Aftenposten

En hindu og en muslim ble kjaerester. Det ble møtt med hat og drapstrusl­er.

«Lisa» og Ramiz sier at kjaerlighe­ten førte dem sammen. Men ekstreme hinduer mener at muslimer har helt andre planer når de blir kjaerester med hindu-jenter.

- ANNIE GOWEN The Washington Post Kolkata, Vest-Bengal, India

Den 21 år gamle hinduiske studenten spiste frokost sammen med sin mor da den skremmende meldingen kom på telefonen. Navnet hennes sto på en hatliste.

Hun og hennes muslimske kjaereste var hengt ut på Facebook sammen med rundt hundre andre par av blandet religion. Straks ringte hun kjaeresten for å advare ham. Meldingen inneholdt følgende instruks: «Dette er en liste over jenter som er blitt ofre for kjaerlighe­ts-jihad. Vi oppfordrer alle hindu-løver til å finne og drepe alle mennene som er nevnt her.»

Minst to følgere fulgte oppfordrin­gen.

Voksende religiøst hat

Uttrykket «kjaerlighe­ts-jihad» nører opp under ideen om at muslimske menn som er sammen med hindu-kvinner forsøker å omvende dem til islam – en av de fordommene som den hinduistis­ke høyresiden har terpet på i nesten et tiår. Begrepet har spredt seg på sosiale medier, samtidig som statsminis­ter Narendra Modis hinduistis­ke nasjonalis­tparti har opplevd stor fremgang. Det skjer i en tid med økende religiøst hat på nettet i India, Facebooks største marked. Facebook får voksende kritikk fordi hatbudskap sprer seg på plattforme­n og har bidratt til etnisk og religiøs vold i Asia, saerlig i Myanmar og Sri Lanka.

Da Facebook-sjef Mark Zuckerberg møtte i den amerikansk­e kongressen i april, sa han at selskapet ville prøve å fjerne hetsen innen 24 timer etter at den dukker opp, samt at de vil engasjere flere titalls nye burmesisk-talende innholdsko­ntrollører

– Det er klart at vi ikke har gjort nok for å hindre at Facebook blir brukt til å gjøre skade, sa Zuckerberg. Men selskapet har sagt lite om tilsvarend­e innsats i India, Facebooks største marked med mer enn 240 millioner brukere.

Militant hinduisme

Listen med hinduiske og muslimske par ble lagt ut av Satish Mylavarapu, en tilsynelat­ende ordinaer salgs- og markedsdir­ektør i Bangalore. Men han sprer militant hinduisme til tusenvis av følgere i Facebook-grupper og andre fora. – Det handler om at muslimer overtar vårt blod og våre livmorer – livmorer som skulle føde hindu-barn, sier han. Høyt motiverte «frivillige» hindu-ekstremist­er over hele India har satt sammen

listen ved å møysommeli­g plotte inn adressene til moskeer, jenteskole­r og universite­ter og sammenhold­t dem med profilene til unge kvinner og innlegg som kobler dem til muslimske menn.

– Man kan ikke forsvare en slik syk kjaerlighe­t, sier Mylavarapu. – Dette er også en slags terrorisme.

Det unge parets romanse begynte i nettforume­t som skulle bli deres skjebne. De møttes i 2016 gjennom en Facebook-gruppe for studenter i kommunistp­artiet. Han ble umiddelbar­t betatt av hennes blå øyne – kontaktlin­ser – og øreringer av sølv. De minnet om Che Guevara, og hun hadde laget dem selv.

Snart blomstret forholdet i det virkelige liv, og de to møttes i tesalonger i Kolkata eller langs elvepromen­aden Prinsep Ghat, der de holdt hverandre i hånden og til og med kysset.

– Vi tror ikke på religion, vi tror på menneskeli­ghet, sier 26 år gamle Ramiz, som studerer engelsk. Han sitter på en kafé sammen med kjaeresten. – Så det er ikke spørsmål om konverteri­ng. På grunn av trusselen ber Ramiz om å bli omtalt bare med fornavnet, og kjaeresten med kallenavne­t Lisa.

Skeptiske foreldre

Spenninger er uunngåelig i et tradisjons­bundet samfunn som er splittet av kaster og religion. Hans foreldre, en funksjonae­r og en sosialarbe­ider, har motvillig akseptert forholdet, selv om de ville foretrekke en muslimsk svigerdatt­er. Lisas mor har gitt dem sin støtte – hvis Ramiz finner en god jobb.

Imens har konservati­ve hindugrupp­er som støtter Modis mektige parti Bharatiya Janata, fått økt oppslutnin­g i områder sør og øst i India, som i likhet med parets hjemstat Vest-Bengal lenge har vaert dominert av andre språk og regionale partier.

Det unge paret var opprørt over trusselen på Facebook og sendte en klage til politiets internetta­vdeling i Kolkata. De skrev at de var utsatt for drapstrusl­er.

Trusselsid­en ble stengt

Facebook stengte trusselsid­en etter et par dager, men det tok lengre tid å fjerne hundrevis av kopiversjo­ner som var lagt ut av andre.

Uavhengige grupper hevder at Facebook ikke handler raskt nok for å stanse hatmelding­er som fører til spenninger over hele Asia. Inkludert opptøyer blant muslimer og buddhister i Sri Lanka og Myanmar, der 850.000 rohingyaer flyktet til Bangladesh. En FN-observatør kalte Facebook for «udyret» i den krisen.

En studie fra tenketanke­n Observer Research Foundation i New Delhi viser at religion oftere blir brukt som utgangspun­kt for hatmelding­er på Facebook. Det er en økning fra 19 til 30 prosent fra 2016 til 2017.

– Jeg tror ikke Facebook har noen idé om hvordan de skal overvåke innholdet i hatmelding­er, sier Maya Mirchandan­i, som var med på å skrive studien.

En talsperson for Facebook sier imidlertid at det absolutt er viktig for selskapet å oppretthol­de et trygt nettsamfun­n.

– Vi har rutiner som forbyr hatmelding­er og trusler, og vi fjerner dette innholdet så snart vi blir gjort oppmerksom på det.

Ble overfalt hjemme

To uker etter at de leverte anmeldelse­n til politiet, ble Ramiz overfalt og banket opp av to menn. – Hvorfor anmeldte du oss og hvorfor dater du en hinduisk jente, ropte de.

Ironisk nok har paret slitt med problemer i forholdet i år. Lisa har jobb i et eventbyrå og ville at Ramiz skulle få seg jobb. Hun mener han brukte for mye tid på å røyke og snakke politikk med vennene. – Hun ønsker seg en perfekt mann, og det er ikke jeg, sier han.

– Vi er fremdeles veldig gode venner, men jeg er ikke sikker på om vi er kjaerester for tiden, sier Lisa.

Det var dette Mylavarapu ville fremprovos­ere da han la ut navneliste­n, ifølge Boom Live som driver med data- og faktasjekk.

Før Mylavarapu ble kastet ut av Facebook på «ubestemt tid» i februar, var han administra­tor for minst to Facebook-sider, blant dem «Ekstrem hinduisme – eneste vei til overlevels­e» (11.000 medlemmer) og «Nye våpen til hinduismen» (156.000 medlemmer), ifølge Boom-analysen. Han er fortsatt aktiv på Twitter.

Støvler av sunni-skinn

I en av meldingene står det at hans støvler er laget av «rent sunni-skinn», en henvisning til sunni-retningen i islam. I en annen ber han hinduer ha sverdet klart, både for eget forsvar og for å øve seg på å drepe geiter og kyllinger, slik at de blir vant til synet av blod.

Han advarer mot «kjaerlighe­tsjihad», noe som inntil nylig ble ansett for skremsler og ikke tatt på alvor av politiet og rettsvesen­et.

Men forestilli­ngen om at muslimer arbeider aktivt for å få hinduer til å omvende seg, ble trukket frem i debatten etter at en kvinne i delstaten Kerala konvertert­e til islam og giftet seg med en muslim trass i protester fra hennes familie.

Bestemmer tro og partner selv

8. mars fastslo Indias høyesteret­t at kvinner har rett til selv å velge både tro og partner. Men byrået som etterforsk­er terrorisme fortsetter å undersøke saken, fordi de opplever en «organisert innsats» blant muslimske aktivister knyttet til IS for å konvertere hinduer, ifølge en talsmann.

Mylavarapu forteller at frivillige fortsetter å granske par av muslimer og hinduer på internett – og vil lagre opplysning­ene de finner til neste korsvei. Han sier mange som sto på de opprinneli­ge listene, allerede har skilt lag.

Mylavarapu sier at han er glad for at disse forholdene har opphørt. – Vi lyktes, skrev han i en twitter-melding. – Deres misforståt­te kjaerlighe­t kunne ikke stå imot presset vi skapte.

• Norsk enerett: Aftenposte­n

 ??  ??
 ??  ?? Satish Mylavarapu er en hinduaktiv­ist som har drevet kampanje mot kjaerlighe­ts-jihad i India.
Satish Mylavarapu er en hinduaktiv­ist som har drevet kampanje mot kjaerlighe­ts-jihad i India.
 ?? ALLE FOTO: ANNIE GOWEN, THE WASHINGTON POST ?? En melding på telefonen til en hinduaktiv­ist advarer mot kjaerlighe­tsjihad, altså frykten for at muslimske menn skal sjekke opp hindu-kvinner for å overtale dem til å konvertere til islam.
ALLE FOTO: ANNIE GOWEN, THE WASHINGTON POST En melding på telefonen til en hinduaktiv­ist advarer mot kjaerlighe­tsjihad, altså frykten for at muslimske menn skal sjekke opp hindu-kvinner for å overtale dem til å konvertere til islam.
 ??  ?? Ramiz er muslim og «Lisa» er hindu. Da de ble kjaerester, var ulik religion nok til at de havnet på en hatliste på Facebook hvor følgerne ble oppfordret til å drepe ham og alle andre menn som ble nevnt der, rundt 100.
Ramiz er muslim og «Lisa» er hindu. Da de ble kjaerester, var ulik religion nok til at de havnet på en hatliste på Facebook hvor følgerne ble oppfordret til å drepe ham og alle andre menn som ble nevnt der, rundt 100.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway