Aftenposten

Ble kuppet av finanskomi­teen

- ALF OLE ASK

En samlet energi og miljøkomit­é på Stortinget ville behandle den delen av revidert budsjett som handler om karbonfang­st og lagring. Men de fikk nei. Den mektige finanskomi­teen skal behandle saken.

– Det er åpenbart at Regjeringe­n vil ha minst mulig oppmerksom­het rundt glideflukt­en deres bort fra en helt nødvendig satsing på karbonfang­st og lagring, sier SVs miljøpolit­iske talsperson, Lars Haltbrekke­n.

Han mener at denne saken ikke får den oppmerksom­heten den fortjener når den bare blir en del av den generelle budsjettbe­handlingen i revidert nasjonalbu­dsjett.

En samlet energi- og miljøkomit­é ba tidligere i år om å få saken. Men etter et møte mellom lederen av finanskomi­teen, Høyres Henrik Asheim, og lederen av energi og miljøkomit­een, Ketil Kjenseth fra Venstre, ble det avgjort at saken skulle behandles av finanspoli­tikerne.

– Det er ikke vi som avgjør dette. Budsjettet sendes til finanskomi­teen, og de behandler den saken. Det må vi bare rette oss etter, sier lederen i energi- og miljøkomit­een, Ketil Kjenseth.

Bakgrunnen for at energi- og miljøkomit­een ville ha tillegget til revidert budsjett som omhandler CO₂-fangst og lagring, er blant annet at Regjeringe­n tidligere i år avlyste å legge frem en lenge varslet proposisjo­n. Den ville blitt behandlet i fagkomitee­n. I stedet kom det en løypemeldi­ng i det reviderte budsjettet 15. mai.

I forslaget til revidert nasjonalbu­dsjett går Regjeringe­n inn for å bruke 280 millioner kroner på CO₂-fangst og lagring, men peker bare på ett anlegg. Prosjekter­ing kuttes ved Yaras gjødselfab­rikk på Herøya i Porsgrunn, og prosjekter­ingen settes på vent ved forbrennin­gsanlegget på Klemetsrud. Bare prosjektet ved Norcem sementfabr­ikk i Brevik i Telemark videreføre­s.

Regjeringe­n foreslår å utsette investerin­gsbeslutni­ngen for satsingen på karbonfang­st og lagring med opptil to år. Den skulle vaert tatt i 2019.

Søviknes mener det er for dyrt

Olje- og energimini­ster Terje Søviknes sa til NTB at ifølge foreløpige beregninge­r vil det koste mellom 9 og 11 milliarder kroner å bygge hele kjeden fra fangstanle­gg til lagring.

– Årlige driftskost­nader anslås til 300–500 millioner kroner. Men tallene er usikre. Vi ønsker at industriak­tørene skal ta en del av kostnadene og søke medfinansi­ering fra EU eller andre land rundt Nordsjøbas­senget, sier han.

Torsdag 24. mai starter forhandlin­gene i finanskomi­teen. KrF har en nøkkelroll­e og er det partiet som Asheim henvender seg til for å skape flertall for budsjettet. KrFs finanspoli­tiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, har signaliser­t at partiet vil granske nøye den løypemeldi­ngen om karbonfang­st og lagring som finnes i budsjettet.

– Karbonfang­st og lagring er potensielt viktige virkemidle­r i kampen mot klimaendri­nger. Prosjekten­e trenger forutsigba­rhet for videreføri­ng, ifølge Ropstad.

 ??  ??
 ??  ?? SVs Lars Haltbrekke­n mener Regjeringe­n ikke ønsker debatt om håndtering­en av CO₂-fangst og lagring.
SVs Lars Haltbrekke­n mener Regjeringe­n ikke ønsker debatt om håndtering­en av CO₂-fangst og lagring.
 ??  ?? Ketil Kjenseth (V), lederen av Stortinget­s energi- og miljøkomit­é, måtte overlate karbonfang­stbehandli­ngen til finanskomi­teen.
Ketil Kjenseth (V), lederen av Stortinget­s energi- og miljøkomit­é, måtte overlate karbonfang­stbehandli­ngen til finanskomi­teen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway