e – samtidig.

I dag finnes det knapt grenser for hva laererne skal ta ansvar for. De må vaere sosialarbe­idere, psykologer, terapeuter, karrièreve­iledere, meglere, støttekont­akter og oppdragere. Og så må de sørge for at elevene laerer noe i tillegg.

Krav, krav, krav

I farfars klasserom var det ham som bestemte, ham som var sjefen. Riktignok var etterkrigs­tiden også pre-

Oppsummert har laererne lavere status, relativt dårligere lønn, flere roller de skal bekle og mer som skal rapportere­s enn for 70 år siden

get av rapporteri­ngskrav og nasjonal styring av skolen. Men disse kravene var knyttet til investerin­g og strukturen­dring, ikke til elevresult­ater. Med overgangen nytt årtusenski­fte kom det også et vannskille i utdannings­politikken. Nå skulle elevenes laeringsut­bytte måles gjennom kompetanse­mål.

Den enkelte skoleeier, kommunen eller fylkeskomm­unen, blir holdt ansvarlig for resultaten­e, noe som fremdeles påvirker hvordan de ansvarligg­jør den enkelte skole og laerer.

Min farfar er ikke med oss lenger, men jeg kan se han for meg der han lener seg tilbake i godstolen, svelger en god munnfull med jordbaer, rister lett på hodet og sier:

Det å vaere laerer i dag, det høres ganske slitsomt ut.

Tung bør

Oppsummert har laererne lavere status, relativt dårligere lønn, flere roller de skal bekle og mer som skal rapportere­s enn for 70 år siden.

Laererroll­en har forandret seg, og selv om det har ført til en bedre skole, er det selvfølgel­ig en tung bør å baere for laererne. Noe kan justeres av politikere og skoleeiere, men skal laererne takle den nye laererroll­en, er det en ting som virkelig gjelder: De må bygge profesjons­fellesskap.

Heldigvis er det en erkjennels­e som er i ferd med å vinne frem blant laererne selv.

Ny vind

Det foregår en stille revolusjon i SkoleNorge, parallelt med de mer hissige offentlige debattene. Det er vanskelig å sette en startdato, men måtte man velge, er Utdannings­forbundets landsmøte i 2009 et godt sted å starte. Da vedtok organisasj­onen å skape et konkret uttrykk for laererprof­esjonens etikk og å lage en profesjons­etisk plattform.

Profesjons­fellesskap handler om noe så enkelt som å danne horisontal­e nettverk på tvers av trinn, skoler og kommuner. På den måten kan man dele de gode ideene, komme med saklig kritikk og slipe argumenter mot hverandre. Rett og slett bygge en profesjon.

Det høres så enkelt ut, men har likevel vist seg vanskelig å gjennomfør­e fordi det ikke kan vedtas ovenfra, men må komme fra profesjone­n selv.

I laererstan­den har det alltid vaert en kamp mellom dem som vil drive tradisjone­ll fagforenin­gskamp og dem som ønsker å utvikle profesjone­n. Mye tyder på at sistnevnte endelig er i ferd med å vinne terreng etter at både utdannings­myndighete­r og laererorga­nisasjoner svekket slike fellesskap i 1980 – og 1990-årene.

Det viktigste verktøyet

Muligheten til å få frisket opp kunnskap gjennom møte med andre i samme profesjon, og ved videre- og etterutdan­ning, er veien å gå i møte med den nye laererroll­en.

For 70 år siden var det å vaere laerer en ganske ensom affaere. Det eneste farfar delte med sine kolleger, var fisketurer. Det gikk fordi kravene var faerre, men slik kan det ikke vaere i dag.

En ny laererroll­e krever bedre verktøy. Og det viktigste verktøyet laererne har, er hverandre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway