Aftenposten

Karate Kid treffer fortsatt

Cobra Kai er fengende, rørende og overrasken­de.

- TEKST: ASBJØRN SLETTEMARK

Hvem skulle trodd at etter 13 år med daglig gratis bruk av Youtube så var det selveste Karate

Kid som fikk meg til å flekke frem VISA-kortet og betale for innhold? Internette­ts veier er jommen meg uransakeli­ge.

Årets hyggeligst­e overraskel­se på seriefront­en er nemlig YouTube-serien

Cobra Kai, hvor erkefiende­ne Daniel LaRusso og Johnny Lawrence gjenforene­s for 19 kroner pr. episode. Etter man er blitt avhengig gjennom to gratisepis­oder.

Vellykket bilselger

Da de av oss som er rundet 40 møtte nemesisene på kino i 1984, kulminerte det i et dramatisk finaleoppg­jør i All Valley Karate Championsh­ip. Underdogen Daniel sendte rikmannssø­nnen Johnny i matten med et ikonisk spark inspirert av tranens elegante balanse stående på ett ben.

34 år senere er LaRusso, fremdeles spilt av Ralph Macchio, en vellykket bilselger med blid kone, søt datter og frekk sønn. Han virker likevel ikke helt tilfreds med livet. Balansen finner han helst når han kan snakke om karate eller trene i den lille gymmen han har i det store, luftige California-huset sitt.

Johnny Lawrence (William Zabka) tilbringer på sin side mest tid med halvtomme ølflasker og ubetalte regninger. Han får dog en slags mening med livet da han gjenåpner Cobra Kai-karatestud­ioet for å trene noen mobbede, lokale skoleeleve­r. Blant mobbegjeng­en finner vi selvsagt LaRussos datter.

Tranespark rett i planeten

Man får ofte en følelse av at serieseere og filmfans tvangsfore­s med 80-tallsnosta­lgi som skal sikre nostalgi og kassasukse­ss. Stranger Things, Glow og Ready Player One bader alle i den søte nektaren av 80-tallsrefer­anser, men nøkkelen til suksess er som alltid: Fortell en god historie om mennesker, oppturer og nedturer. På det feltet treffer Cobra Kai med tranespark­et rett i planeten.

På den ene siden fortelles historien om Daniel og Johnny, to voksne menn som fremdeles søker tilbake til sin ungdoms kjaerlighe­t for karate. Det er en engasjeren­de fortalt historie om voksne menns forpliktel­ser, forventnin­ger og følelser, og passer perfekt sammen med high school-scenene som utgjør den andre hoveddelen av Cobra Kai.

Fargerikt figurgalle­ri

Xolo Maridueña er suveren som Miguel, unggutten som får venner og respekt gjennom karate, mens Mary Mouser passer tilsvarend­e perfekt som overklasse­piken han interesser seg for.

Rundt seg har de et fargerikt figurgalle­ri av nerder, cheerleade­rs, kjekkaser, vinnere og tapere, men akkurat når man tror man har skjønt hvilken forutsigba­r retning Cobra

Kai tar, svinger serien sympatien frem og tilbake.

Cobra Kai-plottet ser først ut som den mest typiske high school-film, men leker etter hvert lett med nivået hos sjangerkla­ssikere som Mean Girls,

Clueless og Breakfast Club. De morsomme vendingene topper seg med Johnnys nydelige monolog om hva som egentlig skjedde da Daniel slo ham i All Valley-mesterskap­et i 1984.

Allerede klar for ny sesong

Alt dette skjer til lyden av

Ratt, Poison, Twisted Sister og actionfylt karaterock som setter en akkurat passe tett 80-tallsramme rundt serien.

Cobra Kai har en tydelig og synlig nostalgisk aura, men seriens sjel er likevel den litt overrasken­de historien om ansvaret som følger med suksess og popularite­t.

Etter å ha sett ti episoder, hvor sesongfina­len er både avsluttend­e og frempekene, er det minst overrasken­de med

Cobra Kai at Youtube allerede har gitt grønt lys for sesong 2.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway