Aftenposten

– Å se hvor mye det betydde for andre, gjorde OL-gullet veldig mye større

Ekstasen etter vinterens store høydepunkt har ikke helt lagt seg. I dag kan Øystein Bråten (22) krone en allerede eventyrlig sesong.

- SINDRE TRYGSLAND sindre.trygsland@aftenposte­n.no

– Det er ganske rart å tenke på at jeg tok OL-gull. Det har gått opp for meg, men det er veldig spesielt, sier Bråten.

Aftenposte­n møter ham i Oslo sentrum. Utenfor skinner solen, men om noen dager skal han kjøre X Games på Fornebu. Med unntak av TV-opptredene­r i kjølvannet av OL, har det ikke vaert mye oppstyr rundt Bråten den siste tiden.

Selv om han tok den gjeveste medaljen som finnes. Mens det har vaert side opp og side ned om langrennsl­øpere og alpinister, er 22-åringen kanskje den norske gullvinner­en det har vaert minst snakk om blant folk flest.

Det er tre måneder siden bildene som gjorde ham til kjendis i Norge i en kort periode.

Øyeblikket der 22-åringen fra Torpo omfavnet broren Gjermund og tidligere freeskikjø­rer Andreas Håtveit etter at karrièrens største bragd var i boks. Øyeblikket der Bråten hadde tårer i øynene etter å ha sikret OL-gull i slopestyle.

Men siden har det altså vaert veldig rolig rundt 22-åringen. Det er det flere årsaker til. Han har kjørt et par renn i verdenscup­en, og han har fått gjort mye av det han liker best.

– Jeg har konsentrer­t meg om skikjøring, og ikke gjort så mye annet. Jeg har stått masse på ski. Jeg vil tro det er det som er grunnen til at det ikke har vaert så mye, sier han, og forteller om turer i Norge, i Sverige og til Mamoth i California. Han har også jobbet med en kortfilm av ham selv og kompisene på ski.

Da Bråten ble presentert på pressekonf­eransen før X Games i hovedstade­n, kom det plystring fra salen. Det er tydelig at gullet fortsatt er ferskt. Det merker han også selv.

– Det er mange som fortsatt kommer bort og snakker om det. Det er veldig kult at mange har fått det med seg og at mange så på. Det er veldig stas, sier den 22-åringen rolig.

– Var det vanskelig å lande etter en så utrolig opplevelse?

– Jeg synes det gikk fint. Det var veldig kult. Det var noen uker der det virkelig sto på og noe skjedde hver dag. Det var kult å oppleve det. Det var mange intervjuer, telefoner og TV-program. På Torpo, der jeg er fra, var det en stor feiring. Det var veldig stort, og det er det jeg tenker tilbake på nå.

– Å se hvor mye det betydde for folk, gjorde det veldig mye større. Familie, venner og folk som jeg kjenner som var der, sto med tårer i øynene. Det var stort, sier Bråten.

Gode vinnersjan­ser

Han trekker frem prestasjon­ene i Dew Tour og X Games, samt gullet i Pyeongchan­g som høydepunkt­ene denne sesongen. Nå er det én konkurrans­e som gjenstår: dagens Big Air fra det nybygde giganthopp­et på Fornebu.

Han mener egne sjanser til å avslutte sesongen med gull på hjemmebane er «veldig gode», og trekker samtidig frem norske Christian Nummedal som den tøffeste konkurrent­en. Etter konkurrans­en venter sommerferi­e, med blant annet Bali-tur med kjaeresten.

Bråten får trolig en forsmak på Bali-varmen når han kjører på Fornebu lørdag. Denne uken ble det satt varmerekor­d i Oslo. Aldri før er det blitt målt 27 grader så tidlig. Snowboards­tjernen Mark McMorris mente det var «veldig rart» at han skulle kjøre på snø denne helgen, etter å ha opplevd Oslovarmen i flere dager.

– Du får ikke prøvd det så ofte da, å kjøre når det er så varmt. Men jeg tror det skal gå fint. Det er litt rart, men det er bare å ha på seg mindre klaer, så det er digg også, er Bråtens

syn på det å kjøre skikonkurr­anse tidlig på sommeren.

Støtter Sjåstad Christians­en

Nylig ble det klart at Tiril Sjåstad Christians­en bryter med landslaget. Hun vil ha mer frihet til å velge hvilke konkurrans­er hun kjører og hvilke hun dropper.

Hun sier årsaken er ønsket om også å prøve ut andre ting.

– Jeg støtter valget hennes. Jeg tror det er lurt av henne. Hun har vaert så mye skadet, og da frister det ikke å pushe det så mye i konkurrans­er. Hun har fått seg nok trøkker. Hun får heller bare ta det litt roligere på konkurrans­esiden og fokusere på andre ting, sier han.

Bråten tror ikke flere vil følge etter det som kanskje er Norges største profil på freeski.

– Jeg tror at landslaget uansett er veien å gå hvis folk har lyst til å kjøre konkurrans­er.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ??
FOTO: DAN P. NEEGAARD
 ??  ??
 ??  ?? En overlykkel­ig Øystein Bråten ble omfavnet av broren Gjermund (til venstre) og Andreas Håtveit etter at han tok OL-gull.
En overlykkel­ig Øystein Bråten ble omfavnet av broren Gjermund (til venstre) og Andreas Håtveit etter at han tok OL-gull.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway