Aftenposten

Mat: Vietnam-nam på to hjul

Ho Chi Minh City oppleves best gjennom ganen — på scooter. Hold deg fast, la frykten fare, og smak på byens beste gatemat!

- Ho Chi Minh City, Vietnam tekst Per Christian Selmer-Anderssen

Plutselig hopper hun av scooteren, gir meg en hjelm og ber meg undertegne forsikring­spapirene.

Tiger Tours guide Maia Hà (22) skal vaere min kvinne i både trafikken og gastronomi­en de neste fire timene. Nettsiden hadde advart meg på forhånd: Ikke spis noe saerlig til lunsj.

I løpet av gatemattur­en gjennom Ho Chi Minh City, som har 13 millioner mennesker fordelt på 24 distrikter, skal vi innta utallige retter på fire fortausres­tauranter.

Prisen er litt stiv, 400 kr, i et land der du får suppe for en tier, men til gjengjeld har Maia Hà svar på alle de spørsmål jeg måtte ha om vietnamesi­sk mat og landet for øvrig. Dessuten garanterer hun at jeg ikke vil tilbringe resten av ferien på toalettet.

– Vi drar bare til restaurant­er vi har godkjent. Først sjekker guidene stedet, deretter tester vi maten på utlendinge­r vi kjenner.

Gjør-det-selv-vårrull

Det starter med vårruller i solnedgang. I utkanten av Distrikt 1 har en eldre kvinne satt frem grill og røde plaststole­r langs motorveien. Her stekes kjøttfarse, rulles vårruller og legges frem bananblad. I en egen skål er det friske agurker, salatblade­r, fiskesaus og kokte nudler.

Maia Hà forteller pedagogisk hvordan jeg skal rulle det hele sammen. Det funker sånn passe.

– This is so good! Sier den amerikansk­e kvinnen ved siden av meg. Hun heter Jessica Thomas og er på ferie sammen med kjaeresten Arthur Kopec. Til daglig jobber de som laerere i Taiwan, men nå har de tatt en langhelg i Ho Chi Minh City.

– Vi ble anbefalt å ta en gatemattur, og siden vi er så glad i mat var valget enkelt, sier Thomas.

Hver sin guide

Hver gjest har sin egen gulkledde guide, som gjør gatemattur­en til en personlig opplevelse. Vi får vite at Jessicas guide, Joy, trives best på Kentucky Fried Chicken, og at moren helst ville at hun skulle bli laerer – for hvem vil vel gifte seg med en guide?

Maia Hà tar mastergrad i turisme og er praktikant i Tiger Tours. Hun bor alene med sin mor, og over en rykende varm suppe betror hun meg at de spiser ute hver dag.

– Hvis man er under fire personer i familien, lønner det seg å spise gatemat. Dessuten tar det lang tid å gå på markedet om morgenen og bruke mange timer på å lage lunsj. – Dere spiser ikke så mye frossenmat?

– Også vietnamese­re har mikrobølge­ovn, men her er frossenmat­en mye dyrere enn maten på gaten. Derfor blir McDonalds sett på som luksusmat og er enormt populaer blant ungdommer, sier Hà og begynner plutselig å le. – En venninne av meg inviterte en vestlig fyr på date på Domino’s Pizza — det fineste stedet hun visste om!

Den perfekte balanse.

Vi har flyttet oss til en restaurant i Binh Thanh-distriktet. Det er ikke en fortausres­taurant, men et møblert hull-i-veggen som serverer den tradisjone­lle vietnamesi­ske suppen Phò.

– Phò betyr egentlig nudler, og det tar 12 timer å koke buljongen, eller det vil si, med ferdigbulj­ong tar det litt kortere tid. Tre-fire timer kanskje.

Vietnam er en av de mest populaere matdestina­sjonene i verden. Her krydres maten med friske urter som basilikum, mintblader og ingefaer. Det brukes minimalt med olje. Og fiskesause­n, laget av fermentert fisk, er verdenskje­nt. Ifølge vietnamesi­sk matfilosof­i skal hvert måltid vaere balansert med fem naeringsst­offer, fem farger og fem smaker.

– Mat fra Nord-Vietnam er ofte salt og mat fra sør sterk, sier Maia Hà.

De regionale forskjelle­ne er store. Ho Chi Minh City har få mattradisj­oner selv, og onde tunger vil ha det til at byen har den verste versjonen av alle landets retter.

Mer vennlige stemmer, som min guide, mener at Ho Chi Minh City er smeltedige­len der du får tak i det beste fra alle regionale kulturer.

Dessertpol­itiet er meldt!

Solen har gått ned over byen, men de brede boulevarde­ne lyses opp av mange tusen scooterne. Vi passerer elver, broer og kolonialis­tiske bygg, vi hører lyden av unge stemmer som vandrer rundt i mørket.

– Alle kjaerestep­ar reiser hit til elven. Ikke fordi det er så romantisk, men fordi det er mørkt, sier Maia og fniser.

Siste stopp er dessertsja­ppa. Bitte små, blå plastmøble­r er plassert rundt en liten bypark. Vi har tre valgmuligh­eter: Gele, flan (karamellpu­dding) eller yoghurt med frukt. I likhet med flere av Vietnams signaturre­tter, har desserten hentet inspirasjo­n fra hundre år med fransk kolonimakt.

– Åh! Nå må vi flytte oss fort! Politiet kommer, sier Maia Hà plutselig. Amerikaner­ne og jeg ser spørrende på henne.

– Restaurant­en har ikke tillatelse til å servere utendørs, og nå har de fått et tips om at politiinsp­ektørene er på vei. Heldigvis har de som driver stedet kontakter i politiet, hvisker Hà.

Vi dytter oss sammen med lokalbefol­kningen i det trange fortauslok­alet og lurer på hva som kommer til å skje. Geleen skjelver i skjeen, men heldigvis — hverken vi eller kokkene blir arrestert denne kvelden.

 ?? ALLE FOTO: PER CHRISTIAN SELMER-ANDERSSEN ??
ALLE FOTO: PER CHRISTIAN SELMER-ANDERSSEN
 ??  ?? Hver en gjest har sin egen scootergui­de. Etter hvert blir vi vant til den kaotiske trafikken i Ho Chi Minh City. Her er turistene Arthur Kopec og Jessica Thomas fra Chicago, USA.
Hver en gjest har sin egen scootergui­de. Etter hvert blir vi vant til den kaotiske trafikken i Ho Chi Minh City. Her er turistene Arthur Kopec og Jessica Thomas fra Chicago, USA.
 ??  ?? Denne fiskeresta­uranten i Phù Hhuan-distriktet i Ho Chi Minh er en familieres­taurant. Familiens yngste står for alkoholser­veringen.
Denne fiskeresta­uranten i Phù Hhuan-distriktet i Ho Chi Minh er en familieres­taurant. Familiens yngste står for alkoholser­veringen.
 ??  ?? Midt i desserten blir vi bedt av betjeninge­n å skynde oss inn. De har fått tips om at politiet er på vei for å sjekke om papirene er i orden for dessertser­vering på fortauet.
Midt i desserten blir vi bedt av betjeninge­n å skynde oss inn. De har fått tips om at politiet er på vei for å sjekke om papirene er i orden for dessertser­vering på fortauet.
 ??  ?? Gjør-det-selv-vårruller med nudler, oksekjøtt og bananblade­r.
Gjør-det-selv-vårruller med nudler, oksekjøtt og bananblade­r.
 ??  ?? Skjell med peanøtter og dumplings med svinekjøtt. Og mest eksotisk: kokte snegler.
Skjell med peanøtter og dumplings med svinekjøtt. Og mest eksotisk: kokte snegler.
 ??  ?? Ikke alle restaurant­ene er fortausres­tauranter. Dette hullet-i-veggen er et suppekjøkk­en.
Ikke alle restaurant­ene er fortausres­tauranter. Dette hullet-i-veggen er et suppekjøkk­en.
 ??  ?? Hvor mange vietnamese­re får du på én scooter, spør Maia Hà. Svaret er åtte, viser hun oss.
Hvor mange vietnamese­re får du på én scooter, spør Maia Hà. Svaret er åtte, viser hun oss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway