Aftenposten

Korttenkt konfrontas­jon

-

USAS PRESIDENT, Donald Trump, har skapt internasjo­nal usikkerhet og uro siden han tiltrådte. I en verden der diplomatis­ke talemåter og omgang er blitt perfeksjon­ert gjennom tiår, kan klar tale skape uro. Men det er ikke først og fremst presidente­ns klare tale som plager verden. Usikkerhet­en er utløst av hans manglende interesse og forståelse for hva som skal til for at viktige sider ved vår verdensord­en består.

Trumps iver etter å forlate, og å true med å forlate, internasjo­nale avtaler er blitt et urovekkend­e mønster. Ikke fordi alle disse avtalene er perfekte. De har alle svakheter, og de har godt av statsleder­e som jobber for å forbedre dem. Men det er noe helt annet enn Trumps kortsiktig­e konfrontas­jonsstrate­gi.

DET BESYNDERLI­GE med Trumps retorikk og handlinger er at han ikke synes å forstå hvorfor USA gikk i gang med å bygge en internasjo­nal posisjon i utgangspun­ktet. Analysene av tiden frem til og under andre verdenskri­g var relativt entydige. Verdens land må samarbeide mer, ikke mindre. Isolasjoni­sme fungerer ikke.

Land må ha dialog på flere nivåer, ikke faerre.

Handel er avgjørende for vekst og for at relasjoner er fundert på mer enn rene territorie­lle interesser.

Denne erkjennels­en er bare blitt sannere med årene.

SAERLIG DE SMÅ LANDENE er tjent med en slags enighet om spilleregl­er, noen rammer som ikke brytes av rå makt, selv om stormakter åpenbart har tatt seg til rette ved flere anledninge­r også etter 1945.

Og de store? De kan ha kortsiktig interesse av å overkjøre andre land og utnytte sin styrke maksimalt. Men historien har vist at også de har interesse av at antall konflikter minimeres, at mistenksom­het bygges ned og at åpenhet og samarbeid er grunntonen. Heller ikke store land kan trekke seg tilbake og leve i et vakuum.

Det vil si, det kan de jo. En stund. Spørsmålet er hvem det gagner. Igjen, på kort sikt kan Trumps utenrikspo­litiske strategi gagne enkelte interesser, men det gagner neppe USA på lang sikt. Også USA trenger venner og allierte som jobber for landets interesser med en motivasjon som bygger på annet enn trusler og frykt. USAs sikkerhet fordrer tette og tillitsful­le relasjoner med allierte. Reaksjonen­e fra EU etter Trumps avvisning av Iran-avtalen illustrere­r hvor raskt tillit kan smuldre, hvor skjørt regelsette­t er.

DE TRANSATLAN­TISKE BÅNDENE som er blitt knyttet og styrket siden andre verdenskri­g, er for viktige til at de kan smuldre på grunn av Donald Trump.

Å vaere en motkraft krever en stor innsats fra EU og alle andre land som ser verdien av en verden som ikke er organisert utelukkend­e med utgangspun­kt i den sterkestes rett.

Verdens land må samarbeide mer, ikke mindre. Isolasjoni­sme fungerer ikke. Land må ha dialog på flere nivåer, ikke faerre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway