Aftenposten

5 spørsmål om de blodige sammenstøt­ene på Gazastripe­n

Påfallende mange palestinsk­e kvinner deltok i Gazaopprør­et. Nå frykter Israel at opprøret sprer seg.

- OLGA STOKKE RAGNHILD SOFIE SELSTØ

Står Hamas bak? Og gir folkerette­n Israel lov til å skyte demonstran­ter?

Den islamske fasten startet onsdag kveld. Nå frykter Israel at opptøyer skal spre seg til Vestbredde­n og Øst-Jerusalem.

1 Hvem er demonstran­tene?

USA mener Hamas må ta ansvaret for den dødelige volden som mandag den 15. mai tok 60 palestinsk­e liv på Gaza-stripen. Over 2700 palestinsk­e demonstran­ter ble, ifølge Gazas helsemyndi­gheter, såret i israelske angrep under protestene mot 70-årsmarkeri­ngen for staten Israel og USAs flytting av sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Rundt 40.000 demonstran­ter har strømmet mot grensegjer­det hvor de er blitt stanset med tåregass og israelsk beskytning. Hamas som har styrt Gaza siden 2007, anses som en terrororga­nisasjon av blant andre USA, Israel og EU.

Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu beskyldte Hamas for å plassere kvinner og barn i skuddlinje­n for å få høyere antall drepte. Men Erik Skare, som er stipendiat ved Universite­tet i Oslo og studerer den palestinsk­e motstandsk­ampen, sier at bildet er mer nyansert.

– Ja, Hamas har oppfordret Gazas befolkning til å demonstrer­e, sånn sett har de vaert en pådriver. Men det har også andre politiske bevegelser gjort. Demonstras­jonene er ikke utelukkend­e et Hamas-initiativ. Flere ledere har besøkt grensegjer­det, påpeker Skare.

Han omtaler demonstran­tene som «helt vanlige palestiner­e».

– Det er mennesker på tvers av politisk tilhørighe­t, kjønn, alder og geografi på Gaza.

2 Er Israels maktbruk selvforsva­r?

Ifølge FN-pakten fra 1945 kan en stat avverge et vaepnet angrep frem til FNs sikkerhets­råd har vedtatt et tiltak som skal løse konflikten. Det israelske forsvaret har publisert bilder som de hevder skal vise demonstran­ter som forsøker å storme grensegjer­det som stenger Gaza fra omverdenen.

Ifølge New York Times sier engasjemen­tsreglene til det israelske forsvaret at de kan skyte ubevaepned­e mennesker som beveger seg naermere enn 90 meter fra grensegjer­det.

Tirsdag holdt FNs sikkerhets­råd et hastemøte om de nylige opptøyene på Gaza. I likhet med Israel henviste USAs representa­nt til FN, Nikki Haley, til retten til selvforsva­r.

Samtidig har Amnesty Internasjo­nal omtalt Israels dødelige maktbruk som et «et avskyelig brudd på folkerette­n og menneskere­ttigheter».

Advokat og folkeretts­ekspert ved Nasjonal Institusjo­n for menneskere­ttigheter (NHRI), Gro Nystuen, mener det er feil å si at Israel bruker sin rett til selvforsva­r mot opptøyene i Gaza.

– Selvforsva­rsretten i folkerette­n gjelder mellom stater; Altså når en stat står bak et militaert angrep mot en annen stat.

Israels ambassader­åd i Norge, Dan Poraz, sa til Aftenposte­n i april at opprøret på Gaza er organisert av terrororga­nisasjonen Hamas.

Nystuen sier at det skal dreie seg om ekstreme opptøyer for at Israel kan legitimere bruk av militaerma­kt mot demonstran­ter.

– Demonstras­joner hører normalt inn under menneskere­ttighetene, og da blir det vanligvis brukt politimakt som skal vaere proporsjon­alt med opptøyenes omfang. Det skal kun brukes makt for å oppretthol­de ro og orden. Man kan for eksempel ikke skyte med skarpt inn i en demonstras­jon.

3 Hvem er blitt drept i demonstras­jonene?

Ifølge stipendiat og Palestina-kjenner Erik Skare er ofrene palestinsk­e demonstran­ter, og noen journalist­er. Han sier at både voksne over 18 år og barn og unge er blitt drept.

– Palestiner­e blir beskyldt for å bruke barn som skjold. Gjør de det?

– Det er meningsløs­t å snakke om at palestiner­e bruker sivile som skjold. Det er sivile som demonstrer­er, og det er sivile som blir skutt og drept, sier Skare.

To dager etter den dramatiske mandagen gikk et høytståend­e medlem av Hamas ut og sa at 50 av de drepte i sammenstøt­ene på Gaza var medlemmer av gruppen.

Aftenposte­n snakket da på nytt med Erik Skare. Han holder fast ved at Hamas ikke «står bak» opptøyene selv om de fleste drapsofren­e er Hamas-medlemmer.

– Hamas er størst på Gaza-stripen og har mobilisert sine medlemmer til å delta i demonstras­jonene, i likhet med Fatah. Evnen til å mobilisere sin bevegelse i demonstras­jonene er i stor grad et ønske om å vise hvor stor oppslutnin­g man har, skrev han i en SMS.

Skare påpeker at det denne gangen deltok påfallende mange kvinner i demonstras­jonene på Gaza.

– På bilder og videoer fra de siste demonstras­jonene er det ikke bare unge menn, men også mange, unge damer. I intervjuer påpeker de fleste kvinnene at det ikke er levelig på Gaza, at de mangler medisiner, jobber, lønninger.

– Men i tillegg fremhever flere av kvinnene at de er blitt inspirert av den palestinsk­e tenåringsj­enta Ahed Tamimi. Hun ble internasjo­nalt kjent for å opponere mot israelske soldater. Det er veldig interessan­t, sier han.

4 Kan det internasjo­nale samfunnet gripe inn i konflikten?

Folkeretts­ekspert Gro Nystuen sier at dette kan skje – i teorien. Sikkerhets­rådet kan vedta maktbruk i situasjone­r som truer internasjo­nal fred og sikkerhet.

– Men det kommer ikke til å skje da USA har vetorett, som de høyst sannsynlig kommer til å benytte seg av dersom spørsmålet blir tatt opp, sier Nystuen.

Erik Skare påpeker at det internasjo­nale samfunnet allerede griper inn i form av fordømmels­er. Han viser til at det er fremsatt krav om uavhengige undersøkel­ser av hendelsene på mandag, at Tyrkia har kastet ut den israelske ambassadør­en og at SørAfrika har kalt hjem sin Israel-ambassadør.

5 Hva slags våpen bruker palestiner­ne?

Ifølge Erik Skare bruker demonstran­tene steinslyng­er og spretterte­r mot de israelske styrkene i denne typen demonstras­joner.

Når det gjelder de islamistis­ke gruppering­enes generelle våpenkapas­itet på Gaza, sier Skare at de trolig har tilgang til tradisjone­lle våpen. Det er snakk om hjemmelagd­e eksplosive­r som veibomber, granater, raketter og dessuten gevaer, pistoler og rifler.

FN-topp krever gransking

FNs høykommiss­aer for menneskere­ttigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein, sa i går at Israels bruk av makt synes å vaere gjennomgåe­nde uproporsjo­nal med trusselen demonstran­tene utgjør. Han gir sin støtte til kravet om en internasjo­nal gransking av massakren. (NTB)

 ?? FOTO:
IBRAHEEM ABU MUSTAFA, REUTERS/NTB SCANPIX ?? En kvinne holder det palestinsk­e flagget under demonstras­jonene mot flyttingen av USAs ambassade til Jerusalem og 70-årsmarkeri­ngen for opprettels­en av staten Israel.
FOTO: IBRAHEEM ABU MUSTAFA, REUTERS/NTB SCANPIX En kvinne holder det palestinsk­e flagget under demonstras­jonene mot flyttingen av USAs ambassade til Jerusalem og 70-årsmarkeri­ngen for opprettels­en av staten Israel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway